POLICIJA U ŠOKU

MLADI SHERLOCK IZ ZAGREBA 'Uz pomoć aplikacije locirao sam lopove koji su me opljačkali'

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Dvosatno izbivanje iz obiteljske kuće u zagrebačkoj Dubravi i odlazak na jedan rođendan 29. listopada oko 18 sati ostat će u gorkom sjećanju 31-godišnjem Aidu Mešiću, koji nije ni slutio da će mu nepoznati provalnici protutnjati domom i ukrasti novac, tri mobitela, sat...

No ono što je uslijedilo nakon otkrića provale “teške” 17.000 kuna iznenadilo je i njega i policajce koji su stigli na dojavu jer je samo sat vremena od prijave preko aplikacije sâm uspio locirati lopove. Dva sata nakon prijave kradljivci su uhićeni, a tri sata od apela u pomoć Mešić je dobio poziv u policijsku postaju na prepoznavanje ukradenih predmeta.

Policija stigla brzo

- Te smo nedjelje moja majka, supruga i dvoje djece i ja oko 18 sati otišli k puncu na večeru. Nakon povratka kući oko 20 sati uočili smo otvorena vrata prizemnog stana. Taj je dan jako puhao vjetar pa smo pomislili da je možda prozor bio ostavljen na kip pa je nastao propuh na sve strane. Pogledali smo u kuhinji prema ormariću na kojem je bila otvorena kutijica. No ubrzo nam je postalo jasno da je netko bio u kući. Soba je bila razbacana, ormari ispreturani, u noćnom ormariću nije bilo kuverte sa 13.000 kuna. Nedostajali su i mobiteli, očev sat Casio... Svima sam rekao da ništa ne diraju, a policija je brzo stigla - prisjetio se kobne večeri Zagrepčanin Mešić koji je po struci elektrotehničar. Nakon što su policajci sastavili zapisnik i dok se čekao dolazak krim-tehničara radi uzimanja otisaka s obijenog prozora i drugih stvari za koje se pretpostavljalo da su lopovi dirali tijekom provalničke akcije, Mešić nije mogao mirno čekati, nego je stvar uzeo u svoje ruke.

- Činjenica da mi je netko šetao kućom me uznemirila. Prijavio sam krađu novog Samsunga A5, iPhonea 4 i Samsunga Galaxy Note te im dao IMEI svakog. Dok su policajci u autu čekali dolazak kolega da uzmu otiske iz kuće, ja sam preko aplikacije ‘Find my device’ pokušavao locirati lopove. Samsung A5 bio je ugašen, no iPhone 4 je zasvijetlio te pokazao lokaciju na Mramornom prilazu. S tom snimkom spustio sam se do policajaca i rekao im: ‘Evo, ovdje su lopovi’. Zinuli su kao da sam ja sumnjivac. Objasnio sam im odakle mi podatak, pa su na Mramorni prilaz poslali patrole. Trojica mladića odmah su uhićena, dok im je jedan uspio pobjeći kroz stražnji ulaz - opisuje dalje Mešić kojeg su već u 22 sata, samo tri sata nakon prijave provale, zvali u policijsku postaju na identifikaciju. Naime, u kući u kojoj s ocem žive uhićena braća A. D. (21) i S. D. (22) policija je zaplijenila punu vrećicu mobitela, zlatnine, bižuterije, satova, autoradio... Mešić je pronašao svoja tri mobitela, dok očev sat i novac namijenjen kupnji parcele uz kuću nije.

Snimaju kuće

- Onim viđenim na stolu u policiji ostao sam zaprepašten. No tu čudima nije bio kraj jer dok sam odlazio na policiju oko 22 sata, uočio sam u svojoj slijepoj ulici Alfa Romeo sisačkih tablica kako vozi 10 km/h.

Vozač je imao šiltericu, a pokraj je bila suvozačica. Promatrali su i u mene gledali. Otišli su do kraja ceste i okrenuli se te opet prošli usporeno ispred mene odmjeravajući me, da bi se u jednom trenutku zaustavili na nogostupu i ostali zaustavljeni u ugašenom autu.

Kako je moguće da u dva sata izbivanja kada prvi put u godini dana nikoga nije bilo u kući netko provali? Sumnjam da su po onom nevremenu čučali u grmlju i čekali. Je li netko dojavio da je kuća prazna? Ne znam što da mislim. Najvažnije je da se nikom ništa nije dogodilo. Strah se uvukao u cijelu moju obitelj - govori nam Mešić u čijoj su ulici u posljednje vrijeme neke kuće već “počišćene” na isti način.

Sreo lopove 20 dana kasnije u Kauflandu

Mešiću je, 20-ak dana nakon provale, u Kauflandu zatitrala vilica. Svoje je provalnike, tvrdi, vidio s punim košaricama jer su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode.

- Gledajući po policama, ugledao sam prvo jednog, a onda i drugog dečka. Bili su s ocem. Svaki je vukao svoju košaru. Gledali su me. Dolaskom na blagajnu ocu je ponestalo novca pa je dio njegova računa platio sin izvadivši bunt novčanica. Deprimira me situacija - zaključuje Mešić. PUZ i dalje nastavlja s obradom kako bi utvrdili i druge vlasnike stvari oduzetih od uhićenog trojca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:28