PRESUDA OPĆINSKOG SUDA

KOPRIVNIČKI PEDOFIL KAŽNJEN RADOM ZA OPĆE DOBRO! Muškarac (69) iz poznate obitelji koji je dirao dvije curice (10) po spolovilu izbjegao zatvor

 
Ilustracija
 Tea Cimaš / HANZA MEDIA

KOPRIVNICA - Muškarac (69), inače iz poznate koprivničke obitelji, pravomoćnom presudom Općinskog suda osuđen je na godinu dana zatvora zbog bludničenja nad dvije desetogodišnje djevojčice. Međutim, osuđeni pedofil, kako neslužbeno doznajemo, neće ni sata provesti iza rešetaka.

Općinski sud mu je zatvor zamijenio radom za opće dobro pa će kaznu odraditi u jednoj od ustanova koju mu odredi Sektor za probaciju Ministarstva pravosuđa. To tijelo, inače, određuje način na koji osuđenik treba odraditi društveno korisni rad.

Na nepravomoćnu presudu žalio se osuđeni 69-godišnjak, ali i tužitelji Općinskog državnog odvjetništva, no ovih je dana u žalbenom postupku Županijski sud u Vukovaru, kojem je delegiran predmet, obje žalbe odbio i pravomoćno potvrdio presudu Općinskog suda u Koprivnici, prema kojoj je proglašen krivim zbog kaznenog djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta mlađeg od 15 godina.

Nije poznato kako su sudovi nižeg i višeg stupnja obrazložili ovu presudu. Do nje je nemoguće doći jer su žrtve malodobna djeca, no lokalni odvjetnički krugovi pretpostavljaju kako su muškarcu kao olakotne okolnosti uzeli to da dosad nije osuđivan te da potječe iz ugledne koprivničke obitelji.

Pedofil je osuđen ukupno na godinu i četiri mjeseca zatvora, no sud mu je tu kaznu objedinio na godinu dana, a primjenjujući zakonski propis kazna mu je zamijenjena radom za opće dobro, tako da je jedan dan zatvora zamijenjen za dva sata društveno korisnog rada.

Ono što su djevojčice proživjele s pedofilom zaista je zastrašujuće. Događaji su to iz svibnja 2014. godine kada je dotad uzoran i miran umirovljenik pozvao dvije djevojčice koje su tada imale samo deset godina na stolni tenis. Međutim, kako tužitelji navode, pohotni je starac sam odredio pravila igre. Kad bi im ispala loptica, obje su djevojčice morale staviti ruke na zid, zažmiriti i brojati do 100. U dva navrata je tako jednu djevojčicu kaznio zato što je ispustila lopticu.

'Zavukao je ruku ispod njezinih gaćica i preko gaćica dirao rukom po spolovilu', navodi se u pravomoćnoj presudi koprivničkog Općinskog suda.

Isto je učinio i drugoj djevojčici koja se kod njega igrala. Nesretne curice tek su nekoliko mjeseci kasnije prijavile roditeljima užas kroz koji su prolazile. Provedena je istraga u kojoj je ispitan osumnjičeni muškarac, koji je optužbe porekao i rekao da je sve plod mašte djevojčica te da ga lažno terete i izmišljaju. Međutim, ispitane djevojčice nisu mijenjale priču, prošle su nekoliko razina vještačenja, a njima se bavila i Poliklinika za zaštitu djece Grada Zagreba, ustanova specijalizirana za rad u takvim okolnostima, psihijatri i psiholozi.

Nakon brojnih vještačenja, doista je potvrđeno kako su djevojčice bile žrtve groznog seksualnog nasilja, što je Općinskom sudu bilo dovoljno da ga proglase krivim. Muškarac je na slobodi te i dalje stanuje i slobodno se kreće nekoliko kuća dalje od djevojčica koje je seksualno zlostavljao i čije je živote nepovratno promijenio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:11