SLUČAJ PUKANIĆ

Miroslav Perković: Dovedite nam Marjanovića ovdje u sudnicu

Tomislav Marjanović i jučer je preko videolinka svjedočio o ubojstvu Pukanića, a prvi ga je počeo pitanjima rešetati tužitelj
 Aleksandar Dimitrijević/Cropix

BEOGRAD - Dovedite svjedoka pred ovaj sud. Sasvim je drugačije kad on svjedoči neposredno, a država Srbija mu valjda može jamčiti sigurnost. Pa neka se onda ovdje suoči s optuženicima. Pogotovo ako znamo da je on trenutno osoba koja je na izdržavanju kazne - bacio je jučer rukavicu sudskom vijeću odvjetnik Miroslav Perković, branitelj drugooptuženog Željka Milovanovića na suđenju za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

Česti prekidi

- Ali, vaš branjenik nije iznio obranu i ne znam na koje bi se okolnosti svjedok suočio s njim - usprotivio se tužitelj Jovica Jovanović. Tomislav Marjanović, krunski svjedok za ubojstvo Ive Pukanića , izveden je iz sudnice i nije slušao to pravno prepucavanje obrane i optužbe o tome treba li nastaviti ispitivati svjedoka ili ne.

Na iznenađenje prisutnih, odvjetnik Zdenko Tomanović, branitelj Sretena Jocića, nije izravno podržao taj prijedlog svog kolege, ali mu se nije niti protivio, jer mu je cilj, kazao je, da postupak što prije završi. Sudac Vladimir Vukčević nije bio izričit u odluci, ali je naznačio da sudsko vijeće postupa kako je najekonomičnije, a tu je mogućnost ostavio kao prigovor Milovanovićevu branitelju.

Tek nakon toga tužitelj Jovanović nastavio je ispitivati Marjanovića, a branitelji optuženih za ubojstvo Ive Pukanića često su ga prekidali i prigovarali da tužitelj postavlja sugestivna pitanja, te da ide predaleko u prošlost.

- Tužitelj ovdje pita o onome što se događalo od 1999. do 2008. godine. Optužnica stavlja na teret Jociću organiziranje zločinačke organizacije 2008. godine. Ako tako nastavi, onda ovo može trajati mjesecima, prigovorio je odvjetnik Joce Amsterdama. Sudac Vukčević dao mu je za pravo i rekao tužitelju da se skoncentrira na optužnicu i događaje vezane za ubojstvo Ive Pukanića 23. listopada 2008. godine i onome što je tome prethodilo.

Snimanje Nacionala

- Zašto je Slobodan Đurović financirao Roberta Matanića ? - pitao je tužitelj.

- Zato jer je takav kodeks. Onaj koji ostane vani financira onoga koji padne u zatvor! -odgovorio je Marjanović.

- Prigovaram ovakvom pitanju. Ne može tužitelj pitati svjedoka o njegovu mišljenju! - ustao je Tomanović i prigovorio tom pitanju. Uslijedila su potom i konkretna pitanja Tomislavu Marjanoviću.

- Odakle je snimana zgrada Nacionala - pitao je tužitelj.

- Sa zgrade preko puta. Bilo je napravljeno dosta snimaka, iz raznih kutova - bio je odgovor krunskog svjedoka.

Marjanovića Joca više ne zove svjedok lažov

Za vrijeme Marjanovićeva ispitivanja Sreten Jocić se samo jednom javio za riječ, ali razlog njegova javljanja baš i nije bio shvaćen. Rekao je: “Kad čovjek želi istinu, sve će reći!”, aludirajući na neke dijelove koje je iskaza koje je Marjanović propustio u odnosu na istragu. I dok je prije na sam spomen njegova imena oslovljavao Marjanovića sa: “Svjedok lažov“, jučer je za njega rekao: “Kao što kaže dotični gospodin!”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:08