NERIJEŠENA POGIBIJA

MISTERIOZNA SMRT DJEVOJKE U ZADARSKOM KANALU Policija tvrdi: 'Njezin ljubavnik ju je pretukao, bacio s broda u more i pustio da se utopi'

    AUTOR:
    • Božana Sviličić,
    • Ivica Nevešćanin / Slobodna Dalmacija

  • OBJAVLJENO:
  • 11.06.2017. u 14:02

Poljak koji je u svojoj zemlji proveo, zbog različitih prekršaja, četiri godine u zatvoru, ne priznaje krivnju. “Bila je teško bolesna i nije redovito uzimala terapiju. Skočio sam za njom u more i pokušao je spasiti”

U utorak, 6. lipnja, jugo je deralo Zadarskim kanalom. U poslijepodnevnim satima, kada je 51-godišnji Piotr Pawel Pawlak iz poljskog Lublina odlučio prijeći kanal uputivši se iz Sukošana prema Ugljanu, vjetar je malo oslabio, ali valovi su još uvijek bili veliki. No, za njegovu motornu jahtu Doral 310 SE, dugu osam metara, to nije predstavljalo nikakav problem pa se i njegova djevojka, 39-godišnja Jolanta Magdalena Adamczuk, na njoj osjećala prilično sigurno. Magdalena je, kao i Pawel, bila iz Lublina kod Varšave i radila je u njegovoj tvrtki. U ljubavnoj vezi bili su već nekoliko godina i nisu imali djece. Na more je došla prije dva dana, gotovo tjedan dana nakon Pawela koji je u Biograd stigao ranije kako bi mogao popraviti deset godina star gliser, registriran pod poljskom zastavom. Kada ga je napokon “skrpao”, Pawel je otkazao najam u sukošanskoj marini, koji mu je bio skup, i krenuo prema Ugljanu u potrazi za nekim jeftinijim privezištem. Barem je tako poslije rekao u istrazi.

Taj put preko Zadarskog kanala Pawel i Magdalena nikad nisu završili. Možda sat kasnije od polaska Pawela su, potpuno iscrpljenog, iz mora izvukli njemački jahtaši, a dva sata nakon njega u moru je pronađena i Magdalena. Mrtva, puna masnica i hematoma. Obdukcija je pokazala da je u plućima imala morsku vodu, odnosno da je uzrok smrti utapanje.

Što se na relaciji od Sukošana do Ugljana dogodilo tog dana gnjilog juga između Pawela i Magdalene? Kako su oboje završili u moru? Odakle Magdaleni na rukama i licu tolike masnice? Kako se utopila? Gdje je završio njihov gliser?

'Nisam kriv'

U četvrtak, 48 sati nakon nerazjašnjenih događanja na moru, Pawel Pawlak je priveden sucu istrage Županijskoga suda u Zadru. Sudac Hrvoje Visković je gotovo dva sata slušao njegovu obranu u društvu poznatoga zadarskog odvjetnika Milana Petričića koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti. “Moj klijent se branio aktivno. Objasnio je da je smrt nastala kao rezultat nesretnih okolnosti u kombinaciji s teškim zdravstvenim stanjem njegove djevojke. Moj klijent se ne osjeća krivim”, rekao nam je odvjetnik Petričić.

Sudac Visković nije povjerovao 51-godišnjem Poljaku. Uvjerljivija mu je bila verzija priče zadarske policije i županijskog državnog odvjetnika pa je Pawelu odredio jednomjesečni pritvor zbog osnovane sumnje da je “6. lipnja od 16 do 16.30 sati na gliseru u kanalu između otoka Ošljaka i mjesta Kali na otoku Ugljanu, u cilju da usmrti 39-godišnju poljsku državljanku, rukama zadao više udaraca po tijelu i po glavi te u predjelu lica. Žena je uslijed udaraca pala u more i utopila se”.

Što se zapravo dogodilo?

U utorak u 16.47 sati Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) primila je poziv od C. D., njemačkog državljanina, voditelja motorne jahte Gandalf, pod njemačkom zastavom. On ih je obavijestio da je u moru Zadarskog kanala, nedaleko od mjesta Preko, pronašao muškarca kojeg je izvukao na obalu i koji je, u stanju šoka, davao nesuvisle informacije o nestanku žene, navodno njegove prijateljice. Odmah nakon primanja poziva na mjesto događaja izlazi brod s posadom Lučke kapetanije Zadar, a u koordinaciju je uključena i zadarska Pomorska policija. Kako bi iskoristili danje svjetlo, MRCC Rijeka u suradnji s Obalnom stražom za potragu angažira i zrakoplov Pilatus koji je oko 18.15 sati počeo letjeti nad sumnjivim područjem. Već nakon pola sata, u 18.45, Pilatus je javio o pronalasku plutajućeg tijela oko 500 metara sjeveroistočno od pretpostavljene pozicije nestanka. Tijelo mrtve žene izvučeno je iz mora i predano policiji, čime je potraga završena. Muškarac kojeg su izvukli iz mora, 51-godišnji Poljak, s broda njemačkih turista prebačen je na brod Lučke kapetanije Zadar. Potom su se uputili do glisera u vlasništvu Poljaka koji je bio otplutao od mjesta događaja, uzeli su ga u tegalj i dovezli do luke u Preku.

Nijemci koji su ga pronašli, odvezli su se do nautičke marine u Preku. Ali, na brodu Lučke kapetanije nešto je bilo čudno.

“Nismo službeno komunicirali s njim, ali bio je dosta nemiran. Bio je neprirodnog, podignutog raspoloženja. Djelovao je agresivno”, sjećaju se u Lučkoj kapetaniji.

No, to je, kako se ispostavilo, bio tek početak. Čim je zakoračio u luku Preko, Pawel je otrčao u prvi kafić - slučajno je to bio kafić Dado - i u njemu napravio kaos.

“Dok su čekali policiju, on je počeo ludovati. Neprestano je pio, derao se, vikao, gnjavio ljude oko sebe. Izvikivao je neko žensko ime, čak se i potukao s lokalnim čovjekom. To je trajalo skoro pola sata sve dok nije došla policija, preuzela ga i odvela ga u Zadar”, kažu nam u Preku.

Glasnogovornik policije Elis Žodan kaže da je “poljski državljanin, kasnije osumnjičen za ubojstvo, u Preku zaradio prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira”. “Nešto poslije 19 sati ušao je u kafić i pravio nered, a konobara je lupao po glavi. Nakon privođenja nije se htio testirati na alkohol, ali smo mu uzeli krv i mokraću pa će to biti utvrđeno naknadno”, dodao je Žodan.

Pawelovo opijanje i ponašanje u Preku policija je protumačila šokom izazvanim neposrednim tragičnim događajem. Tek sutradan, kada su stigli prvi patološki nalazi i kad je utvrđeno da je 39-godišnja Magdalena imala brojne ozljede koje odgovaraju ozljedama od premlaćivanja, a da je ona preminula od utapanja, policija je počela sumnjati. U srijedu zato dolaze u Preko kako bi razgovarala s Nijemcima koji su Pawela izvukli iz mora, ali ih nisu pronašli jer su u međuvremenu napustili marinu. Nije poznato je li policija do danas uspjela s njima obaviti razgovor.

Prespavana noć

No, sumnja ih je pokrenula da istražuju Pawelovu prošlost. Ubrzo su mediji objavili da je Pawel već bio u sukobu sa zakonom, da je optuživan za krivotvorenje isprava, davanje lažnih iskaza, prijetnje i obiteljsko nasilje. Štoviše, da je neko vrijeme već odslužio iza rešetaka.

U četvrtak, nakon prospavane noći u policiji, Pawela su priveli kod zadarskoga županijskog državnog odvjetnika Radovana Marjanovića. Nakon ispitivanja odveli su ga i kod suca istrage Hrvoja Viskovića koji mu je nakon gotovo dvosatnog razgovora odredio jednomjesečni zatvorski pritvor. Je li Pawel uistinu svoju djevojku odveo posred Zadarskog kanala, pretukao je, bacio u more i pustio da se utopi?

Pawel krivnju nije priznao. U svojoj je obrani odgovornost za tragediju sručio na, kako je rekao, Magdaleninu bolest. Sucu istrage je rekao da je njegova dugogodišnja prijateljica imala jedan problem: shizofreniju manično-depresivnog tipa. U fazi kad je bila u depresiji, danima je bila povučena i jedva je komunicirala. On je, rekao je, toga bio svjestan pa je uvijek pazio da redovito uzima propisanu terapiju antidepresiva. Problem bi nastao, kako je naveo, kada bi Magdalena bila u maničnoj fazi, a to je bilo upravo u vrijeme njezina dolaska u Biograd, dva dana prije isplovljavanja, gdje je Pawel imao unajmljen apartman. Kada ju je vidio, bilo mu je očito da terapiju nije uzimala redovito. U takvoj maničnoj fazi, rekao je sucu Viskoviću, Magdalena bi reagirala nepredvidivo, nekontrolirano i euforično. Zbog takvog ponašanja nakon dolaska u Biograd morao ju je nekoliko puta udariti po glavi kako bi je smirio, rekao je sucu.

U utorak, kad su zajedno odlučili napustiti marinu u Sukošanu i krenuti prema Ugljanu, Magdalena je, prema Pawelovim riječima, uzela šest puta veću dozu propisanih lijekova. Na brodu je sve bilo u redu dok mu milju od obale, u blizini Preka, jedan od motora nije stao pa je bio primoran ugasiti i drugi motor kako bi vidio o čemu se radi. Podsjetio je suca da je brod relativno star i da je već bio popravljan. Krenuo je vidjeti “pod štivom” o čemu se radi, no kad je ponovno podigao glavu, shvatio je da Magdalene nema na brodu. Ugledao ju je stotinjak metara od broda kako pliva, zapravo kako se davi. Dok je popravljao motor, nije, tvrdi, ni vidio, ni čuo da je Magdalena skočila ili pala u more.

Kad je vidio da se davi, Pawel je skočio u more i počeo plivati prema njoj. Dok je doplivao do nje, ona je već nestala ispod površine. Zaronio je ne bi li je pronašao, ali nije uspio. Pokušao je to nekoliko puta, ali bez uspjeha. Magdalenino tijelo nije mogao pronaći. Bio je već iscrpljen i tada se odlučio vratiti na brod. Ali kako nije bio usidren, a valovi od juga još relativno veliki, struja je brod odnijela u kanal i on ga više nije mogao stići. Našao se u stupici. Bio je, kazao je, na kraju snaga kad su na njega, u posljednji čas, naišla dva broda, jedna jedrilica i jedna motorna jahta. Izvukli su ga na brod te odmah pozvali policiju i Lučku kapetaniju. Dok su ih čekali, oni su brodovima kružili akvatorijem gdje je posljednji put vidio Magdalenu, ne bi li je možda pronašli. Brod mu je u međuvremenu otplutao. Pawel sucu nije znao reći koliko je točno vremena proveo u moru, ali bio je promrzao i u šoku. Prema njegovoj priči, iz Sukošana su krenuli između 15 i 15.30, a incident se dogodio pola sata, možda 45 minuta kasnije.

Pawel je istražnom sucu zatim pokušao objasniti svoje agresivno ponašanje u Preku. “Bio sam smrznut i u šoku. Čim sam stupio na tlo, krenuo sam prema mjestu gdje mogu popiti alkohol, da se zagrijem i dođem sebi. Popio sam ga u golemim količinama. Bio sam agresivan, napadao sam ljude, derao sam se i glasno vikao njezino ime”, ispričao je Pawel.

Je li sve to bila predstava? Je li to zapravo bio čin prekrivanja tragova i skretanja pozornosti od onoga što je uistinu napravio i za što je osumnjičen? Može li mu se vjerovati?

Ljubitelj jahti

Piotr Pawel Pawlak ima neobičnu prošlost. Na svom profilu na Facebooku navodi da je studirao na Sveučilištu Marije Curie-Skłodowske u Lublinu, navodno na istom na kojem je studirala i njegova djevojka. Pawelov profil obiluje fotografijama snimljenima uz velike motorne jahte, znatno skuplje i veće od one za koju je on sucu istrage rekao da je njegova, iako se službeno vodi na ime poljske prijevozničke tvrtke u vlasništvu Marcina Chmielarskog iz Rzeszowa. Prema slikama sa svog profila, Pawel je već ljetovao na Jadranu, i to na visokoj nozi, ali nigdje među njegovim fotografijama nije moguće pronaći fotografiju s Jolantom Magdalenom Adamczuk.

Provjerom Poljakova identiteta policija je doznala da je riječ o već poznatom prekršitelju zakona koji je za niz kaznenih djela u Poljskoj odslužio zatvorsku kaznu od četiri godine. Prema pisanju poljskih medija, Pawel je 90-ih godina, prije nego što je prvi put uhićen, u Lublinu vodio zalagaonicu, odnosno posuđivao novac sve dok nije stao na žulj bratu supruga moćne sutkinje iz Lublina kojemu je posudio novac uz kamate. Uzeo mu je automobil, a onda i luksuzni stan od 400 kvadrata.

Upravo u taj stan u Lublinu u lipnju 2001. godine, dok je bio pod tušem, banulo mu je desetak naoružanih pripadnika specijalne policije. Sumnjičili su ga da je počinio prijevaru velikih razmjera, kao šef zločinačke organizacije, a optuživali su ga i za iznudu vlasnika stana i zastrašivanje svjedoka. Optužbe su se temeljile na malverzaciji s 31 tisućom tona ugljena te švercom luksuznih automobila bez carine za zapadnjake.

Kako se poslije ispostavilo, Pawel je Januszu J. posudio najprije deset tisuća zlota s kamatom, a poslije još 300 tisuća, za što je ovaj kao zalog ponudio stan. Poslije je Janusz Z. posvjedočio kako je cijelo vrijeme bio žrtva Pawelovih prijetnji, psihološkog zastrašivanja i premlaćivanja, da je zbog njega pokušao počiniti i samoubojstvo te da je obitelji već bio napisao oproštajno pismo. No, doznalo se da je Janusz imao dobre kontakte s poljskim kriminalcima.

Tragovi sukoba

Tijekom istraživanja koje je vodio Odjel za organizirani kriminal tužiteljstva u Lublinu Pawel Pawlak je bio optužen za upravljanje 11-članom organiziranom kriminalnom skupinom, upletenom u prijevaru u iznosu od 1,146,658,6 zlota na štetu rudnika i pokušaj prijevare u iznosu od 194,287.44 zlota na štetu IT tvrtki. Pronađeni su mu i ilegalni pištolj na plin te amfetamini, a sumnjičio se i za korumpiranje policajca iz Odjela gospodarskog kriminaliteta te stavljanje u opticaj krivotvorenih novčanica. U zatvoru Radom, u kojem se nalaze najopasniji kriminalci, proveo je 18 mjeseci.

Je li Pawel ubio Jolantu? Je li ju pretukao, bacio u more i pustio da se utopi, kako tvrdi podignuta optužnica.

Brod na kojem se pretpostavljeni sukob dogodio, nakon što je dotegljen u Preko, u petak rano ujutro premješten je u luku Lamjana na otoku Ugljanu. Tamo je odmah izvučen na suhi vez. Njegovo micanje iz luke Preko tražila je Lučka kapetanija pa je Pawelov odvjetnik, nakon završetka policijskog očevida, brod morao premjestiti. Policija, kako doznajemo, na brodu navodno nije prošla nikakve tragove sukoba, a ništa što bi ukazivalo na tučnjavu nije pronađeno ni na Pawelu. Ozljede i masnice na Jolanti, u izvještaju patologa, ne otkrivaju kada su točno nastale.

Lamjana, 090617.
Brod na kojem je turist iz Poljske (52) tijekom plovidbe izmedju Ugljana i Osljaka u utorak napao i ozlijedio ljubavnicu (37), koja je nakon napada zavrsila u moru i utopila se. Brod se nalazi u Lamjani na otoku Ugljanu.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX
 

Brod koji je sada na suhom vezu još čeka da bude kompletno pregledan. U njemu su sve osobne stvari Pawela i Magdalene, a među njima, prema tvrdnjama osumnjičenog Poljaka, i medicinska dokumentacija koja dokazuje da je njegova djevojka bila bolesna i da je morala redovito uzimati lijekove. Toksikološki nalazi Pawela i Magdalene još nisu poznati, ali da bi se utvrdilo je li uzimala lijekove i u kojim dozama, potrebno je najprije utvrditi o kojim je lijekovima riječ. A oni su, brani se Pawel, još uvijek u brodu.

No, za razliku od Pawela, Magdalena više nema pravo na obranu. Nema ni odvjetnika po službenoj dužnosti. Njezino tijelo je jedini dokaz.

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo