PONOVLJENI PROCES

MARATONSKO ROČIŠTE NA SUĐENJU HORVATINČIĆU, PODUZETNIK SVJEDOČIO PET SATI Prikazuju me bezosjećajnim, a dajem milijune, pogledajte kakav sam dobrotvor

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

- Uzrok nesreće je taj što sam za komandnim mostom pao u nesvijest. Da nisam doživio sinkopu, kao iskusni kapetan, ali i kao prometni inženjer, poduzeo bih sve potrebne radnje da izbjegnem jedrilicu. A to znači da bih na autopilotu promijenio kurs plovidbe za deset stupnjeva i smanjio brzinu. Jedrilicu sam spazio na oko 400 do 500 metara udaljenosti i nisam mogao pretpostaviti da može doći do sudara. A ostalih se događaja prije udara ne sjećam jer sam bio u nesvijesti. Sjećam se samo da me je rukama drmala moja suputnica Ana na brodu uz povike 'Tomo, Tomo'. Kad sam počeo dolaziti sebi, začuo se jak udarac i nisam u tom prvom trenutku ni znao što se dogodilo - sažetak je to iskaza koji je u svojoj obrani dao optuženi Tomo Horvatinčić, u utorak pred Vijećem Općinskog suda u Šibeniku, na ponovljenom suđenju za izazivanje pomorske nesreće u kojoj su 16. kolovoza 2011. kod otoka Lukovnjak u primoštenskom akvatoriju na jedrilici Santa Piacenza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro.

Pred sucem Ivanom Jurišićem Horvatinčić je detaljno opisivao detalje kojih se, kako je naveo, sjeća prije i poslije nesreće. Kazao je kako je upravljanje jahtom stavio na automatski pilot, glisirao brzinom od 25 čvorova te ne napuštajući sjedalo za komandnim pultom pomno promatrao plovni put i sve što se događa na moru. U više navrata je ponovio da bi, kako to pomorska struka nalaže, na udaljenosti od 150 metara pristupio radnjama u cilju izbjegavanja jedrilice, da ga nije pogodila sinkopa.

Horvatinčić je na ovom maratonskom ročištu koje je trajalo pet sati naširoko pričao i o svom teškom zdravstvenom stanju. Spomenuo je da je kemoterapijama izliječio rak kostiju, da je i prije ove pomorske nesreće jednom padao u nesvijest. Zbog degenerativnih poremećaja vratne kralježnice i suženja lijeve cerebralne arterije, liječnici su mu nakon nesreće dijagnosticirali izloženost sinkopama.

- Zbog nesreće i stresa kojima sam izložen ovim suđenjem dobio sam tumor na želucu koji mi je odstranjen, a operirao sam nedavno i žuč. Potrebna mi je hitno i operacija vratne kralježnice, ali sam odlučio da na nju neću ići dok ne završi ovaj sudski postupak - kazao je Tomo Horvatinčić.

Dodao je kako ga boli to što se njega želi prikazati nekakvom bezosjećajnom osobom.

- Odgojen sam da radim i činim dobro drugima i tako se ponašam. Zakladu Ana Rukavina financirao sam s milijun kuna, osnovano sam zakladu za pomoć studentima u kojoj je dva milijuna kuna. Financiram organizaciju liječenja za desetak teško oboljelih osoba, a jednom svom poznaniku kupio sam i dvosobni stan. To dovoljno govori kakav sam u životu dobrotvor - pohvalio se Tomo Horvatinčić.

Iduće ročište zakazano je za 8. ožujka kada će završne riječi iznijeti tužiteljstvo i obrana optuženog Horvatinčića.

Verbalni sukob u sudnici između Horvatinčića i odvjetnika Frangeša, opunomoćenika talijanske obitelji

- Moje osiguravajuće društvo isplatilo je obeštećenje djeci stradalih Talijana, a o kojem je iznosu riječ, ne mogu reći jer to je tajna. To obeštećenje isplaćeno je u ime tvrtke Santa Marina i u moje osobno ime. I dalje sam spreman financijski pomagati djecu poginule obitelji i to do kraja života. U tom cilju nedavno sam nazvao Federica Salpietra, ali mi je on poklopio slušalicu.

Na ovaj dio Horvatinčićeva iskaza u sudnici, reagirao je odvjetnik Ognjen Frangeš, opunomoćenik obitelji Salpietro.

- To što optuženik govori nije istina. To isplaćeno obeštećenje bila je samo obveza police osiguranja, a Horvatinčić osobno nije ni lipe uplatio na račun obitelji Salpietro - kazao je odvjetnik Frangeš.

Verbalni sukob između njih dvojice nastavljen je nakon ročišta ispred zgrade suda pred okupljenim novinarima.

- Kao što Horvatinčić spontano financijski pomaže brojne građane i zaklade kako se to hvalio u sudnici, neka isto tako spontano ispuni svoju moralnu obvezu i uplati obeštećenje djeci stradalih - kazao je Frangeš, naglasivši kako je riječ o moralnoj, ali ne i zakonskoj obvezi.

- Ja se ne osjećam krivim za ovu pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje ljudi, ali se osjećam odgovornim. Stoga ću do kraja života pomagati djeci poginulih, ali neću novac uplaćivati preko njihovog opunomoćenika. Nadam se susretu s Federicom Salpietrom i njegovom sestrom i dogovoru oko obeštećenja - rekao je Horvatinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:28