ISTRAGA U TIJEKU

MISTERIJ UBOJSTVA U MASLENICI 'Sin mi je radio u Irskoj, došao je na godišnji, nije imao neprijatelja, a njih dvojica se znaju još iz osnovne škole'

Osumnjičeni je u krvi imao 1,7 promila alkohola, a nakon ubojstva je otrčao do susjeda po pomoć
 Jure Mišković / CROPIX

- Moj sin je radio u Irskoj, a 10. lipnja je došao na svoj prvi godišnji odmor u našu vikendicu u Vinjercu. Dugi niz godina to mjesto, ta naša kuća bila je naša oaza, a sada... teško je zamisliti. Još nismo ni svjesni da se to dogodilo našem djetetu. Ne možete to niti zamisliti, rekao je potreseni otac 42-godišnjeg Ivana Barte iz Zagreba, koji je pod još nerazjašnjenim okolnostima ubijen u pucnjavi u ponedjeljak jedan sat nakon ponoći u Maslenici, tridesetak kilometara udaljenoj od Zadra.

Policija je ubrzo uhitila i za ubojstvo osumnjičila njegova 41-godišnjeg prijatelja iz djetinjstva G.Ž.

Vatreni obračun između dvojice muškaraca odigrao se bez svjedoka na cesti u neposrednoj blizini vikendice 41-godišnjaka u Maslenici, a na mjestu događaja pronađen je ilegalni pištolj.

Ubijeni muškarac i 41-godišnjak bili su prijatelji iz djetinjstva i odrastali su zajedno u zagrebačkom kvartu Dubrava. Jedan je imao vikendicu u Maslenici, a drugi u samo nekoliko kilometara udaljenom Vinjercu. Koje su ih okolnosti razdvojile i dovele do tragičnog događaja, policija još istražuje.

- Oni su bili jako dobri prijatelji još iz osnovne škole. Osam godina išli su zajedno u školu. Ni jedan, ni drugi nisu bili problematični. Što se dogodilo, nitko ne zna. Svi zasad još samo nagađaju. Moj sin nije imao neprijatelja, ma, bio je fantastičan... Vidjeli bi... Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu i radio u jednoj uspješnoj zagrebačkoj tvrtki. U Irsku je iznenada odlučio otići na lošiji posao. Iako smo ga nagovarali da ostane u Hrvatskoj, nismo ga mogli zaustaviti. Dugo nije mogao na godišnji, a sada je, evo, konačno došao i što se dogodilo. Strašno - ispričao je otac ubijenog 42-godišnjaka.

Ni jedan, ni drugi muškarac nisu imali većih problema sa zakonom, osim što 41-godišnjak ima nekoliko prekršajnih prijava. Utvrđeno je da je prijatelja pogodio jednim hicem iz neregistriranog vatrenog oružja. Kada je to učinio, bio je pijan. U krvi je imao čak 1,7 promila alkohola, a nakon što se dogodila pucnjava, otrčao je do susjedne kuće i zatražio od njih da nazovu Hitnu pomoć.

Mještani Maslenice nisu znali puno o dvojici muškaraca, samo to da je u kući 41-godišnjaka često bila zabava i glasna muzika.

- Čuli smo da je možda bio nesretni slučaj, da se to zapravo nije trebalo dogoditi. Nešto su se oni bili posvađali, a onda je razmirica završila nesretnim slučajem. Što se zapravo dogodilo, tek će se utvrditi - rekao nam je jedan od mještana.

- Često su znali piti pred lokalnom trgovinom pa je čak bio stavljen natpis zabrane konzumacije alkohola pred trgovinom - kaže nam Zagrepčanka koja ljetuje u Maslenici.

Zadarska policija i tijekom ponedjeljka na terenu je prikupljala informacije, a nad osumnjičenim 41-godišnjakom provodila je kriminalističko istraživanje.

- Županijsko državno odvjetništvo u Zadru dalo je nalog za obdukciju tijela smrtno stradale osobe te će biti dani drugi potrebni nalozi i provedena vještačenja radi utvrđivanja svih okolnosti počinjenja ovog kaznenog djela - rekli su nam u zadarskom tužiteljstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:43