KONFERENCIJA ZA NOVINARE

MINISTRICA MURGANIĆ 'Predlažem smjenu ravnateljice centra za socijalnu skrb u Zadru! Uočeni su teški propusti u radu'

Ministrica se obratila javnosti nakon nezapamćenog slučaja obiteljskog nasilja kada je otac s balkona obiteljske kuće na Pagu bacio svoje četvero maloljetne djece. Troje djece je na liječenju u zadarskoj bolnici, dok je najteže ozlijeđena sedmogodišnja djevojčica prevezena u u zagrebačku bolnicu Rebro
Nada Murganić, Vesna Burčul
 Dragan Matić, Luka Gerlanc / CROPIX

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić na konferenciji za medije predložila je da se smijeni ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Zadru koji je nadležan za Pag.

"Na prvim preliminarnim izvidima od strane upravnog nadzora uočeni su teški propusti u radu ravnateljice Centra za socijalnu skrb Zadar", rekla je ministrica i dodala da će zahtijevati da se preispita odgovornost ravnateljice Centra Vesne Burčul.

Murganić je rekla da će se upravno vijeće Centra za socijalnu skrb u Zadru sastati već u ponedjeljak te da će se po dobivanju nalaza izvida inspekcije u nadležnosti Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike doznati tko je zakazao u praćenju i nadzoru obitelji s Paga koja je dugo bila u sustavu socijalne skrbi. "Osim upravnog nadzora provodi se i nadzor o nadležnosti Komore socijalnih radnika", dodala je.

"Sustav nije na adekvatan način skrbio o ovoj obitelji. Uočen je nedovoljan kontakt s obitelji. Pristup problematici djece i obitelji nije bio sveobuhvatan. Trebalo se voditi računa o kompetencijama obitelji da skrbi o djeci, ali i o međuresornoj suradnji, odnosno na suradnji s liječnicima, pedijatrima, školom i predškolskom ustanovom kako bi se mogla dobro i bolje prepoznati stanja i problemi djeteta. Zbog toga poduzimamo mjere prema odgovornima i djelovat ćemo prema drugima u tom lancu odgovornosti", pojasnila je ministrica. "Zakazali su nadležni sustavi."

Ministrica Murganić rekla je da djecu pogođenu tragedijom treba zbrinuti te da se ona trebaju oporaviti i fizički i psihički. "Treba ih smjestiti zajedno u adekvatnu zamjensku obitelj i pokrenuti postupak procjene je li majka adekvatne kompetencije brinuti o djeci", dodala je.

Na pitanje o mogućnosti oduzimanja licenci za rad, odgovorila je da prijedlog za oduzimanje licence daje Komora socijalnih radnika, a na pitanje jesu li ostali u sustavu socijalne skrbi znali za problem odgovorila kako ministarstvo otvoreno govori o svojim propustima. "Ne funkcionira se samo kroz jedan sustav. Prema tome, svi ostali, isto kao što mi radimo svoje izvide i analize, mogu i trebaju napraviti svoje", ocijenila je smatrajući da ne snosi političku odgovornost.

"Odgovorno se ponašam. Nasilje je prisutno u društvu i nije počelo mojim dolaskom. Sustav nije nastao ovakav kakav je mojim dolaskom, ali ja i ova Vlada bili smo spremni to priznati i s time se suočavati, poručila je.

Ministrica Murganić istaknula je kako se sustavno radi na reorganizaciji sustava socijalne skrbi i samih centara što će se, kaže, vidjeti kroz izmjenu zakona. Najavila je ponovno osnivanje ukinutih Obiteljskih centara čija je značajna uloga, objasnila je, prevencija, psihosocijalna pomoć i savjetodavni rad. "Uštede koje su se radile u vrijeme krize za sanaciju deficita proračuna često su i uglavnom išle na uštrb sustava socijalne skrbi, što je isto tako rezultiralo kumuliranjem problema", ocijenila je.

Vesna Burčul: 'Spremna sam prihvatiti odluku nadzora u svezi odgovornosti za rad Centra'

Ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul komentirala je za Zadarski.hr prijedlog ministrice Nade Murganić da je se smjeni.

"Nemam komentara. Spremna sam prihvatiti odluku nadzora u svezi odgovornosti za rad Centra, ali oko kvalifikacije "teških propusta" dalo bi se razgovarati", rekla je Vesna Burčul. (Zadarski.hr)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:09