NESVAKIDAŠNJE OPRAVDANJE

'MJESECIMA SAM BIO NA DIJETI, A ECSTASY SAM KORISTIO ZA MRŠAVLJENJE' Mladi Zagrepčanin pao s drogom, iznio neobičnu obranu

Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Droga koja je kod mene pronađena, za moju je osobnu upotrebu. A zadnjih sedam mjeseci kupujem MDMA jer sam na dijeti. Služi mi za smanjenje prekomjerne težine - branio se zdušno Edi H. (25), strojarski tehničar iz Zagreba, kod kojeg je pronađeno oko 130 tableta ecstasyja.

Kazneno će odgovarati za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama, a optužnica zagrebačkog tužiteljstva ga tereti da kad je 24. siječnja ove godine “pao” sa 127 tableta i četiri polovne ukupne težine 50,87 grama, imao je za cilj daljnju preprodaju.

Kriminalisti su uvjereni da sav ecstasy nikako nije bio za osobnu upotrebu nakon što je psihijatar vještak dr. Davor Zdunić u svom nalazu i mišljenju naznačio da oduzeta količina višestruko premašuje uobičajene količine koje konzumenti posjeduju za svoje potrebe. Odnosno da je predmetna količina dostatna za preko pola godine do godine dana upotrebe jer, smatra vještak, ovisnik tjedno nije mogao koristiti više od pet tableta.

U razgovoru sa psihijatrom, Edi H. mu se povjerio da je 25 tableta plaćao 900 kuna, pa je temeljem te računice vještak zaključio da bi preprodajom ukupno oduzete količine tableta osumnjičeni mogao zaraditi 2000 kuna.

Inače, za Edija H. vještak kaže da je politoksikomanski simptomatski ovisnik o marihuani koju i dalje aktivno rabi, a vjerojatno i o ecstasyju, te da mu tolerancija nije povišena. Zbog svega preporuka vještaka je da se 25-godišnjaku izrekne sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti.

Što se tiče razloga koji je Edi H. naveo da tablete koristi za mršavljenje, vještak kaže kako MDMA “nema značajniji efekt u tom smislu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:18