VIŠEMILIJUNSKA ŠTETA

MARINA LOVRIĆ MERZEL ODBACILA OPTUŽBE Počelo suđenje bivšoj SDP-ovoj županici za primanje mita i pranje novca: 'Razumijem optužbu i poričem je'

Marina Lovrić Merzel
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

Bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel, kojoj je u srijedu nakon nekoliko propalih pokušaja počelo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu, odbacila je Uskokove optužbe za primanje mita i pranje novca, neosnovano plaćanje savjetnika, preplaćivanje zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na privatne zabave.

Suđenje je počelo čitanjem optužnice kojom su predstavnici Uskoka u osam točaka detaljno pobrojili sve nezakonitosti kojima je sisačko-moslavačka županija oštećena za višemilijunski iznos. Čitanje optužnice potrajalo je više od sat i pol.

Razumjela sam optužnicu i poričem je u cjelosti, rekla je bivša županica pred sudskim vijećem.

Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim poduzetnikom Željkom Žužićem, koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita. Žužić je nakon priznanja s Uskokom sklopio sporazum koji mu je predviđao uvjetnu kaznu od godine dana uz rok kušnje od četiri godine, no Turudić je nije prihvaćao uz objašnjenje da je uvjetna kazna nesrazmjerna nedjelu za koje ga terete.

Uskok je zbog toga u dva navrata podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, koje je Vrhovni sud usvojio ustvrdivši da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

Nakon što je Turudić, usprkos takvom zaključku Vrhovnog suda u ožujku ponovno odbio nagodbu između Žužića i Uskoka, Vrhovni sud je krajem svibnja ponovno zaključio da Turudić nije smio odbiti nagodbu, ali je tada potvrdio presudu na temelju ranijeg sporazuma.

Na pripremnom ročištu održanom neposredno prije početka suđenja krivnju je priznao i bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić koji je osuđen uvjetno na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Na optuženičkoj klupi su uz Lovrić Merzel predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, Dalibor Rožanković, nećak Marine Lovrić Merzel, koji također niječu krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:08