ŠEST SATI IŽIVLJAVANJA

Lopovi je izudarali, stavili su joj na glavu vrećicu, obljepili je selotejpom preko usta i nosa, no uhvaćeni su zbog kobne pogreške

 
Ilustracija
 Paun Paunović / CROPIX

"Mi smo pljačkaši, daj nam novac", rekla su dvojica lopova vremešnoj umirovljenici Ivi M. koju su potom udarili tri puta u glavu u njezinu domu u Cerićkoj ulici u Vinkovcima. Stavili su joj na glavu vrećicu, odvukli je u spavaću sobu, samoljepljivim trakama je oblijepili, a noge joj svezali remenom od kućnog ogrtača i telefonskim kabelom. Kako bi je onemogućili da zaziva u pomoć, selotejp su joj stavili i preko usta i nosa. Pretukli su je i ukrali joj 1595 kuna ušteđevine. Ta agonija zbila se još 31. siječnja 2012. godine, da bi nedavno, nakon šest i pol godina, policajci ušli u trag jednom od počinitelja zahvaljujući odbačenom opušku cigarete Benston na kojem je ostao DNK. Uhićen je i prijavljen Đani R. (28), koji je ljetos izašao iz Remetinca s odsluženja jedne kazne zatvora. On negira krivnju.

- Od 2007. do 2013. sa svojim ocem i majkom obilazio sam mjesta po Slavoniji. Po kućama smo skupljali željezo, bakar, akumulatore. Ljudi bi nas ponekad zvali na piće. Možda sam bio i u kući Ive M. iz tog razloga, pa je zato u kući bio opušak cigarete s mojim DNK. No nisam je ni tukao ni pokrao. Samo da naglasim da ja pušim crveni Marlboro, a ne Benston - branio se optuženi Đani R.

Hladno jutro iz noćne more detaljno je opisala nesretna umirovljenica.

- Nakon ulaska u kuću iz šupe nisam zaključala vrata. Za mnom su u kuhinju ušla dva muškarca. Jedan je imao oko 50 godina i bucmasto lice, a drugi je bio mlađi, uskog i špičastog lica. Rekli su mi da trebaju tople vode jer im se zaledio auto, da su iz Osijeka, da su došli u posjet u bolnicu u Vinkovce. Pitali su me imam li rodbine. Ponudila sam ih čajem, no odbili su pa sam im natočila rakiju. Stariji mi je prišao sleđa i stavio dlan preko na usta te napomenuo: 'Mi smo pljačkaši, daj nam novac'. Klimnula sam da novca nemam jer penziju nisam dobila pa me udario tri puta šakom u glavu - prisjetila se Iva M., koju su potom obojica uhvatila rukama za tijelo i "ubacila" u sobu, gdje su je srušili na pod.

- Telefonskim kabelom i remenom od ogrtača vezali su mi noge, a kabelom od pegle zglobove na rukama. Tražili su novac i oblijepili mi glavu. Preroštali su mi pokućstvo, uzeli novčanik s nešto kuna i eura. Pobjegli su, a mene ostavili zavezanu na podu u sobi bez grijanja. Zaključali su vrata kuće. Jedva sam uspjela osloboditi ruke probivši noktom selotejp, a iz kuće nisam mogla van pa sam kroz prozor dozivala upomoć. Ne znam tko me čuo i zvao policiju - zaključila je umirovljenica, kojoj je u OB-u Vinkovci pružena liječnička pomoć.

Susjeda Z.N. uočila je Ivu M. na prozoru kako zapomaže, gotovo šest sati nakon iživljavanja.

- Ruke su joj bile vezane trakom za stolicu, na glavi je imala najlonsku vrećicu i traku preko usta. Susjeda Iva je živjela sama, svi smo joj pomagali i imala sam običaj uvijek kad prolazim, pogledati u njezin prozor. Taj dan jedno krilo prozora je bilo malo otvoreno pa smo kroz njega komunicirale. Shvatila sam da je napadnuta. Imala je traku na ustima. Vrata kuće su joj bila zaključana, a lopovi su bacili ključ u dvorište. Otrčala sam susjedu G.S. da pozove policiju te sam se vratila do bake - prisjetila se susjeda nesretne žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 03:40