VARAŽDIN

MUŠKARAC I ŽENA SE OTROVALI UGLJIČNIM MONOKSIDOM Oboje su završili u bolnici, poznato je i kako je došlo do trovanja, policija poziva na oprez

 Davor Pongračić / CROPIX

Zbog istovremenog rada peći na kruta goriva i protočnog bojlera došlo je do zasićenja prostorije kuće ugljičnim monoksidom, te je jučer, 30. siječnja, oko 19.20 u Nazorovoj ulici u Petrijancu došlo do trovanja žene starosti 39 godina i muškarca starosti 40 godina, javlja Varazdinski.hr.

U obiteljskoj kući u Petrijancu u kupaonici 39-godišnjakinja otrovala se ugljičnim monoksidom, te joj je u pomoć priskočio muškarac koji se također otrovao.

Oboje su zatražili medicinsku pomoć, te ih je Hitna medicinska pomoć prevezla u varaždinsku Opću bolnicu. Ozljede im za sada nisu okvalificirane - javlja policija.

Policija je skrenula pažnju građanima na nužne mjere opreza:

- Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirajte i to kod ovlaštenih stručnih servisera, jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva, poštujte rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala.

Preglede i čišćenje dimnjaka i dimovodnih kanala neka obavi dimnjačar kao ovlaštena i odgovorna stručna osoba te savjet dimnjačara provedite bez odlaganja.

Redovito čistite ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice - apeliraju iz PU varaždinske.

Osim toga, potrebno je provjeriti je li dimnjak ložišta oštećen i je li dimnjak izveden građevinski ispravno, da u blizini otvora za čišćenje dimnjaka nema gorivog materijala.

- Vodite računa da se pepeo iz ložišta ne smije odlagati u vreće, kante ili druge posude od gorivog materijala. Pepeo iz ložišta ne odlažite na otvorenom prostoru neposredno uz gorivi materijal.

Provjerite jesu li električne grijalice i žarulje koje koristite za zagrijavanje prostora dovoljno udaljene od zapaljivih materijala, je li iz prostora kotlovnice uklonjen sav zapaljivi materijal, postoji li u prostorima u kojima se upotrebljavaju plinska trošila ventilacija koja će spriječiti koncentraciju plina koja zbog eventualnog propuštanja može uzrokovati trovanje korisnika ili stvaranje eksplozivne smjese - javlja policija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:00