SUĐENJE U VARAŽDINU

'MORAMO RAZOTKRITI TAJNE, LAŽI I PRIKRIVANJA...' Odvjetnik Smiljane Srnec nijedanput nije spomenuo njegovo ime, ali jasno je na koga je mislio

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

U početku ravnodušna, a kako je rasprava odmicala, Smiljana Srnec bila je očekivano dominantna figura u velikoj dvorani varaždinskog Županijskog suda.

- Nisam kriva - jedva čujno izustila je vidno mršavija Smiljana kad ju je predsjednik sudskog vijeća sudac Tomislav Brđanović pitao smatra li se krivom za ubojstvo 21-godišnje sestre Jasmine u ljeto 2000. godine.

Čvrsto je držala svoj zeleni fascikl i u jednom trenutku izvadila bilježnicu u koju je zapisivala izjave svjedoka, svojih susjeda iz Palovca, ali imala i već unaprijed ispisane stranice.

Dokazi

Odmah nakon formalne procedure i čitanja optužnice vidjelo se u kojem će smjeru ići i optužba i obrana.

Irma Bagarić, zamjenica županijske državne odvjetnice ne dvoji da je 21-godišnju Jasminu Dominić ubila njezina sestra Smiljana. Ovo su ključna uporišta optužbe koja je nabrojala:

- Dokazat ćemo to sudskomedicinskim vještačenjem i nalazom obducenta jer je Jasmina ubijena u ležećem položaju i nije pružala otpor. Dokazat ćemo to i svjedočenjem Dragutina Sabola (Smiljanina ujaka), Sojke Križaić, Dražena Palfija, Josipe Vugrinec, ali i policijskih službenika. Dokazat ćemo to i tragovima ljepila na poklopcu zamrzivača, DNA nalazom jer smo trag žrtve našli na gumenoj rukavici kojom se koristila Smiljana i koja je pukla na palcu. Ona je takva osoba koja je radi zaštite svojih interesa spremna počiniti ubojstvo, pa i ubiti svoju sestru - argumenti su tužiteljice Irme Bagarić.

Suprotno optužbi, Krešimir Golubić, branitelj optužene po službenoj dužnosti uvjeren je da ima niz spornih činjenica o ubojstvu Jasmine Dominić.

- Obrana nije dužna dokazivati tko je ubio Jasminu Dominić, a taj nije u sudnici. Treba razotkriti obiteljske tajne, laži i prikrivanja i tako doći do odgovora na pitanje tko je ubio Jasminu Dominić. Treba razriješiti kad je žrtva posljednji put viđena, tko je sve lagao i prikrivao istinu u obitelji Dominić, tko je sve živio u kući u Palovcu, tko su bile agresivne osobe u obitelji, čiji su tragovi nađeni, je li okrivljena mogla sama pohraniti tijelo u zamrzivač - iznosio je odvjetnik Golubić.

Iako ga nigdje izrijekom nije spomenuo, u zraku je “visjelo” ime Martina Dominića-Fredija, Smiljaninog i Jasmininog oca kao mogućeg počinitelja. Svoj govor završio je riječima:

Lagala je

- Sud ne može i ne smije optuženu proglasiti krivom jer ona ne želi reći tko je ubio njezinu sestru. Zašto baš ona, a ne netko drugi temeljno je pravno pitanje ovog postupka, budući da je policija odmah nakon uhićenja okrivljene prestala tražiti počinitelja.

Nakon uvodnog sraza optužbe i obrane ispitano je troje svjedoka.

Prvi je svjedočio Romeo Kanižaj, vrlo tih i nesiguran tijekom svjedočenja, koji se tada, iako oženjen, viđao s Jasminom. Tvrdio je da nisu bili u vezi, iako mještani Palovca govore suprotno.

- Kakav je bio vaš odnos s Jasminom? - pitala ga je tužiteljica. Na izravan upit odvjetnika Golubića jesu li bili u ljubavnoj vezi, odgovorio je niječno.

- Prijateljski - odgovorio je. U svom je iskazu rekao da je Smiljana od njega tražila posudbu novca, ali ga on nije imao. Za Jasminin nestanak doznao je iz novina.

Potom je svjedočio Dražen Palfi koji je prvi emocionalno “uzdrmao” dotad u sudnici ravnodušnu Smiljanu pogotovo kad je potvrdio pročitani iskaz iz tužiteljstva da je Smiljana bila “manipulatorica i da je lagala ujaku da je završila srednju školu, iako je nije pohađala.

Nasilje u obitelji

Opisivao je i odnos Smiljane prema novcu:

- Neodgovorno se ponašala.

- Kako to mislite? - pitala ga je tužiteljica.

- Ako je imala 500 kuna onda se to sve moralo taj dan i potrošiti - odgovorio je svjedok.

- Je li išla u kladionice?

- To je bio svakodnevni ritual - rekao je Palfi.

Smiljana Srnec posebno se uznemirila nakon što je Palfi opisao kako je 2000. hrvatsko-mađarsku granicu namjeravala prijeći s Jasmininom osobnom iskaznicom.

- Sjedio sam iza nje, ona je sjedila na suvozačkom sjedalu, a vozio je Ivica. Prije granice, izvadila je Jasmininu osobnu iskaznicu i stavila je u krilo. Pitao sam je zašto ima njezine dokumente, a ona je rekla: ‘Pa mi smo si slične!’ i da je zaboravila dokumente - ispričao je Palfi.

- S obzirom na to da sam ja vezu s Ivicom (sadašnjim suprugom) počela 2001. godine, jesi li 100 posto siguran? - pitala je uznemireno Srnec.

- 100 posto - britko i hladno je odgovorio svjedok.

Svjedočila je potom daljnja rođakinja Josipa Vugrinec koja je rekla da joj se Smiljana požalila na nasilje u obitelji od strane oca Martina, ali nije znala pojedinosti.

Suđenje se nastavlja u četvrtak.

“Ona to sama nije napravila, netko drugi je tu bio mozak”

Očekivano. Sad sam upravo pročitala! - komentirala je susjeda prvi dan suđenja Smiljani Srnec. Prekinuli smo je u radovima u vrtu, a razgovor smo vodili preko ograde njezine kuće.

Palovčani su jučer nerado pričali o događaju zbog kojeg su opet u središtu medijske pozornosti, ali ipak nisu svi odbijali razgovor o, kako su ga već neki nazvali, “suđenju stoljeća”.

- Dajte, molim vas, da nitko nije zavirio u škrinju 19 godina? Pa ja kad dođem kod kćeri isto me sve interesira, di je kaj. Nevjerojatno. Sad da bi netko drugi to napravio? Ma nemrem vjerovati - priča nam druga susjeda.

I dok dio mještana ne sumnja da je Smiljana ubila svoju sestru i njezino tijelo sakrila u škrinju, ima i onih koji su uvjereni da ona nikako to nije mogla počiniti sama.

- Ona to sama nije napravila, netko drugi je bil’ tu mozak, a ona samo izvršitelj. I to cijelo selo zna - govori mještanin Palovca kojeg smo zaustavili dok je prolazio biciklom.

U Dominu, mjesnom kafiću koji je od otkrića groznog zločina središte okupljanja svih mještana, neki su pristali dati svoje viđenje zločina koji je zgrozio njihovo mjesto.

- Nitko joj to nije podmetnuo. A to kaj povedaju da ju je Martin vmoril? To su bedastoće. Martin je bil dober čovek - komentira nam mještanin koji nam iznosi svoje viđenje teze, koja se provlači otprije, da bi počinitelj mogao biti sada pokojni Jasminin otac Martin, i nudi objašnjenje: - Svatko se sad pokušava zvleči, ali to o Martinu su bedastoće.

Poslije suđenja u Domino je navratio i Dražen Palfi, čije je svjedočenje vidno uzrujalo Smiljanu Srnec, kad je rekao da je vidio u njezinim rukama Jasmininu osobnu iskaznicu kad su prelazili hrvatsko-mađarsku granicu.

- Ja sam svoju građansku dužnost obavio, iako mi nije bilo lako. Nisam spal cijelu noć, a sad moram još ići u Dubrovnik gdje radim na građevini. Sreo sam Iveka, Jasmininog muža, dan prije suđenja. Okrenuo je glavu, iako smo zajedno odrasli - kaže Palfi.

- A daj ti meni objasni kak se ona sjeća točno kad je u koji dan i koliko sati upoznala muža, a ne zna kak je vmorila sestru?! - zaključuje svoje viđenje rasprave Palfi.

U Palovcu ispred obiteljske kuće Smiljane Srnec zatekli smo njezinu kćer sa suprugom koji je i pronašao tijelo. Nisu htjeli razgovarati. Samo je Smiljanin zet David kratko dobacio: - Pričekajte kraj suđenja, sve će se saznati! (Dušan Miljuš i Višnja Gotal)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:01