DUGOGODIŠNJA AGONIJA

MRAČNA TAJNA BIVŠEG ZADARSKOG 'NAJPOLICAJCA': GODINAMA MLATIO ŽENU Ispovijest Antonije Čvrk: 'Držao mi je pištolj na glavi, prijetio da će me zaklati'

 
 Jutarnji list

Punih 20 godina braka sa sada već umirovljenim zadarskim policajcem Stjepanom Čvrkom (45), prisjelo je njegovoj bračnoj družici Antoniji Čvrk.

U braku su dobili troje djece koja su, ako je suditi prema Antonijinim tvrdnjama, često svjedočila obiteljskom nasilju. Pokazujući masnice na tijelu i licu, Antonija Čvrk ne skriva očaj. Zbog nasilja u obitelji neko vrijeme s djecom je provela u sigurnoj kući, no kako ju je i tamo partner pronalazio, njezin mir bio je kratkog vijeka. A Stjepan Čvrk, inače nagrađivani policajac, u dva je navrata bio uhićivan te je jednom i uvjetno osuđen.

'Ubit ću je'

- Na godišnjicu braka 12. prosinca 2018. došao je s prijateljem s kojim u fušu radi fini kamen. Malo smo popili, bili smo u Kožini gdje su oni usput nešto odvezli. Pritom je vikao i psovao. Govorili su mi da sam glupa glupača. Odjednom je odlučio da se kući po mraku vraćam pješice. Udario me šakom u glavu i bacao me po autu kao vreću krumpira. On kad pije, sav se izobliči. Pjena i voda mu krenu na usta. Udario me šakom u glavu. Krv mi je šikljala iz glave. Probušio mi je jaknu. Jedva sam izašla iz auta pa me počeo gušiti vičući prijatelju: ‘Ubit ću je’. Mislila sam da sam gotova - ispričala je za Jutarnji list Antonija Čvrk otkrivši da ni sama ne zna točno koliko je puta suprug “na njoj razbio stolicu”.

Dok se borila za živu glavu, Antonija je ostala u čudu kad je vidjela da Stjepan pritom dlanom trlja po njezinom licu.

- Krv je šikljala, a on je s krvavom rukom počeo sebe mazati po licu i vikati prijatelju: 'Jel vidiš da je ona mene udarila?' Otrčala sam do neke kuće, ali me Stjepan sustigao i ponovno udario u glavu. Odvukao me do auta, a ja sam se zaključala u prijateljev kombi po čijem je staklu Stjepan lupao i vikao da će me ubiti. Oči su mi bile otečene i ništa vidjela nisam. Prijatelj me odvezao kćeri u čijem je stanu već bio Stjepan. Prijetio mi je da ću završiti u kolicima. Muž me tukao kao pravi policajac. Znao je gdje udariti bez da ostanu veliki tragovi. Brzo je tu noć došla policija pred kojima je on počeo galamiti da sam ja samu sebe izmlatila - otkrila je još Antonija koja je nakon toga odvezena na Hitnu, a muž u lisicama na obradu.

Od ozljeda koje je dobila svih ovih godina, gadi se sama sebi. Upoznali su se, inače, u policijskoj postaji dok je ona radila na odjelu za izdavanje dokumenata. Činila se ljubav, no fini maniri su, ističe, vrlo brzo nestali. Od straha mu se nikad nije suprotstavila već mu je uvijek kontrirala riječima “ljubavi, zlato, sunce”.

Inače, Stjepan Čvrk je dva puta bio nagrađivan u službi, a na leđima nosi pravomoćnu sudsku presudu za prijetnje smrću, obiteljsko nasilje i zlostavljanje djeteta od 2013. do srpnja 2015. Zadarski Općinski sud ga je osudio na šest mjeseci rada za opće dobro i uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s četverogodišnjim rokom kušnje. Prema presudi, Čvrk je jednom pred djecom repetirao pištolj u koji je stavio spremnik s mecima i naslanjao ga na Antonijinu sljepoočnicu prijeteći da će ubiti nju, a potom i sebe. Drugom joj je prilikom prijetio da će je zaklati kuhinjskim nožem, a jednom ju je gurnuo preko balkonske ograde držeći je za donji dio tijela. U oba slučaja, Antoniju je spasilo jedno od djece!

Kobni alkohol

Vrijeđanje, psovke, verbalni i fizički napadi i tjelesno zlostavljanje bili su učestali, a Antoniju je u srpnju 2015. suprug teško izudarao po glavi dok je vozila auto u kojemu su bila i djeca. Krvarila je iz nosa, uha i usta, a od težih posljedica spasila su je dvojica susjeda, nakon čega je sklanjajući se od nasilja otišla kod svojih roditelja. Dvije godine prije toga, Čvrk je još jednom brutalno pretukao suprugu, rekao joj da je voli i - onda je nastavio tući.

Čvrk se branio da je bio pod stresom zbog posla, a i mučila su ga dva kredita u 'švicarcima' pa se odao alkoholu. Bio je spreman na uvjetnu kaznu, tvrdio je da mu je iskreno žao, da se situacija u obitelji popravila, a sud je molio da ga ne pošalju u zatvor jer od mirovine neće moći vraćati kredite. U sudskoj presudi stoji i da su supruga i jedno od djece molili sud da Čvrka ne šalje u zatvor jer se popravio i promijenio na bolje te da žive “idealnim obiteljskim životom”.

U mirovini

- Obitelj je kroz 2018. bila pod tretmanom Centra za socijalni rad, ali cijelo to vrijeme nije imala bilo kakvih primjedbi na ponašanje supruga. Ona ga sada tereti i za neka navodna kaznena djela počinjena prije nego što je on pravomoćno osuđen - kaže Antonio Vedrić, Čvrkov odvjetnik, dodajući da je njegov klijent krajem 2017. umirovljen na vlastiti zahtjev.

Iz PU zadarske ističu kako 43-godišnjak od kraja 2017. više nije njihov zaposlenik jer je u mirovini. Inače, bio je udaljen iz službe, a protiv njega je bio podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka u kojem je proglašen odgovornim. Prvi put kazneno je prijavljen 4. 10. 2017. zbog nasilničkog ponašanja i prijetnji supruzi. Ista sudbina ga je snašla i 12. 12. 2018. zbog istih (ne)djela.

Prilikom intervencije, nakon ovakvih dojava osoba osumnjičena za prekršaj ili kazneno djelo nasilja u obitelji, odvodi se iz te obitelji, a nakon provedenog istraživanja privodi nadležnim tijelima ovisno o kvalifikaciji svakog konkretnog događaja. U ovakvim događajima postupa se posebno obazrivo i uvijek postupaju posebno obučeni i stručni policijski službenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:41