SUĐENJE U KLAGENFURTU

Milan Lučić: 'Nisam imao tvrtku u Lihtenštajnu, to je lažna konstrukcija'

 Ivo Ravlić / HANZA MEDIA

Poduzetnik Milan Lučić porekao je na Zemaljskom sudu u Klagenfurtu da je sudjelovao u financijskom aranžmanu s Hypo bankom, vezano za preprodaju zemljišta u Šimunima na otoku Pagu, u aferi Hilltop.

Austrijsko tužiteljstvo tereti Lučića da je, zajedno s nekad moćnim političarem Ivićem Pašalićem, te hrvatskim državljaninom Igorom Mlinarom, uz pomoć tadašnjih šefova Hypo banke, oštetio tu banku za ukupno oko 14 milijuna eura. Prema optužnici, prije svega poduzetnička grupacija Ivića Pašalića, ali i Lučić i Mlinar, našli su se u financijskim problemima, a šefovi banke, suoptuženi Wolfgang Kulterer i Günter Striedinger, odlučili su im pomoći, ponajprije svom VIP klijentu Pašaliću, tvrdi tužiteljstvo. Tako su 2003. organizirali preprodaju zemljišta preko tvrtke Hilltop u Lihtenštajnu u kojoj su, preko tri pozadinske tvrtke, udjele držala trojica optuženih Hrvata. Zemljište su kupili za oko 4,5 milijuna eura te ga dva mjeseca kasnije prodali Hypu za oko 36 milijuna eura. Ivić Pašalić tvrdi kako on nije imao veze s tim poslom te da su ga austrijski istražitelji zamijenili s njegovim bratom Zdravkom.

I Lučić je sada u svojoj obrani na sudu izjavio kako on s cijelom pričom nema veze. Kada mu je austrijska sutkinja predočila dokument iz kojeg proizlazi da je on držao 32 posto udjela u Hilltopu te kako je sukladno tome dobio odgovarajući iznos od kupoprodaje, Lučić je ponovio kako se radi o neistinitoj konstrukciji te da nikada nije imao tvrtku u Lihtenštajnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:31