BIVŠI GRAĐEVINAR

MILIJUNSKA ŠTETA Jednog od aktera afere Remorker optužili da je muljao s dionicama

 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Nakon dvije istrage zbog kojih je u dva navrata neko vrijeme proveo u istražnom zatvoru bivši direktor Zagorje-Tehnobetona Miroslav Bunić nedavno je optužen i za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno navodnih nezakonitosti s dionicama kojima je tvrtku oštetio za više od šest milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu Bunića tereti da je 2007. kao direktor dviju tvrtki Zagorje-Tehnobetona i Zagorja, donio odluku o povećanju temeljnog kapitala prvog društva, Zagorje-Tehobetona, izdavanjem 410.000 dionica koje je upisala i uplatila jedna domaća banka za cijenu od 51,25 milijuna kuna ili 125 kuna po dionici.

Istovremeno je Bunić isključio pravo prvenstva drugog društva, Zagorja, kao jedinog osnivača i dioničara prvog društva, na upis spomenutih dionica po toj cijeni.

Nakon toga, krajem iste godine, sklopio je ugovor po kojem je drugo društvo kupilo iste dionice od banke, ali za iznos od 56,3 milijuna kuna, odnosno po cijeni od 137,5 kuna po dionici. Time je oštetio drugo trgovačko društvo za više od 6,3 milijuna kuna, zbog više cijene dionica od one koju bi platilo da ih je steklo pravom prvenstva i zbog viših troškova kamate i tečajnih razlika po kreditima koje je društvo uzelo za kupnju dionica, izvijestilo je tužiteljstvo ne navodeći identitet optuženog ni nazive njegovih tvrtki.

Bunić je prvi put uhićen u siječnju prošle godine kada je priveden zajedno sa nekadašnjim varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom i njegovim zamjenikom Zlatkom Horvatom zbog navodnog pogodovanja grada Varaždina Zagorje Tehobetonu prilikom dobivanja poslova te krajem prošle godine zbog izvlačenja novaca iz HAC-a u aferi Remorker.

U prvom slučaju, zajedno s Čehokom i ostalima, optužen je u svibnju ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:57