TRAŽILI JANJE, PRASE...

KORUPCIJA NA FAKULTETU Profesor obećao ocjenu više za pomoć u prijepisu znanstvenog rada, studentica predala prazan papir i dobila - dvojku!

Osijek, 011215.Na Zupanijskom sudu u Osijeku u tijeku je sudjenje u slucaju Index, za prodaju ispita na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Na fotografiji: optuzeni u sudnici - Miljenko Crnjac, Bozo Omazic, Dragana Karlusic, Branko Maravic, Drazen Sestic, Luka Crnkovic.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX / copyrighted

OSIJEK - Bivši profesori Ekonomskog fakulteta u Osijeku Miljenko Crnjac i Luka Crnković, studenti Dragana Karlušić, Branko Maravić i Dražen Šestić te poduzetnik Božo Omazić sjeli su u utorak na optuženičku klupu Županijskog suda u Osijeku gdje će im se suditi za aferu Indeks. Tereti ih se za kupoprodaju ispita na Ekonomskom fakultetu tijekom 2010. i 2011. Na prvoj raspravi svi optuženi kazali su da se ne smatraju krivima za kaznena djela koja im USKOK stavlja na teret.

Očekivani je to odgovor s obzirom da su oni jedini od ukupno 38 okrivljenih u ovoj aferi koji su se od optužbi odlučili braniti pred sudom. Preostale 32 optužene osobe u međuvremenu su se nagodile sa USKOK-om te su im izrečene presude, pri čemu je najveću kaznu dobio bivši profesor Goran Marijanović, uzgred i osoba čije se ime veže uz najveći broj kaznenih djela u ovom slučaju. Njemu je nagodbom dosuđena bezuvjetna kazna zatvora u trajanju od godinu dana, koju već izdražava, te još 23 mjeseca uvjetno na pet godina. Bezuvjetnu zatvorsku kaznu od 14 mjeseci dobio je i posrednik Ivan Vukadinović. Njihova imena spominju se i u optužnici kojom USKOK tereti preostale okrivljenike.

Crnjac je pri tome optužen po dvije točke. U prvoj ga se tereti da je upisao ocjenu 2 studentici Barbari Lukavečki bez stvarnog polaganja ispita. Učinio je to na Marijanovićevu zamolbu, a nakon što je ovaj prethodno u dogovoru s Vukadinovićem podijelio janje, prase i 1000 eura koje su dobili kao mito za „sređivanje ispita“. U drugom slučaju Crnjac je pak s četiri studentice sklopio dogovor „da za njegove osobne potrebe prepisuju znanstvene radove, te im zauzvrat obećao kako će iz „Gospodarske matematike“ svakoj dati ocjenu više u odnosu na stvarno dobivenu ocjenu na pismenom dijelu ispita, što su ove prihvatile.“ U konačnici je svima upisana dvojka, iako su na ispitu dobile jedinice, a jedna od njih čak je predala prazan papir.

U normalnim okolnostima to bi bila čista jedinica, no kako joj je Crnjac obećao ocjenu više, u indeks je sjela dvojka. Marijanović, Vukadinović i Lukavečki bili su akteri i dogovora za pozitivnu ocjenu Barbari iz „Financijskog računovodstva“ kod prof. Crnkovića. On joj je na kraju upisao trojku za 500 eura i bez ispitivanja. Studenti Karlušić, Maravić i Šestić su pak optuženi za davanje mita kako bi dobili pozitivne ocjene kod prof. Marijanovića iz njegova dva predmeta. Posrednici su im bili, nagodbom osuđeni, prof. Branimir Dukić i Marijanovićev asistent Dražen Ćućić te Omazić koji se odlučio braniti pred sudom. Zamjenik ravnatelja USKOK-a Darko Dodig izrazio je uvjerenje da će dokazati krivnju optuženih.

- Iz audio zapisa koji će biti reproducirani potpuno je razumljivo kako su se postizali dogovori u uredima profesora o počinjenju kaznenih djela i način na koji su se polagali ispiti. Tu su i iskazi već osuđenih osoba, kao i svjedoka koji su u tome sudjelovali - rekao je Dodig, dok su odvjetnici nekih od optuženih uzvratili da u dokazima nema ničega što bi njihovim klijentima moglo donijeti osuđujuće presude.

Zanimljivo je da, unatoč mjerama tajnoga praćenja, istragom nije utvrđen točan iznos novca koji je kolao između studenata, posrednika i profesora. Tek se u jednom slučaju spominje 1000 eura, u drugom 500 i trećem 1800 kuna. Bilo je tu i plaćanja automobilskim gumama, prascima i janjcima te drugim darovima, ali najčešće se govori o „točno neutvrđenom novčanom iznosu.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 04:38