PORAZNA PRESUDA

Muškarcu 6 mjeseci zatvora za seks s djetetom: Djevojčica (14) ostala trudna, odveo ju na pobačaj

U zatvor će na šest mjeseci, dok je ostatak kazne uvjet, s trogodišnjim rokom kušnje
 Goran Mehkek/Cropix

Kad je 49-godišnji muškarac s hrvatskog istoka završio na optuženičkoj klupi zbog seksualnog odnosa s djevojčicom od 14 godina, koja je ostala trudna i podvrgnula se pobačaju u fazi trudnoće u kojoj pobačaj u Hrvatskoj više nije dozvoljen, upoznati sa slučajem nisu dvojili da mu slijedi višegodišnja kazna zatvora. Bili su u krivu.

Sudac nadležnog Županijskog suda ovih ga je dana zbog spolnog odnošaja s djetetom mlađim od 15 godina, točnije zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta,​ nepravomoćno osudio na 22 mjeseca zatvora.

I čak ni tih godinu dana i 10 mjeseci ne mora provesti u zatvoru. Prema izrečenoj mu uvjetnoj kazni, u zatvor će na šest mjeseci, dok je ostatak kazne uvjet, s trogodišnjim rokom kušnje. Zbog seksualnog se zlostavljanja sa svojom žrtvom ne smije viđati tri godine i mora platiti 2000 kuna sudskih troškova.

Nema stručnjaka ili laika koji se neće zgroziti nad ovakvom odlukom suda.

Obiteljski čovjek

U optužnici piše da se muškarac, inače obiteljski čovjek, lani od veljače do rujna “s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona upustio u seksualnu vezu sa školarkom”.

Tužiteljstvo je utvrdilo da je spolni odnos bio dobrovoljan. No, prema Kaznenom zakonu, svaki odnos s djetetom mlađim od 15 godina je kazneno djelo, jer se smatra da tek s 15 godina dijete može razumno odlučiti želi li ući u spolni odnos i koje posljedice on može imati.

Osobito se pri određivanju kazne počinitelju vrednuje koliko je on stariji od žrtve: u ovom slučaju, razlika je 35 godina!

Na sudu je priznao krivnju i rekao da je nakon potvrđene trudnoće s njom i njezinom majkom otišao liječniku i financijski ju zbrinuo.

- Kad sam ju upoznao, nisam znao koliko točno ima godina. Rekla mi je da ima 16, a njezinu dob sam doznao kad je zatrudnjela - pravdao se na sudu 49-godišnjak.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir neosuđivanost, priznanje i kajanje te činjenicu da je pokazao skrb za 14-godišnjakinju i financijski joj pomogao.

Osim toga, djelomično uvjetnoj kazni pridonijele su i njegove životne (ne)prilike, odnosno da je skrbnik svojoj supruzi koja je lišena poslovne sposobnosti, kao i činjenica da pod istim krovom živi i sa starom majkom. A budući da mu je sin jedinac na odsluženju kazne, jedini prehranjuje svoju obitelj.

Niske kazne

Zagrebačka odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja često preuzima slučajeva vezane uz zlostavljanje žena, smatra da Hrvatska općenito ima problem s kažnjavanjem seksualnih predatora.

- Hrvatska ima relativno dobar zakonski okvir, ali sudovi vrlo često izriču kazne koje su bliže zakonskom minimumu. Često se pri tome ide prema ublažavanju kazni i previše se vrednuju olakotne okolnosti. Radi se o kaznenopravnoj politici naše zemlje koju je potrebno preispitati i promijeniti - kaže odvjetnica.

Zbog presuda poput ove, koje idu na ruku zlostavljača, Autonomna kuća se u zadnjim izmjenama Kaznenog zakona zalagala za povećanje zakonskog minimuma za kazneno djelo silovanja i generalno za izricanje strožih kazni, no prijedlog je odbijen.

- Osim što je žrtve strah od stigmatizacije i retraumatiziranja pred sudom, ovakve će ih ponižavajuće presude dodatno odvratiti od prijavljivanja silovanja - oštra je odvjetnica.

Zgrožena

Strože sankcije bezuspješno traži i Ured pravobraniteljice za djecu.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević i sama je, kaže, zgrožena: - Zgrožena sam saznanjem o počinjenju takvih djela, ali često i ishodima sudskih postupaka.

Smatra da se nijedan spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina ne može nazvati dobrovoljnim. - Međutim, u sudskoj praksi često vidimo da se počinitelje pušta da se brane sa slobode, da žrtva nema odgovarajuću zaštitu od počinitelja ni odgovarajuću pomoć i podršku, a nerijetko sama doživljava osudu okoline, stigmatizaciju pa i narušavanje privatnosti.

Sudski su procesi predugi, a kad napokon dođe do presude, izriču se vrlo blage kazne. Unatoč našim naporima, sustav zaštite djece od seksualnog nasilja još nije kvalitetno uspostavljen - ističe pravobraniteljica i zaključuje da bi suci trebali proći edukaciju.

- Edukacija je potrebna i zato da bi se ujednačila sudska praksa i onemogućilo donošenje presuda u kojima se interesi počinitelja stavljaju ispred interesa djece. Bez jasne i snažne osude i promptnog kažnjavanja ne može se postići zaštita djece, što je obveza države- rekla je.

Suđenje trojici za silovanje

Još je jedna, nedavno donesena presuda zgrozila javnost. Iako, u tom se slučaju ne radi o maloljetnici, nego nemoćnoj osobi. U Čakovcu je nakon 20 godina završeno suđenje trojici muškaraca za silovanje. Iako je utvrđeno silovanje, muškarci su oslobođeni zbog - pogrešne točke optužnice po kojoj im se sudilo.

Odvjetništvo ih je optužilo da su “počinili kazneno djelo protiv spolne slobode nad nemoćnom osobom”, ali tijekom suđenja je utvrđeno da djevojka ne zadovoljava sve uvjete da bi bila smatrana nemoćnom i muškarci su oslobođeni. Nevolja nesretne djevojke započela je 20. listopada 2000. godine u čakovečkom kafiću. Popila je nekoliko decilitara bambusa i bila skroz ošamućena pa se pretpostavlja da joj je trojka ubacila nešto u piće. Nije se usudila takva ići doma pa su ju pozvali k jednome od njih, gdje će joj, govorili su, “njegova majka skuhati juhicu”.

Muškarci su ju silovali, odupirala im se, ali s njih troje nije imala nikakve šanse.

Silovana djevojka preboljela je cerebralnu paralizu, zbog čega su joj djelomice oduzete noge, čime čin silovanja dodatno dobiva na težini. Paradoks. Silovateljima je to išlo na ruku. Ukratko, ako se uspjela braniti, nije bila dovoljno nemoćna.

Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu žalilo se na ovu presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 10:37