ŠIRI SE LISTA NEDJELA

MUŠKARAC PRIJAVLJEN ZA SILOVANJE KAŠTELANKE JE VEĆ BIO U ZATVORU Silovao je 16-godišnjaka i 19-godišnjakinju, bludničio i nad dvjema djevojčicama!

 
Ilustracija
 Shutterstock

Muškarac (45) iz okolice Zadra kojeg je u nedjelju, 10. veljače, prijavila 52-godišnja Kaštelanka za silovanje, još prije dvadeset godina zaradio je dvije kaznene prijave za bludničenje nad djecom.

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Dalmacija, 25-godišnjak je 1999. u dva navrata prijavljen za bludne radnje nad maloljetnicima, djevojčicama od 7 i 10 godina.

Prvi put prijavljen je da je 7-godišnju djevojčicu iz svog mjesta dirao po tijelu. Tražio je od nje da ga ljubi, čak ju je i odveo u grmlje gdje je tražio da ga dodiruje po genitalijama. Djevojčica se jako uznemirila, plakala je, a poslije je sve ispričala roditeljima koji su muškarca prijavili.

Drugi put, iste godine na meti mu se našla 10-godišnja djevojčica iz Zagreba, koja je bila na ljetovanju u Posedarju. Prišao joj je na plaži i posjeo je na ručnik, a kada se pokušala udaljiti presreo ju je, uzeo ispod ruke i prenio preko ograde kupališta, daleko od drugih kupača na plaži.

Tamo ju je počeo dirati i tražio je da ga poljubi. Djevojčica se ipak nekako uspjela otrgnuti i pobjeći.

Policija je u oba slučaja 25-godišnjaka privela uz kaznenu prijavu pred istražnog suca u Zadru koju mu je, navodno, u oba slučaja odredio istražni zatvor.

Na Županijskom sudu u Zadru u ponedjeljak nam nisu mogli reći je li postupak, protiv danas 45-godišnjaka, bio proveden, odnosno kako je završilo podnošenje prijava: je li bio pravomoćno optužen i osuđen, odnosno je li zbog bludnih radnji dobio neku kaznu.

– U ovom trenutku protiv 45-godišnjeg muškarca u tijeku je kazneni postupak pred Općinskim sudom u Zadru zbog kaznenog djela prijevare iz čl. 236. st. 1. KZ/11.

To je jedini aktivni postupak protiv njega, dok se za podatke o eventualnim ranijim presudama možete obratiti Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, koje prema čl. 3. st. 1. Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji ustrojava i vodi tu evidenciju – kazao nam je glasnogovornik Županijskog suda Hrvoje Visković, uz napomenu da ni tamo nećemo dobiti podatke o osuđivanosti 45-godišnjaka, ako je za osuđena djela prošao rok rehabilitacije.

Naime, ako je 45-godišnjak i bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog bludničenja vrlo je moguće da je za tu kaznu rehabilitiran jer je od tada prošlo dvadeset godina. U tom slučaju za nikoga se ne smije navoditi da je bio osuđivan za rehabilitirano djelo i smatra se da je takva osoba neosuđivana.

Podsjetimo, muškarac kojeg je 52-godišnja Kaštelanka prijavila za analno silovanje već je odslužio zatvorsku kaznu zbog silovanja počinjena početkom ovog desetljeća.

U pitanju je, kako doznajemo, silovanje jednog dječaka od 16 godina te djevojke od 19 godina sa zadarskog područja, koju je pritom i podvodio. Poslije izlaska iz zatvora živi u inozemstvu, a rodno mjesto u okolici Zadra posjećuje povremeno.

Nakon što je pretprošle nedjelje priveden uz kaznenu prijavu za silovanje, županijski državni odvjetnik u Splitu ga je saslušao i pustio na slobodu, bez izrečenih mjera opreza prema ženi koja ga je prijavila.

Razlog tome je navodni nedostatak dokaza da se silovanje uopće dogodilo, iako je prijava još uvijek u radu i čekaju se rezultati vještačenja izuzetih tragova s mjesta događaja i brisovi s tijela žrtve.

U slučaju da rezultati vještačenja potvrde riječi 52-godišnjakinje i dođe do podizanja optužnice, protiv 45-godišnjeg muškarca će biti izdan europski uhidbeni nalog jer nije više u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:12