KOD POŽEGE

MUŠKARAC (60) PREMINUO NAKON TROVANJA BILJKOM MRAZOVAC 'Javilo nam se još osoba koje sumnjaju da su se i one otrovale...'

Ilustracija
 Karmen Mrkić / CROPIX

Opća županijska bolnica Požega u petak je izvjestila Policijsku upravu požeško-slavonsku da je 60-godišnji muškarac preminuo uslijed trovanja biljkom mrazovac (Colchicum autumnale), piše 034 Portal.

Kriminalističko istraživanje smrti muškarca traje, a 034 Portal neslužbeno doznaje da se od četvrtka navečer do ranog petka popodne u požešku bolnicu javilo zbog sumnje da su se i oni otrovali mrazovcem.

Mrazovac je rasprostranjen na području srednje i južne Europe te sjeverne Afrike, a nastanjuje se na vlažnim livadama i travnjacima. Svi dijelovi mrazovca sadrže otrovne alkaloide od kojih je napoznatiji kolhicin, zbog čega je poznat i pod nazivom "biljni arsen".

Kolhicin se koristi u medicini, međutim samo u određenim situacijama pa nije za laičku upotrebu. Zabilježeni su slučajevi trovanja mrazovcem jer su ga osobe zamijenile za medvjeđi luk.

Znakovi trovanja mrazovcem obično se jave od dva do pet sati nakon izlaganja. Otrovna doza je 60 grama listova ili 10 grama sjemenki. Početni simptomi su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu te proljev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:30