NEIZVJESNA SUDBINA

MISTERIJ NESTALOG STUDENTA Obitelj zatrpana dojavama o tome gdje je Karlo navodno viđen, njegova sestra Edita opisala kako je našla njegovu oporuku

 
Bankomat s kojeg je Karlo u četvrtak podignuo novac i Karlo Kurtanjek u krugu
 Srđan Vrančić / Hanza Media, privatni arhiv

Policija i dalje intenzivno traga za 24-godišnjem Karlom Kurtanjekom čiji je nestanak prijavljen prošlog četvrtka, 11. travnja, oko 14.30 u Policijskoj postaji u Nehajskoj na Trešnjevci.

Iako se do sada raspolagalo informacijom da je Karlo posljednji put viđen dan prije oko 8.15 sati na Vrbanima kako “špura” na biciklu Hercules Olpran Mountain bike na putu prema Jarunu, u ponedjeljak je obitelji stiglo više dojava o tome gdje je, navodno, viđen.

- Zvali su nas ljudi i rekli da su ga vidjeli u Zaprešiću, Jastrebarskom, na području Slovenije, ali i u Münchenu. Sve smo to dojavili policiji - rekla nam je u ponedjeljak pet godina starija Karlova sestra Edita.

Oporuka u foliji

Opisala je i kako je pronašla papir koji policija ne tretira kao oproštajno pismo, nego kao oporuku u foliji u plavom fasciklu koji je bio u regalu među drugim fasciklima i knjigama.

- Mi smo još prije pregledavali taj fascikl, ali nismo zamijetili taj papir, a ja sam onda ponovo počela pregledavati foliju po foliju. U prvoj je bila domovnica, a u trećoj presavijeni papir. Otvorila sam ga i na njemu je pisalo: Svu imovinu ostavljam Dubravku i Jasni (svojim roditeljima). Napisano je bilo i 9. 4. 2019. u 10.29 sati. Odmah sam to javila policiji i predali smo joj taj papir - rekla nam je Edita Kurtanjek. Činjenicu da je dan kasnije, u četvrtak, 11. travnja, u 8.20 na obližnjem bankomatu PBZ-a podigao novac, obitelji daje nadu da je Karlo živ. Sestru i druge članove obitelji zabrinjava ipak što već gotovo tjedan dana o njemu nema nikakve konkretne informacije osim određenih dojava koje se provjeravaju.

- Brine nas što je kod kuće ostavio mobitel koji je inače uvijek nosio sa sobom. Policija je uzela i mobitel i kompjutor, ali još nismo dobili nikakve informacije o tome je li išta našla. Kažu nam da intenzivno tragaju za njim - rekla nam je Karlova sestra Edita.

Izostao s posla

Nakon što se Karlo nije pojavio kod kuće ni nakon podneva u četvrtak, zabrinuti roditelji otišli su u policijsku postaju u Nehajskoj prijaviti nestanak. Prije toga od prijateljice s kojom bi katkad radio na garderobi Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski” doznali su da te srijede navečer nije radio. Prije se događalo da bi nakon posla ostao s društvom do kasno ili bi došao ujutro i to nije bilo neuobičajeno. U srijedu, 10. travnja, krenuo je na Sveučilište Libertas na Kennedyjevu trgu, gdje je na studiju međunarodnih odnosa imao zakazan kolokvij, ali na njemu se, iako se za njega pripremao, nije pojavio. Bio je i najavio da će nakon kolokvija ići učiti u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, što je također bio uobičajen dio njegova dnevnog ritma.

Nažalost, čini se da je susjed bio taj koji ga je posljednji vidio. U međuvremenu je informacija o njegovu nestanku objavljena i na stranici Nestali.hr, na kojoj piše da je Karlo visok 180 centimetara, da mu je broj stopala 46 i da je rođen 26. rujna 1995. godine. U trenutku nestanka bio je odjeven u crnu jaknu s kapuljačom, crne traperice i smeđe tenisice. Sestra misli da je na glavi mogao nositi i crnu šiltericu sa simbolom New Yorka, koju mu je poklonila četiri godine starija sestra Dorotea.

Otkazao turnir

Nakon što je otac Dubravko uspio “iskopati” račun od bicikla koji je sinu kupio, objavljena je i fotografija modela bicikla kojim je Karlo otišao iz zgrade na Vrbanima. Inače, u siječnju ove godine trebao je u studentskoj razmjeni ići u Tursku, ali je otkazao taj put iako je već imao kupljenu kartu zbog obaveza na studiju. Sestra Edita kaže da je policija u međuvremenu razgovarala i s jednim mladićem s kojim se Karlo prije nekoliko godina sukobio zbog jedne djevojke. Karlo se tog mladića, rekla nam je, bojao i uvijek je pazio da su vrata stana zaključana. Nabavio je i sprej suzavac i uvijek ga je nosio sa sobom. Rekla nam je da njezin brat nije konfliktna osoba niti je ikad imao nikakvih suicidalnih najava.

- On je zbog obaveza na studiju otkazao i turnir u stolnom tenisu koji je igrao - rekla nam je Karlova sestra Edita i dodala da je njezin brat na neki način imao svoju privatnost o kojoj nije govorio ni članovima obitelji, ali da nikad ni u jednom trenutku nije najavio da bi otišao od kuće ili naudio sebi.

Kronologija nestanka Karla Kurtanjeka

9. travnja u 10.29 sati

Karlo Kurtanjek sastavlja rukom pisanu oporuku i stavlja je u plastičnu foliju i plavi fascikl

10. travnja u 8.15 sati

24-godišnji Karlo biciklom odlazi iz zgrade u Palinovečkoj na Vrbanima prema Jarunu. Vidio ga je susjed

10. travnja u 8.20 sati

Na bankomatu PBZ-a podiže novac. Snimila ga je nadzorna kamera

11. travnja u 14.30 sati

U policijskoj postaji Trešnjevka prijavljen je njegov nestanak. Policija uzima mobitel i disk računala

od 12. do 14. travnja

Obitelj i prijatelji intenzivno traže pomoć u traganju i putem društvenih mreža

15. travnja

Sestra Edita pronalazi oporuku i predaje ju policiji. Stižu dojave da je viđen u Jastrebarskom, Zaprešiću, Sloveniji i Münchenu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:40