SASLUŠAN SVJEDOK OBRANE

'Maksimović je tražio da ga pomirim sa Šišljagićem i da ga USKOK nagovara da svjedoči protiv župana nešto što ne stoji'

Osijek, 170514.Izvanredna konferencija za medije Vladimira Sisljagica predsjednika HDSSB-a zbog Istrage USKOK-a zbog zlouporabe polozaja i ovlasti.Na konferenciju je doneseno desetak bureka sa sirom zbog danasnjeg teksta u Jutarnjem listu.Na fotografiji: Vladimir Sisljagic.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix / copyrighted

Saslušanjem svjedoka obrane na Županijskom sudu u Osijeku nastavljeno je suđenje osječko-baranjskom županu Vladimiru Šišljagiću i bivšem pročelniku županijske Agencije za razvoj Martinu Marolinu optuženima za „izvlačenje“ novca iz županijskog proračuna.

Iz njihovih iskaza može se iščitati kako ih je obrana angažirala ne bi li dokazala da je ključni svjedok USKOK-a u ovom predmetu Zlatko Maksimović, koji najviše tereti Šišljagića i Marolina, u cijeloj priči imao svoje privatne interese i osvetu Šišljagiću „jer je izbačen iz HDSSB-a“. Tako je poduzetnik Boško Bogojević pričao o svom susretu s Maksimovićem koji je od njega tražio da ga pomiri sa Šišljagićem.

- Tada mi je Maksimović rekao da je bio u USKOK-u te da su ga tamo nagovarali da za Šišljagića svjedoči nešto što ne stoji, a odnosi se na priču oko novca – ispričao je Bogojević.

Šišljagić je kasnije odbio pomirbu s Maksimovićem, koji se Bogojeviću žalio i na financijske probleme. Na pitanje tužitelja Darka Dodiga, Bogojević je rekao da o ovom predmetu s Maksimovićem nikada nije razgovarao te da njegova tvrtka nije imala veze s gradnjom kuće i apartmana u Šišljagićevom vlasništvu.

Dodig je uložio prigovor na njegovo svjedočenje, kao i na svjedočenja većine ostalih svjedoka obrane, a na dijelove koji u suprotnosti s iskazima svjedoka optužbe Maksimovića i njegove supruge Ane. Oni su inače kazali i kako su Maksimoviću prijetili i tražili od njega da povuče svoj iskaz Darko Bajto, ravnatelj Ljekarni Osijek i Boro Eklemović, član HDSSB-a. Njih su dvojica u svom svjedočenju to odbacili, kazavši da je to neistina. Bajto je, štoviše, rekao da mu je Maksimović jednom prigodom kazao „nemam izbora nego podnijeti prijavu, jer ćemo supruga i ja u suprotnom završiti u zatvoru, a našu kćer neće imati tko odgojiti.“ Kazao je i da je Maksimović od njega tražio posudbu od 5000 eura. Eklemović je, pak, u svom iskazu rekao i da mu je Maksimović jednom prigodom kazao kako ga je „predsjednik Ivo Josipović spasio od otkaza u KBC-u Osijek, a čime su mu prijetili iz SDP-a, nakon što ih je napustio i prešao u HDSSB.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:07