PSI BEZ NADZORA

KRVAVI NAPAD KRAJ VALPOVA Četiri tornjaka preskočila dvorišnu ogradu i na smrt izgrizla 10-godišnju mješanku Angelu

 Hanza Media, čitateljica

Angeli je bilo 10 godina. Njezina vlasnica kaže da je bila pravi kućni ljubimac, odgojena i umiljata iako nije imala nikakav pedigre. Na žalost, život te kuje ugasio se u petak 25. studenoga na operacijskom stolu u Veterinarskoj ambulanti Vetam, gdje je dovezena nakon brutalnog napada četiri susjedova tornjaka u Petrijevcima nedaleko od Valpova.

- Mama je to jutro, kao i prethodnih dana, izvela u šetnju svoja dva psa, kućne ljubimce, koji su bili pravi članovi obitelji. Oba su bila na povodcima. U jednom trenutku iz susjedova dvorišta preko ograde su preskočila njegova četiri tornjaka i napala naše pse. Jedan je, srećom, uspio pobjeći, no Angela nije bila te sreće. Dok je mama sva u panici dozvala vlasnika tornjaka, Angela je već gotovo beživotno ležala na tlu, s brojnim ugrizima po cijelome tijelu - ispričali su nam kći i zet vlasnice pasa, žene u dobi od 80 godina, koja treći dan od šoka koji je proživjela jedva dolazi k sebi.

Snimila čitateljica

Kći i zet vrlo brzo su stigli u Petrijevce i nesretnu Angelu stavili u automobil pa požurili prema Osijeku, tražeći veterinarsku pomoć.

- Životinja je bila u agoniji kad je dovezena k nama. Jako je krvarila, imala je puno ugriznih rana na leđima, trbušnoj stijenci i leđima, toliko da ih nismo mogli ni izbrojiti. To je manji pas koji u sukobu s velikima, poput tornjaka, koji osim što su snažni, imaju velike i jake zube, nije imao nikakve šanse. Kazali smo ljudima koji su je dovezli da možemo pokušati operacijom nešto učiniti, na što su oni pristali. Stabilizirali smo je 2-3 sata, no bila je u izuzetno teškom stanju i negdje na polovici operacije izdahnula je na stolu - ispričao nam je veterinar iz Veterinarske stanice Vetam u Osijeku.

Angelini vlasnici prijavili su vlasnika tornjaka policiji i Veterinarskoj inspekciji, od kojih traže da obave svoj posao kako bi se takve situacije ubuduće spriječile. Kazali su nam i da ovo nije prvi put da tornjaci preskaču ogradu, da ulaze u susjedna dvorišta, napadaju domaće životinje i kućne ljubimce, ali pri tome ističu da za to ne krive njih, nego njihova vlasnika.

Snimila čitateljica

- Smatram, a to ćete vi kao stručnjaci bolje procijeniti, da su navedeni tornjaci zapravo zlostavljane životinje. To su planinski pastirski psi čija je funkcija od 11. stoljeća bila zaštita stada od pljačkaša i krupnih predatora, kao što su vuk i medvjed. Zahtijevaju puno kretanja i istrčavanja, a ovi su na lancu u neodgovarajućem i skučenom prostoru i samo ih povremeno puštaju u malo dvorište i vrt. Nije čudo da su psi zbog toga nezadovoljni i agresivni, nesocijalizirani i da koriste svaku priliku da pobjegnu. Ja, naravno, kao ljubitelj životinja, ne krivim pse, nego njihovog vlasnika, napisala je u prijavi inspekciji kći gospođe koja je ostala bez kućnog ljubimca. Upozorila je pritom i na potencijalnu opasnost za djecu ako se nešto ne poduzme.

Iz PU osječko-baranjske izvijestili su nas da su "dana 25. 11. 2016. godine zaprimili dojavu da su u Petrijevcima, u Ulici Republike, 80-godišnjakinju za vrijeme dok je na povodcu šetala svoje pse, napali psi poznatog vlasnika. Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su četiri psa 22-godišnjeg vlasnika, koji su bili bez nadzora, napala 80-godišnjakinju i njene pse. 22-godišnjaku je uručen obavezni prekršajni nalog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira", a veterinarska inspekcija izlazak na teren najavila je za utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:30