NIGERIJSKO PISMO

Mislio da je naslijedio 30 milijuna eura pa prevarantima uplatio 15.300 eura

Umirovljeni Dušan R. (71), nasjeo je na mail lažnog odvjetnika njegovog pokojnog rođaka
Osijek, 160708.Hrpa eura - ilustracija za mito i korupciju.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / EPH

SPLIT - Na laž o pozamašnom nasljedstvu teškom čak 30 milijuna eura naivno je nasjeo Dušan R. (71) iz Splita od kojeg su , dvojica prevaranata, stranih državljana, izvukli čak 15.300 eura za troškove transakcije nepostojećeg novca.

Naime, Afrikanac Ronald Adjakov iz Republike Benin uputio je e-mail Dušanu R., lažno se predstavljajući kao odvjetnik Marka Ramića, njegovog pokojnog rođaka te ga izvjestio kako je postao bogati nasljednik.

Lakovjernog Splićanina uputio je na svog kompanjona Irca Lewisa Cosmosa, koji je tobože trebao milijunsku ostavštinu doznačiti putem Deutsche banke. Na ime nepostojećih sudskih, bankovnih i odvjetničkih troškova od Dušana je zatraženo da u više navrata uplati ukupni iznos od 15.300 eura, što je naivni Splićanin, slijedeći upute prevaranata, internet bankarstvom i napravio nadajući se pozamašnom nasljedstvu. No umjesto da postane milijunaš, Dušan je dobio ček za kojeg se ispostavilo da je krivotvoren.

- Sve je djelovalo sto posto uvjerljivo. Varalice su znale štošta o meni pa i o tome da uistinu imam rođaka u inozemstvu. Kad nešto ide transparentno preko banke, naprosto nemate u što sumnjati dok se stvar ne razotkrije - nevoljko nam je ispričao Dušan R. ne želeći iznositi detalje prijevare koju je doživio dok se vodi istraga. Svašta se događa u ovim vremenima dodao je prevareni i pokradeni Splićanin koji je umjesto da postane bogataš, ostao bez dijela svoje imovine.

Prevarantski dvojac počinio je kazneno djelo prijevare, a posebno izvješće dostavljno je Općinskom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:25