SKANDALOZNI OTKAZ

MAJKA BOLESNE DJEVOJKE U ŠOKU ‘Kako ću kćerki reći da je otpuštena jer, dok se bacala sa zgrade, nije čistila sud?’

Čistačici Općinskog suda u Samoboru dali su otkaz jer se pokušala ubiti i nije očistila zgradu
 Goran Mehkek/CROPIX

“Te večeri, 7. travnja, Ivana mi se nije javljala na mobitel. Budući da je pomalo nestabilna, dogovor je bio da se redovito čujemo mobitelom. Njezina popodnevna smjena inače je od 14 do 22 sata, međutim, to poslijepodne nije mi se javljala ni na mobitel ni na fiksni telefon i oko 20 sati odlučila sam prošetati do zgrade Općinskog suda. Kad sam došla, Ivana je ležala je na tlu, sva polomljena. Bacila se s drugog kata, sreća da je pala na zemlju, a ne na beton. Nije nam lako, a sad uz zdravstvene nevolje i taj izvanredni otkaz. Ona je trenutno jako krhka i ne može se boriti za svoja prava, ja to moram učiniti umjesto nje. Moram sada biti jaka i za Ivanu i sebe ...”

OKRUTAN ČIN Čistačici dali otkaz jer se pokušala ubiti: 'Nije očistila zgradu suda'

Polako je, otirući znoj s čela, govorila gospođa Ana Muhar, 60-godišnja majka Ivane, čistačice na Općinskom sudu u Samoboru, koja je u travnju ove godine pokušala počiniti samoubojstvo skokom sa zgrade suda. Krhka, nesretna i deprimirana, 28-godišnja Ivana se očito nije znala nositi s teretom života.

Te travanjske večeri popela se na drugi kat suda, ušla u sobu broj 14 i skokom s prozora odlučila je okončati život.

Pad je preživjela, zadobila je 13 fraktura i brojna nagnječenja, uslijedile su operacije na zagrebačkom Rebru, a potom je prebačena u Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Jankomiru.

Njezin slučaj, međutim, vjerojatno bi ostao anoniman da predsjednik Općinskog suda u Samoboru Darko Župančić nije nesretnoj čistačici uputio izvanredni otkaz, i to s gotovo dva mjeseca zakašnjenja (izvanredni otkaz mora se uručiti u roku od 15 dana od dana saznanja za činjenicu zbog koje se dobiva spomenuti otkaz). “Uslijed pokušaja samoubojstva u vrijeme radnog vremena ostao je neizvršen posao koji je preuzela, a to je čišćenje prostorija Općinskog suda u Samoboru”, među ostalim piše u pismenom rješenju predsjednika suda.

“Dopis je stigao 16. lipnja, Ivana je tada bila hospitalizirana, nalazila se u psihijatrijskoj bolnici jer joj treba stručna pomoć. Nisam mogla vjerovati!” uzdahnula je Ivanina majka Ana.

Budući da je Ivana nekidan dobila visoku temperaturu, iz psihijatrijske bolnice Jankomir prebacili su je na intenzivni odjel KBC-a Sestre milosrdnice. Majka Ana posjećuje je svaki dan.

“Nakon Vinogradske, vraća se u psihijatrijsku bolnicu, mora dobiti daljnju terapiju. Ne vjerujem da će neko vrijeme biti radno sposobna, ali valjda ova država vodi računa i o onima kojima treba pomoći”, zabrinuta je majka.

Ne krije da je Ivana imala problema. Po stručnoj spremi slastičarka, na prijašnjem poslu mjesecima nije dobivala plaću. Dala je otkaz i godinu dala bila nezaposlena. Međutim, kada se ukazala prilika za sezonski posao na moru, Ivana je od straha popila tablete i završila na ispumpavanju želuca. Konačno se, u kolovozu 2013., zaposlila na Općinskom sudu u Samoboru. I njezina majka Ana radila je kao spremačica na istom sudu i ondje je zaradila mirovinu. Je li razočarana odlukom bivšeg poslodavca? Oči su joj se napunile suzama.

“Obratila sam se Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, nadam se da će se oni založiti za Ivanino pitanje”, rekla je majka.

Darko Župančić, predsjednik Općinskog suda u Samoboru koji je potpisao izvanredni otkaz nesretnoj ženi, na godišnjem je odmoru, ali je putem mobitela potvrdio da ostaje pri svojoj odluci.

“Moram reći da je spremačica na razgovoru za posao, na koji je primljena lani, prešutjela da je psihički bolesnik. Nije rekla da je već pokušala samoubojstvo”, kaže Župančić. Smatra li ipak da je izvanredni otkaz u ovakvim okolnostima bešćutni potez?

“Probajte razumjeti, ja kao predsjednik suda ne mogu dozvoliti da takva osoba bude zaposlena u takvoj instituciji. Ona bi samoubojstvo mogla ponovno pokušati, navečer ne može sama ostati u zgradi, to je i sigurnosni problem”, kaže Župančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:00