NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

MONSTRUM KOJI JE ZAKLAO DVOJICU MUŠKARACA U SLAVONSKOM BRODU OSUĐEN NA 40 GODINA ZATVORA Zbog njega je čitav grad bio u strahu

 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Milan Mitrović (31) nepravomoćno je na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina za dvostruko ubojstvo iz koristoljublja u Slavonskom Brodu u listopadu 2016. godine. Žrtve su bili Marinko Tomić (49) i Luka Ćosić (80).

- U dokaznom postupku nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljeni Mitrović počinitelj obaju ubojstava, što dokazuje DNK analiza krvi, vlasi i drugih predmeta pronađenih kod žrtvi. Također je u dva vještačenja utvrđeno i da je bio potpuno ubrojiv te da je znao što radi, čime je pobijena njegova obrana da se ničega ne sjeća. U biti je i sam sebe opovrgnuo, jer se u početku branio šutnjom, a onda je odlučio govoriti iznoseći detalje o tome gdje je sve bio tih dana i s kim se družio - rekla je sutkinja Marija Balenović obrazlažući presudu.

Za ubojstvo Marinka Tomića izrekla mu je kaznu od 21 godine zatvora, a za ubojstvo Luke Ćosića 25 godina, što je pretvoreno u jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina.

Slavonski Brod, 271016.
Milan Mitrovic, osumnjicen za dva ubojstva pocinjena u Salvonskom brodu, priveden je  sa ispitivanja u Zupanijskom drzavnom odvjetnistvu u Zupanijski sud . Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / HANZA MEDIA

Iako je Mitrović na suđenju tvrdio da nije kriv za ubojstvo dvojice svojih sugrađana, sud je iz izvedenih dokaza zaključio potpuno drugačije te mu izrekao maksimalnu kaznu zatvora. Ubojstva Tomića i Ćosića šokirala su Brođane u listopadu 2016. godine, a s obzirom na to da su se dogodila u razmaku od samo nekoliko dana i da policija nije uspjela odmah otkriti osumnjičenoga, strah se uvukao u građane koji su se pitali što se događa i je li riječ o nekom serijskom ubojici.

Na kraju se ispostavilo da je obojicu ubio njihov poznanik, a povezala ih je rakija. Ćosić je, naime, prodavao rakiju koju je sam proizvodio, a Tomić i Mitrović bili su njegovi kupci.

Prvi je ubijen Tomić, čovjek koji je bio sklon alkoholu, ali ne i incidentima bilo kakve vrste. Štoviše, njegovi prijatelji, susjedi i poznanici govorili su da je bio dobrodušan i da, unatoč sklonosti alkoholizmu, nikome nije pravio probleme. Dogodilo se to u noći sa 21. na 22. listopada 2016. Mitrović je, kako stoji u optužnici, došao u njegovu kuću u Ulici Vatroslava Lisinskog s namjerom da mu oduzme novac od socijalne pomoći koju je Tomić toga dana primio, a radilo se o 920 kuna.

Slavonski Brod, 271016.
Milan Mitrovic, osumnjicen za dva ubojstva pocinjena u Salvonskom brodu, priveden je  sa ispitivanja u Zupanijskom drzavnom odvjetnistvu u Zupanijski sud . Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / HANZA MEDIA

Ubo je nožem Tomića u lijevu stranu prsnog koša, a ovaj je ubrzo preminuo od jakog unutarnjeg krvarenja. Ubojica je iz kuće odnio mobitel i malo novca koji je našao. No, to mu očito nije bilo dosta.

Samo dva dana poslije, odnosno 24. listopada nahrupio je u Ćosićevu kuću, koja se nalazi samo nekoliko ulica dalje od Tomićeve. S obzirom na to da je znao da Ćosić prodaje rakiju, pretpostavio je da će kod njega naći veću količinu novca. No, u ovom je slučaju bio daleko okrutniji i nesretnog je čovjeka nasmrt izbo zadavši mu 47 ubodnih rana u predjelu prsišta. Iz kuće je odnio neutvrđenu količinu novca i bankovnu karticu.

Ubojica je, inače, u oba slučaja za sobom zaključao vrata kuće i ključ negdje odbacio, očito želeći dobiti na vremenu. Uhićen je 26. listopada.

Iza vitalnog Ćosića, koji je obožavao život i živio za poštenje i rad te za Udrugu udruženja obrtnika čiji je bio predsjednik, ostale su dvije kćeri, petero unučadi te dva praunuka, dok je Tomić imao dvoje djece koja s njegovom bivšom suprugom žive u Ivanić Gradu. Mitrović je i pri izricanju presude negirao krivnju za ova dva ubojstva, no dokazi su bili protiv njega, a njegov odvjetnik najavio je žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 18:21