DVOSTRUKA TRAGEDIJA

Misterij tragedije u Španskom: Dva brata su bila uzor jedan drugome, bili su nerazdvojni i rijetko su se svađali

ZAGREB - Bili su dva odvojena svijeta, ali uvijek zajedno. Stariji je brat Hrvoje Turibak (24) bio uzor mlađem Tomislavu (22). Bio je odličan student Građevinskog fakulteta i silno aktivan u radu studentskih udruga.

Kobna subota

Putovao je i pohađao seminare, a Tomislav je krenuo drugim putem. Kao student Kineziološkog fakulteta pokušavao je postati fitness trener i uključio se u rad Mladeži HČSP-a. Rijetko su se svađali, a Hrvoje bi, prisjeća se prijateljica, tek povremeno opomenuo Tomislava da ne pretjeruje s preparatima koje je uzimao za teretanu u koju je redovito išao. Tako susjedi i prijatelji opisuju odnos dvojice braće koji su s roditeljima živjeli uobičajenim životom u stanu u ulici Drage Gervaisa 12 sve do subote poslijepodne, kada je Hrvoje nasmrt izboden nožem.

Stravičan epilog: Mladića u Španskom ubio je brat? Teta: Braća su bila složna

Mučno je ubojstvo šokiralo cijelo naselje, a onda se obitelj Turibak morala suočiti s novim šokom. Policija je danas ujutro priopćila da je za ubojstvo Hrvoja Turibaka osumnjičen njegov brat Tomislav. Kriminalistički je obrađen i zadržan na 48 sati. Priveden je pritvorskom nadzorniku i već mu je određen odvjetnik.

Traže krvavi nož

U trenutku događaja Tomislav nije bio pijan, ubojstvo nije priznao, a oružje počinjenja (riječ je gotovo sigurno o nožu) još nije pronađeno. Obitelj i prijatelji u takav scenarij ne vjeruju i teško se s njime mire.

Danas su po novinskim portalima izražavali zgražanje. I dalje vjeruju da je Tomislav nevin.

- Sve je ukazivalo na to da je riječ o provali - kratko nam je objasnila njihova teta koja nas je dočekala pred ulazom u zgradu, gdje su mladi tijekom vikenda palili svijeće u znak sjećanja na omiljenog prijatelja.

Ubojstvo uzornog mladića: Hrvojeva obitelj i prijatelji u šoku, policija odgovore traži od brata

- Kad je o obitelji riječ, i dalje sve ukazuje na provalnika, mislimo da ga je on ubio. Ako se to što čujemo pokaže istinitim, to će biti križ koji ćemo morati nositi - rekla je teta i dodala da sada samo dostojanstveno žele pokopati Hrvoja. Kaže da će možda neki biti sretni ispostavi li se da je Tomislav kriv.

- Ali, kažem vam, oni su bili nerazdvojni. Hrvoje je bio uzor Tomislavu, bili su jako bliski - rekla je i dodala da im rodbina i susjedi cijelo vrijeme iskazuju podršku.

Slično razmišljaju i najbliži prijatelji dvojice braće.

- Čuli smo da je priveden nadzorniku. Znamo da se to radi samo kada postoji čvrsta sumnja. Ali cijeli se dan pitamo kako je to moguće. Hrvoje je bio mirniji i usmjereniji na građenje karijere, no Tomislav nikada nije imao ozbiljnijih problema u životu. Ne sjećamo se da su se ikada posvađali - kažu. Slično govori i teta.

Kako će to podnijeti?

- Još ništa službeno nismo doznali od policije, ne možemo pratiti sve informacije. Braća su bila složna, a ispostavi li se najstrašnija istina, ne znam kako ćemo to podnijeti - objasnila je kratko.

Na istražiteljima je da utvrde motiv ubojstva.

Priča o stravičnom zločinu bila je glavna tema na internetskim portalima. Neki od osoba koji su braću oznavali komentirali su kako je Tomislav Turibak na internetu javno objavljivao pjesme o Poglavniku koje je jednom prilikom recitirao. Drugi pak kažu kako ne vjeruju da je ubio brata i kako je riječ o nesporazumu koji će se brzo razriješiti.

Obojica su navodno imali djevojke, otac im je raznosač novina, a majka je radila u knjigovodstvenom servisu. Obitelj su prosječnog imovinskog stanja i posebnog razloga za provalu nije bilo, kažu susjedi, jer lopov ionako ne bi našao posebno veliki plijen.

Jedan od Hrvojevih prijatelja kaže da je on kao šef udruge Supeus koja se bavi energetskom učinkovitošću često organizirao putovanja te je imao pristup blagajni udruge u kojoj je bila određena količina novca, ali kako taj novac nikad nije nosio kući.

- Nikad se nisu ponašali rastrošno, živjeli su skromno i pristojno- kaže susjeda.

Danas je pred zgradom bilo puno manje ljudi nego preko vikenda kada su sujedi i prijatelji obitelji pomogli čistiti stan nakon policijskog očevida. Rodbina je ipak dolazila u posjet, ali s novinarima nisu željeli razgovarati.

Boja glasa

- Nemojte osuđivati ljude prije nego se dokaže da su doista krivi- poručili su nam.

Doznajemo kako je policija važna saznanja o misterioznom ubojstvu dobila iz pomnog analiziranja snimke dojave centru 112.

Poziv je uputio upravo Tomislav, a iz njegove boje glasa i rečenica koje je govorio istražitelji su pokušali izvući zaključak o počinitelju. Policija nastavlja potragu za oružjem izvršenja- i motivom.

Policija privela Tomislava koji ne priznaje da je on ubio brata

Policija je službenu dojavu o pronalasku mrtvog tijela zaprimila pet minuta prije 16 sati. Obdukcijom je utvrđeno da Hrvoje ima dvije ubodno-rezne rane na prsima i vratu te da je preminuo oko 15 sati.

Njegov brat Tomislav nazvao je 112 i javio da je pronašao brata kako leži u lokvi krvi na podu sobe.

Policija je isključila samoubojstvo i utvrdila da nema znakove provale unatoč otvorenom prozoru na jednoj od soba.

U sobi je bilo znakova borbe jer je namještaj pomican s uobičajenog mjesta. Oružje počinjenja nije pronađeno. Nakon nekoliko obavijesnih razgovora policija je kriminalistički obradila Tomislava Turibaka. Iako djelo nije priznao, kriminalisti su ga odveli zatvorskom nadzorniku i zadržali na 48 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:18