NIJE DOPRINOSILA UZDRŽAVANJU

MLADIĆ IZ KARLOVCA TUŽIO MAJKU JER GA JE NAPUSTILA KAD JE IMAO 15 GODINA Sud naložio: Mora mu platiti 50.000 kuna odštete ili ćemo je ovršiti!

 CROPIX

Karlovački Općinski sud presudio je nepravomoćno Karlovčanka S. K. da svom 22-godišnjem sinu T. K. mora platiti uzdržavanje za razdoblje od njegove 15 godine do zaposlenja nakon redovitog školovanja, jer je napustila obiteljski dom i u uzdržavanju svog djeteta sudjelovala samo u obliku plaćanja mjesečnog troška telefonsko-internetske pretplate, objavio je karlovački Općinski sud.

Sud je tako nalažio tuženoj S. K. da sinu isplati s kamatama 24 mjesečnih naknada po tisuću kuna za uskraćeno uzdržavanje, objavio je karlovački Općinski sud ovog tjedna na svojoj e-oglasnoj ploči.

Njen odvjetnik Mate Burazin rekao je kako ne može potvrditi da bi ukupna iznos mogao dosegnuti i 50.000 kuna, jer Fina tek treba izračunati ukupan iznos, dok je odvjetnik Šime Petrić rekao Hini u ime svog branjenika kako ne dvoji da će iznos s kamatama biti između 40.000 i 50.000.

Petrić je također rekao da ovaj slučaj rastave nije bio jednostavan, da se u sudskom postupku podjelila imovina, te kako je moguće da sve uskoro i završi bez daljnjeg suđenja i mogućeg ovršnog postupka na primanja majke. Napomenuo je kako "T.K. želi javno reći da djeca od svojih rastavljenih roditelja imaju pravo tražiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje".

Sud je presudio da je tužitelju, koji je živio s ocem, kroz utuženo razdoblje za zadovoljenje svih njegovih potreba bio dovoljan iznos od 1.200 kuna mjesečno, a budući da je majka doprinosila po 200 kuna mjesečno za internet presuđeno je da za uskraćeno uzdržavanje za razdoblje od lipnja 2010. do 30. lipnja 2012. treba isplati tužitelju još po tisuću kuna mjesečno, uz zakonsku zateznu kamatu.

Dio tog iznosa odnosi se i na razdoblje nakon punoljetnosti, a prije zaposlenja, jer kako piše u obrazloženju, roditelj je dužan plaćati punoljetnom djetetu uzdržavanje dok traje redovno školovanje, ali ta obveza traje i godinu dana nakon prestanka školovanja za punoljetno dijete koje se ne može zaposliti.

U obrazloženju presude također piše da je mjesečna plaća majke tri tisuće kuna i da živi kao podstanar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:59