'MARIA' ZAVRŠILA NA DNU MORA

MISTERIJ POTONULE LUKSUZNE JEDRILICE KOD ŽIRJA Ne zna se što je uzrok, ima li mrtvih, gdje je vlasnik: Mještani noć prije potonuća vidjeli nešto čudno

Jedrilica "Maria", ilustracija
 Mariayacht.eu

Ni nakon četiri dana još se ne zna kako je prošlog utorka u jutarnjim satima, dvije milje južno od otoka Žirja, potonula luksuzna i sofisticirana, 12,25 metara duga češka jedrilica 'Maria'. Također, što je svakako još važnije, policija ne može dati ni decidiran odgovor na pitanje ima li u ovom 'misterioznom' potonuću mrtvih ljudi. Puno je pitanja na koja nema odgovora dok ne završi službena policijsko-krimininalistička istraga. Je li u ovom slučaju riječ o pomorskoj nesreći ili se radi o namjernom potonuću jedrilice iz još uvijek nepoznatih razloga?

- Istraga i dalje traje oko utvrđivanja svih okolnosti i uzroka potonuća jedrilice. Policija je došla do korisnih informacija koje bi morale dovesti do vlasnika potonulog plovila nakon čega bi se trebao rasvijetliti ovaj slučaj - kazala nam je glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor, ne želeći nam otkriti je li vlasnik u Hrvatskoj ili u Češkoj.

Važno je napomenuti, dodala je Kosor, da vlasnik nije prijavio nestanak i krađu jedrilice, a policiji za sada nije prijavljen nestanak bilo kojih osoba koje bi se mogle dovesti u vezu s potonulom jedrilicom.

Ona je ponovila da dosadašnja saznanja u istrazi upućuje na uvjerenje da na jedrilici nema poginulih osoba, ali je opet dodala da se do okončanja istrage ni ta mogućnost ne može isključiti.

Glasnogovornici Kosor spomenuli smo navode mještana Bilica (o čemu smo već izvijestili) da su zvali policiju nakon što su tijekom noći prije potonuća primijetili da se nešto čudno događa na privezanoj jedrilici i da je na njoj više nepoznatih osoba.

- Istina je, dežurni službenik u Policijskoj postaji Šibenik zaprimio je tu telefonsku dojavu u noći s ponedjeljka na utorak, 40 minuta iza ponoći, a mještanin Bilica koji je nazvao kazao je kako on sumnja na krađu. Dolaskom policijske ophodnje u Bilice Stubalj, jedrilice više nije bilo na privezištu. Odmah je angažirana Pomorska policija koja je do četiri sata ujutro, brodom obišla kompletan akvatorij od Skradina do Šibenika, ali jedrilica nije pronađena, odnosno nije zatečena u plovidbi. Također, u potragu se uključila i temeljna policija koja je vršila te noći osmatranje sa Šibenskog mosta i jedrilica nije uočena da plovi tamošnjim akvatorijem - kazala nam je Marica Kosor.

Nakon bezuspješne policijske potrage te noći, Županijski Centar 112 u utorak u 09,52 sati s jednog ribarskog broda zaprimio je dojavu da dvije nautičke milje južno od žirjanske uvale Stupica Vela pluta jedrilica crvene boje koja je većim dijelom bila ispod morske površine. Prema toj dojavi, na površini je bio samo krmeni dio, a na dozivanje ribara, s jedrilice se nije nitko odazivao. Do dolaska broda Pomorske policije u 10,20 sati na dojavljenu poziciju, jedrilica je u potpunosti potonula na dno gdje je dubina mora oko 170 metara. Stoga se nisu mogli utvrditi ni ime, ni nacionalne oznake jedrilice, a ni dati odgovor na pitanje - je li na njoj bilo posade u trenutku potonuća.

U istragu su odmah uključeni službenici Lučke kapetanije i Pomorske policije, a dan kasnije i inspektori krim policije. U srijedu je VT snimkom utvrđeno da se radi o češkoj jedrilici 'Maria'. U istrazi nisu mogli pomoći ronioci zbog velike dubine od 170 metara na poziciji potonuća. Ima li u jedrilici mrtvih osoba moguće je utvrditi spuštanjem robota na morsko dno koji bi snimio jedrilicu i njezinu unutrašnjost. Takav angažman vrlo je skup, po riječima šibenskog lučkog kapetana Roberta Baljkasa, i za njega treba izdati rješenje DORH, ako se istragom pokaže potreba za tim.

Kako smo neslužbeno doznali, vlasnik jedrilice je tvrtka 'Rejviz s.r.o' iz češkog grada Brna. Inače, jedrilica 'Maria' ima više od godinu dana svoju web stranicu s trominutnim videom, a na kojoj je vlasnik oglasio njezinu prodaju. Da li je u međuvremenu jedrilica prodana te je dobila novog vlasnika, pa je policiji otežan posao oko njegova pronalaska, doznat će se po završetku službene istrage. Navodno je o ovoj jedrilici brinuo jedan češki državljanin, koji već duže vrijeme živi na području Bilica. Je li ga ispitala policija, i je li je involviran u ovaj slučaj, nismo uspjeli doznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:06