KAZNENA DJELA

MULJANJE SA STIMULACIJAMA I HONORARIMA: DORH optužio bivšu ravnateljicu riječkog HNK i Hasanbegovićevog rođaka, evo za što ih tereti

 HANZA MEDIA

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je pred riječkim Županijskim sudom optužnicu protiv bivše intendantice HNK Ivana pl. Zajca Nade Matošević, bivše poslovne ravnateljice te ustanove Ane Lučić, bivšeg ravnatelja Opere Ozrena Prohića, inače bratića Zlatka Hasanbegovića i partnera zagrebačke pročelnice za kulturu Ane Lederer te bivše šefice računovodstva HNK, a tereti ih se za počinjenja kaznenih djela zlopotrebe položaja i ovlasti, poticanje na zlopotrebu položaja i ovlasti te povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Očekivan je to ishod dugogodišnje istrage koja je provedena nakon odlaska Nade Matošević s mjesta intendantice 2014. , a inicirali su je tadašnji novi intendant Oliver Frljić i njegov suradnik Marin Blažević nakon što su, preuzevši riječko kazalište, otkrili niz nepravilnosti u vođenju knjiga, isplati honorara i stimulacija te milijunske dubioze. Sudeći po optužnici, DORH-ova istraga potvrdila je ono što su Frljić i Blažević u nekoliko navrata prezentirali javnosti.

Kazneno djelo

Bivšu intendanticu Matošević, rođenu 1971. godine, DORH tereti za počinjenje tri kaznena djela zlopotrebe položaja i ovlasti te kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a njenu poslovnu ravnateljicu Lučić (43) za počinjenje kaznenog djela poticanja na zlopotrebu položaja i ovlasti i kazneno djelo povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga. Ozrena Prohića (50) tereti se, pak, za kazneno djelo poticanja na zlopotrebu položaja i ovlasti, a 64-godišnju bivšu šeficu računovodstva za povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Prema DORH-u, Matošević je od 2007. do 2014. godine, i to na poticaj bivše poslovne ravnateljice Ane Lučić, protivno odredbama pravilnika o radu i pravilnika o stimulaciji HNK te kolektivnog ugovora za zaposlene u ustanovama kulture Grada Rijeke, naložila isplatu stimulacija u visini deset posto od iznosa uplaćenih sponzorstava u korist Lučić i zaposlenice marketinga iako se radilo o poslovima u opisu njihovih radnih mjesta, za koje su primale plaću.

Slijedom toga, Lučić je pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 201.500 kuna, a kazalište je oštećeno za isplaćeni bruto iznos od 439.837,56 kuna. Zaposlenici marketinga, čije ime, kao ni imena ostalih osumnjičenika, DORH ne otkriva, pribavljena je protupravna imovinska korist u iznosu od 55.631,86 kuna, a HNK je oštećen za isplaćeni bruto iznos od 99.488,35 kuna.

Matošević i Prohića se, pak, tereti da su, na njegov poticaj, sklapali autorske ugovore o radu, iako je on istovremeno bio u stalnom radnom odnosu s punim radnim vremenom u drugoj pravnoj osobi. Taj angažman sklopljen je protivno odredbama zakona, statuta i pravilnika ustanove. Naime, Prohić je bio ravnatelj Opere na autorskim ugovorima, a riječ je o radnom mjestu za koje je propisano sklapanje ugovora o radu.

Prema DORH-ovoj optužnici, primao je stalni mjesečni honorar u iznosu većem od mjesečne plaće po propisanom koeficijentu za radno mjesto ravnatelja i time mu je omogućeno da ne traži od poslodavca sklapanje drugog ugovora o radu na dio radnog vremena, uz umanjenje plaće. Prohiću je, prema optužnici, time pribavljena protupravna imovinska korist u visini od najmanje 106.300,89 kuna.

Matošević, Lučić i bivšu šeficu računovodstva DORH tereti da su od 2013. i 2014. godine u svojstvu odgovornih osoba za financijsko poslovanje i vođenje računovodstva, protivno odredbama zakona i pravilnika o proračunskom računovodstvu, propustile voditi propisane poslovne knjige i uredne evidencije o troškovima reprezentacije, rashodima s osnova autorskih ugovora i ugovora o djelu. Također, tereti ih se da nisu osigurale unošenje u poslovne knjige i iskazivanje o financijskim izvješćima obveza po načelu nastanka poslovnog događaja.

Revizija

Kako ističu u DORH-u, rezultati poslovanja nisu iskazani objektivno i istinito te je otežana revizijska kontrola poslovanja ustanove. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao nam je da “nema što komentirati”, podsjetivši da Nada Matošević “nije intendantica HNK Ivana pl. Zajca još od 2014. odnosno otkad je zamoljena da s funkcije intendantice ode i prije isteka mandata” te da su o svemu, čim su dobili saznanja, izvijestili Ministarstvo financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:41