DVOJBE SU OSTALE

MISTERIOZNA PLJAČKA 7 KILA NAKITA IZ SPLITSKE DRAGULJARNICE Dvojica Rusa uhićena, iskusni znalci 'posla' uvjereni: 'Morali su imati domaćeg pomagača!'

 
 Screenshot: Youtube/Slobodna Dalmacija

Veliki uspjeh djelatnika Prve policijske postaje PU splitsko-dalmatinske koji su u koordiniranoj akciji sredinom studenoga prošle godine uhitili dvojicu 42-godišnjih Rusa, provalnika u zlatarnicu “Đonlić” u centru Splita iz koje su odnijeli gotovo sedam kilograma nakita vrijednog 1,6 milijuna kuna, za medije je ostao pod velom tajne, piše Slobodna Dalmacija.

Nikada nije objašnjeno kako su uhićeni, postoji li treći član bande, je li on, možda, policijski doušnik kojeg policija samo formalno traži, a možda i nije zemljak dvojice uhićenih, nego domaći čovjek.

Ako postoji, zar nije malo predugo da ga policajci nakon gotovo dva mjeseca još uvijek traže kad su njegove kompanjone našli kao od šale u jednom apartmanu u Strožancu?

Rusi su “pali”, kako doznaje Slobodna, zahvaljujući nadzornim kamerama u splitskom Bauhausu, jer su tamo dva dana prije velike akcije kupili čekić te dva prijenosna radiouređaja, dio pribora koji im je bio potreban za provalu u zlatarnicu.

Inspektori su pomoću tih snimki uspjeli uskoro locirati Georgija Babina Vasiljeviča (42) iz Jaroslava i njegova kompanjona Denisa Ziuzina Nikolajeviča (42) iz Moskve.

Vasiljevič i Nikolajevič su prije uhićenja najmanje dva mjeseca boravili u Strožancu, gdje im je bila baza tijekom “operacija” u Hrvatskoj. Ali osim “operacije Đonlić”, javnost uopće ne zna što su Rusi koji se poznaju još iz djetinjstva još učinili u Hrvatskoj.

Iz splitske su policije nakon konferencije za novinare rekli kako sumnjaju da su Rusi obavili još nekoliko “poslova” na području drugih županija, čak i Zagreba, no taj dio kriminalističkog istraživanja i nakon njihova uhićenja još traje.

Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Iskusni provalnici za Slobodnu su kazali da su Rusi morali imati domaćeg pomagača, a takvu je izjavu za dnevnik “24 sata” dala i Olivera Ćirković, bivša organizatorica akcija jednog ogranka zloglasne bande i kradljivaca vrijednog nakita Pink Panther.

- Ne kažem da ruski kriminalci ne bi mogli ondje provaliti, no logičnije je da traže bolje mete u Švicarskoj ili u Dubaiju. Ondje bi mogli ukrasti deset puta više vrijednosti, a oni su odabrali baš Split - zaključila je Ćirković.

Slobodna doznaje da Rusi nisu bili naoružani i da su se dva mjeseca “prošetavali” Strožancem, a na vozilu koje su koristili bile su njemačke registracijske pločice.

Kod njih su pronađena i dva prijenosna radiouređaja kojima su komunicirali tijekom provale, kao i digitalni kodni sustav na daljinsko upravljanje, uređaj kojim su podigli vanjska rolo-vrata zlatarnice. Kod njih nije pronađen čekić kojim su razbili staklo na ulaznim vratima, zbog jednostavnog razloga - ostavili su ga na mjestu provale, što se pokazalo njihovom ključnom pogreškom.

Tom Dubravec / HANZA MEDIA

Osim snimke kupnje u Bauhausu 2. studenog, u istrazi su pomogle i snimke susjednih zlatarnica te ostalih sigurnosnih kamera u gradu, te su uz dobar terenski rad (prvenstveno dvojice službenika Prve policijske postaje) Rusi uhićeni 12. studenog u Strožancu u popodnevnim satima.

Sumnja se da su odgovorni za provalu u trgovinu satovima Krona u splitskom City Centeru one, gdje je koncem listopada na isti način provaljeno i odneseno dvadesetak ručnih satova vrijednih više od milijun i pol kuna, no zasad još nisu povezani s tim događajem.

Protiv dvojice Rusa otvorena je istraga zbog kaznenog djela teške krađe, a obojica su se branila šutnjom, kako pred policijom, tako i pred Općinskim državnim odvjetništvom. Ipak, dugo se poznaju (obojica su rođena i odrasla su u Jaroslavu), pa je jedino što su istražitelji doznali od Vasiljeviča da je u Rusiji osuđen na šest godina zatvora zbog krađe, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:01