MJEŠTANI U NEVJERICI

MISTERIOZNI ZLOČIN BEZ LEŠA Policija i HGSS traže tijelo, forenzičari analiziraju tragove, a neki sumnjaju da je u slučaj uključen i treći čovjek

Za nestanak i ubojstvo Zorice Fadljević iz Sibinja osumnjičeni su supružnici Mijo i Slavica Karmazen. No nakon 56 dana još uvijek se traga za tijelom, a istraga tapka u mjestu
Zorica Fadljević (sredina)
 Hrvatska gorska služba spašavanja; PRIVATNA ARHIVA

Radne košulje Antuna Karmazena ostale su neispeglane.

Slavica Karmazen nije se pojavila u petak 22. studenoga u kući svoje šogorice Jelke, kako joj je dan ranije obećala. Do tog petka uvijek bi održala riječ, ali taj dan nije mogla. Zajedno s dvije godine starijim suprugom, 62-godišnjim Mijom, odvedena je iz kuće pod sumnjom da je počinila zločin koji je još uvijek obavijen misterijom jer tijelo 47-godišnje Zorice Fadljević iz Sibinja kod Slavonskog Broda još nije pronađeno. Kad su joj policajci priopćili da je uhićena, onesvijestila se i prvo su je morali odvesti u slavonskobrodsku bolnicu pa tek potom u policiju. Iz nekoliko nam je izvora potvrđeno da je teško podnijela uhićenje i da je prerezala vene.

Krvavi trag na papučici gasa

Zorica Fadljević posljednji je put viđena u ponedjeljak 18. studenoga oko 17 sati u Štamparevoj ulici u Slavonskom Brodu. Njezin suprug Drago odvezao ju je na sastanak s njemu nepoznatom ženom. Bila je to Slavica Karmazen. Zoričin sin Dario ne želi mnogo govoriti o misterioznom ubojstvu svoje majke, čije tijelo još nije nađeno, i upućuje nas na policiju.

- Ja sam stalno u kontaktu s policijom, njima se obratite. Ali, imaju oni dosta dokaza - bio je kratak sin Zorice Fadljević. S obzirom na to da istraga još traje, obitelj Zorice Fadljević ne želi više puno govoriti za medije.

Poznato je da je Zorica na ulazu u slavonskobrodsku bolnicu kratko razgovarala sa ženskom osobom. Njih dvije uputile su se prema drugom kraju bolnice, prema parkiralištu preko puta tržnice. No sastanak, koji je prema riječima Zorice trebao trajati tek desetak minuta, misteriozno se oduljio. Prolazili su sati. Zorica se nije pojavljivala, a njezin suprug Drago palio je cigaretu za cigaretom. Mislio je da je Zorica na pregledu, obilazio je bolničke hodnike, ali suprugu nije nigdje pronašao. Nije imao mobitel. Susretljivi mladić kojeg je zamolio za uslugu nazvao je njegovu najmlađu kćer. Drago je u jednom trenutku pomislio da se negdje mimoišao sa suprugom i da je ona već stigla kući. “Mama nije kod kuće!” rekla mu je najmlađa kći. Prošla su već 22 sata i Drago Fadljević zaputio se kući prebirući po mislima gdje bi mogla biti Zorica. Kad je stigao u Sibinje i uvjerio se da mu supruga nije kod kuće, alarmirao je stariju kćer Maju, vojnikinju, i sina Darija.

Narednog dana, u utorak 19. siječnja, prijavili su nestanak policiji. Drago je do u detalja opisao sve o trenucima kad je posljednji put vidio svoju suprugu, a Maja je policajcima ispričala da ju je majka tog ponedjeljka nazivala u više navrata, da su razgovarale o raznim temama te joj je rekla da se zabavi sa svojim kolegicama vojnikinjama. Maja je pretpostavljala da joj je majka išla pomoći ženi s kojom se trebala naći. Policija je u samo tri dana došla do supružnika Karmazen u Šumeću i već u subotu oni su bili kod tužitelja i optuženi za ubojstvo. Ali, misterij ubojstva bez tijela nije razriješen. Tijela nema, a ni materijalni tragovi još uvijek nisu “zapečatili” sve sumnje da su Slavica i Mijo ubili Zoricu i riješili se leša.

I dok policija traži tijelo, forenzičari analiziraju tragove, ali slučaj se ne raspliće. Naprotiv, sve je više nepoznanica i kontroverzi. Krunski dokaz koji je odveo Slavicu i Miju iza rešetaka krvavi je trag na papučici gasa srebrnog metalik Clija supružnika Karmazen.

- Policija je našla nekoliko kapljica krvi na papučici gasa. Ali, Mijo je tih dana klao dvije svinje, klao je i kokoši koje su držali, i moguće je da je negdje ugazio u krv, pa otuda i te kapljice krvi. Prema posljednjoj verziji koju smo čuli ovih dana, navodno je u igri i neka treća osoba, ali tko je to - ne znam - rekao nam je mještanin Šumeća koji poznaje osumnjičene supružnike, ali i žrtvu.

Mještani u nevjerici

- Mijo je vozio radnike Đure Đakovića, bio je i dizaličar, a uskoro je trebao ići u mirovinu. Prije otprilike pet-šest godina bio je u Njemačkoj kako bi sredio kuću, bavi se poljoprivredom. Tisuću ljudi da pitate za njega nitko vam o njemu ne bi rekao ništa loše. On u cijelom svom radnom vijeku, koliko mi je poznato, nije imao ni prometni prekršaj - kaže nam mještanin Šumeća.

Takav glas ne prati pak i njegovu suprugu Slavicu. Žena koja se brinula o nekoliko starijih sumještana, među ostalima i o Mijinom bratu Antunu i njegovoj supruzi Jelki, kojoj je u petak 22. studenoga trebala doći peglati veš, kažu u Šumeću, već je imala posla s policijom. I to navodno zbog nekih ponjava koje je navodno uzela od žene o kojoj se brinula, a koja je u međuvremenu preminula. Te su ponjave navodno viđene kod nje i netko je to prijavio. Sve to ipak je minorno prema optužbama za teški zločin nad ženom koju su i Slavica i njezin suprug poznavali.

To poznanstvo datira od jednog od hodočašća u Međugorje, gdje je, kao i u Mariju Bistricu Mijo u fušu prevozio hodočasnike i tako je i upoznao Zoricu Fadljević. I dok jedni tvrde da je tu možda nečeg i bilo, drugi odlučno opovrgavaju priče prema kojima bi se Mijo “spetljao” s 15 godina mlađom ženom iz Sibinja.

- Navodno ga je ona optužila da je trudna s njim, znam jer mi je Mijo to rekao, ali je on tvrdio da su to najobičnije gluposti - kaže naš sugovornik koji poznaje osumnjičene supružnike. Policija je potvrdila da je Mijo Karmazen u listopadu ove godine dvaput prijavio Zoricu Fadljević zbog uznemiravanja, ali nije otkrila sadržaj prijave. Priče o tome da su supružnici navodno priznali ubojstvo pokazale su se neutemeljenima.

- Svašta se pisalo, istražite malo, ali ja vam ništa ne mogu reći, žao mi je - rekla nam je Kristina, starija kći supružnika Karmazen i poklopila slušalicu. Prema pričama u Šumeću, Mijo nije bio jedina žrtva ucjenjivanja.

- Ma, kažu neki da je ona zapravo otišla u Njemačku i kako se sada svemu tome smije - zagonetno nam je rekao Šumećanin s kojim smo razgovarali, ne otkrivajući na čemu temelji tu svoju pretpostavku. Da je Zorica Fadljević napustila Hrvatsku, policija bi to znala. Međutim, i dalje traje intenzivna potraga za njezinim tijelom, i to već treći mjesec. Ni policija niti HGSS ne govore mnogo o pojedinostima pretrage. Policija koja je koordinira koristi se i uslugama slavonskobrodske stanice HGSS-a. Boris Lovrić, pročelnik brodske stanice HGSS-a, o potrazi nam je rekao:

- I prije nekoliko dana smo odrađivali na terenu, ali shvatite, ne mogu vam otkriti koje smo područje pretraživali i što smo tražili. U prvoj fazi radili smo tzv. brzinsku pretragu, pretraživali smo prometnice, zemljane putove, usjeke, jarke i vodotokove, jer se obično nestale osobe pronađu na takvim mjestima. Nakon što ta prva faza potrage nije dala rezultat, u drugoj fazi smo češljali teren sa psima i plovilima, a koristili smo i dronove. Pretraga je bila koncentrirana na okolicu Slavonskog Broda. Trenutačno čekamo nove informacije da bismo nastavili potragu - ispričao nam je Boris Lovrić, kojem je ovo sigurno jedna od dugotrajnijih i napornijih potraga, zasad bez rezultata.

Svi naši sugovornici kažu da na supružnicima Karmazen nakon kobnog ponedjeljka 18. studenoga do uhićenja 22. studenoga nisu primijetili ništa neobično. Najnormalnije su živjeli, nisu primijetili nikakve znakove nervoze ili bilo čega što bi upućivalo da su počinili težak zločin. Policija je pak došla do saznanja da su nakon tog ponedjeljka dugo prali automobil. Iz kuće je navodno odnesen nož koji je poslan na analizu.

- Kad je bila kod mene u četvrtak, rekla mi je da priredim što ima za peglanje i da će ona doći to ispeglati u petak. U petak su neki seljani vidjeli policijske aute ispred njihove kuće. Ja sam tek u subotu saznala zašto je nije bilo u petak - priča nam Slavičina šogorica.

- Jel’ znaš da je Slavica odvezena jer je neka žena ubijena i da se sumnja na njih - rekla mi je jedna susjeda. Ostala sam šokirana - kaže nam Slavičina šogorica Jelka. Šokirani su i u nevjerici i nakon tri mjeseca još mnogi u Šumeću zato što je njihovo dvoje sumještana osumnjičeno za ubojstvo Zorice Fadljević.

- Ja sam najstariji od petero braće i dvije sestre, a jedan mi je brat preminuo prije dvije i pol godine. Mijo je stvarno staložen čovjek i ne mogu shvatiti da bi on napravio to za što ga sumnjiče, ali s druge strane, ne znam ništa o istrazi. Ne mogu ga ni posjetiti u pritvoru - priča nam 78-godišnji Antun Karmazen, Mijin brat.

Provjeravali i grobnicu

- Mijo nije bio ženskaroš, ali čuo sam da mu se ta žena nametala i jednom sam se zatekao kod brata i šogorice kad mu je Slavica prigovarala nešto u vezi Zorice, a on joj je odgovorio da on s njom ima isto onoliko koliko i ona. Policija je i mene ispitivala o tom slučaju, a čak su išli i do naše obiteljske grobnice provjeriti je li otvarana - otkriva nam neke pojedinosti policijske istrage brat osumnjičenog.

- Da, i ja sam čula te priče da su u noći dugo prali Clio i da je policija u njemu našla tragove krvi koji su sada na analizi. Mi smo susjedi i u utorak 19. studenoga, nakon što su se našli s tom ženom, Slavica mi je, a mi smo se družile, pile smo zajedno kavu, poslala nekoliko poruka: ‘Gdje si drugarice?’, ‘Hoćemo piti kavu?’ - priča nam jedna od susjeda Karmazenovih. Kaže da je nakratko otišla do njih između 17 i 17.30 sati i popila kavu sa susjedom.

- Najnormalnije su se ponašali, nisam ništa ptrimijetila - priča nam susjeda.

- Nakon utorka mi se više nije javljala, a koliko se sjećam, u četvrtak ih je već odvela policija, jer je došla njihova mlađa kći. Plakala je i rekla da su ih odvezli zbog sumnje da su ubili neku ženu. Ostala sam šokirana. Ali, koliko se sjećam, ima tome neko vrijeme, Slavica mi je rekla da ju je ta žena zlostavljala i napadala, ali nije mi rekla zbog čega. I ja sam čula te priče da je razlog navodno bio to što je ona imala nešto s njezinim suprugom - rekla nam je susjeda Karmazenovih. Ali, baš nitko od Šumećana ne može dokučiti što bi bio motiv zbog kojeg je na supružnike Miju i Slavicu Karmazen pala sumnja da su ubili Zoricu Fadljević. Kako smo neslužbeno doznali, policija je imala dovoljno sumnji za podizanje kaznene prijave za ubojstvo i ima utemeljene sumnje da je Zorica Fadljević, iako njezino tijelo nije pronađeno, ubijena.

I dok potraga za tijelom još uvijek traje, i tužiteljstvo i odvjetnici osumnjičenih “zakopčani su do grla” kad je riječ o informacijama o misterioznom ubojstvu kojem, čini se, nije utvrđen motiv. I Slavica i Mijo branili su se šutnjom, pa tužiteljstvo nema u što uprijeti prstom kao motiv zločina. Ne znaju ni kako niti gdje je Zorica Fadljević ubijena. Traži se neki DNK trag koji bi mogao potkrijepiti sumnje. Analiziraju se mobiteli, tragovi, traži se tijelo, ali zasad imaju zločin bez leša i šutnju dvoje osumnjičenih. I otvoren slučaj koji je daleko od rješenja, ali neslužbene informacije sad govore da se pojavio treći čovjek. Što je istina? Je li Zorica Fadljević ubijena ili je možda živa? Ako se ne pronađe tijelo, to ne bi bilo prvi put da se u Hrvatskoj pokreće sudski postupak za ubojstvo, a da tijelo žrtve nije pronađeno. Ali, slučaj je tek na početku, do sudnice je još dug put, a dvoje osumnjičenih do daljnjega je u požeškom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:04