SLUČAJ GARAŽA

'MOGUĆE JE DA JE NETKO TADA POPIO KISELINU' Svjedoci na suđenju Glavašu prisjećali se događaja 1991., ali nisu ga izravno teretili

Branimir Glavaš
 Bruno Konjević / CROPIX

Na suđenju Branimiru Glavašu i suoptuženicima za ubojstva srpskih civila 1991. godine u tzv. slučaju garaža predsjednica sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda u utorak je ispitala dvojicu svjedoka.

Još dvojica svjedoka bili su pozvani na raspravu, i to Nikola Vasić, jedan od preživjelih civila, te Branko Zakanji koji je u međuvremenu preminuo.

Prvi je svjedočio Dražen Pavičić (76) koji je 1991. išao u Osijek s dvojicom prijatelja jer je prijateljev sin pobjegao iz JNA i priključio se obrani Osijeka pa su mu išli u posjet. Navečer su došli u Osijek, a Pavičić je tadašnju situaciju opisao kao katastrofičnu jer su odjekivale eksplozije i pucalo se.

- Čekali smo pola sata i pojavio se Glavaš s nekoliko ljudi, a iza njih je došlo još tridesetak vojnika kamionom. Primio nas je u uredu u podrumu zgrade i pričali smo općenito, ali i koje vojne vještine imamo. Nakon toga nam je rekao da pričekamo u hodniku i da će doći jedan kolega da sredimo opremu. Čekali smo u hodniku i nakon nekog vremena je odjeknulo nekoliko pucnjeva, zagasila su se svjetla i netko je uzviknuo: 'Četnici!' Nisam znao što da radim i instinktivno sam otrčao za jednim vojnikom van. Vani je jedina svjetlost bila ona koja je dolazila od mjeseca i vidio sam vojnika s puškom koji je rekao: 'Pucao sam, htio je pobjeći' - ispričao je svjedok.

Branimir Glavaš pitao je svjedoka je li on ikada ikome izdao zapovijed da se nekoga zatvori, uhiti, ubije ili muči, na što je svjedok odgovorio da on takvo što od Glavaša nikad nije čuo.

Potom je svjedočio Ivica Špiranec (49), bivši pripadnik prištapske bojne, koji je čuo pucanj pa izašao iz zgrade i vidio mrtvo tijelo. Kad se svjedoka podsjetilo da je 2006. godine rekao da je jedna osoba popila kiselinu, svjedok je rekao da je to moguće.

Suđenje se nastavlja 26. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:18