PROCES

Na suđenju poduzetniku za seksualno zlostavljanje pasa naloženo psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdila njegova raspravna sposobnost

, Image: 348392641, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija: Rodezijski gonič

 

Prije dvije i pol godine zagrebačko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv zagrebačkog poduzetnika Ivora I. (43) zbog sumnje da je šest godina fizički i seksualno uznemiravao svoja dva psa te razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima, no optuženik do dan danas zgradu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu gdje mu traje suđenje, nije vidio.

Tužiteljstvo za njega traži godinu dana zatvora, a nakon niza sudskih odgoda tijekom kojih je obrana tražila čak i isključenje javnosti, optuženikov odvjetnik Boris Vinčić dostavio je u spis medicinsku dokumentaciju prevedenu na hrvatski iz koje “proizlazi da isti boluje od PTSP-a i teškog depresivnog poremećaja te da se liječi po belgijskim psihijatrijskim ustanovama”.

Stoga je sutkinja naložila psihijatrijsko vještačenje na okolnost ubrojivosti i raspravne sposobnosti, a o čemu će ovisiti daljnji tijek postupka pa i možebitno raspisivanje tjeralice. U međuvremenu su njegova dva psa, Rhodesian ridgeback Xai Xai Kima i Irungu Ayaba, koji su nakon otkrića zbrinuti u skloništu za napuštene životinje, uginuli.

Djelatnik EP-a

Podsjetimo, u vrijeme stravičnog otkrića, Ivor I. je, kako smo pisali, bio djelatnik u Europskom parlamentu na plaći od 3300 eura, a u policijsku mrežu se upleo tijekom srpnja 2015. godina dok je Ravnateljstvo policije aktivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji seksualno, pak, iskorištavaju djecu. Naime, u lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece. Jedna od IP adresa s koje su ‘tekli’ podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je registrirana njegova tvrtka. Policija je Ivoru I., dok se nalazio u Belgiji, banula u njegov zagrebački stan na Knežiji te su u pretresu njegova stana pronašli dva psa, ženku rođenu 2008. godine koja je imala stidnicu prepunu rana te pet godina mlađeg mužjaka.

Osim tih rodezijskih goniča, od Ivora I. je oduzeto i 111 DVD i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom je bačena sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova, ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke. Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, lociranih u najmanje 34 korespondencije, vodio je šaljući slike pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Pa tako jedan od ‘uhvaćenih’ sadržaja s e-maila koji je razmijenio s istomišljenikom odnosno zoofilom, datira od 24. kolovoza 2014. u četiri sata ujutro i u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena ‘korištenje keruše’.

Šest godina zlostavljanja

Podignuta optužnica ga tereti da je od 2009. do rujna 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tijela koje su bile toliko jake da će trajno utjecati na njezin život i zdravlje. Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje “postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi.”

Na niz optužbi Ivor I. je u tužiteljstvu prije četiri godine bio bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa sa sebe je tom prilikom svalio krivnju.

- Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg gojnog stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože su posljedica infekcija zbog višestrukih alergija - pravdao se Ivor I. koji je u remetinečkom pritvoru proveo tek dva tjedna. Inače do sad nije kazneno evidentiran, ali je zato sedam puta prekršajno sankcioniran zbog više različitih grijeha.

Bačenom sumnjom na Ivora I. ostao je začuđen njegov prijatelj kojeg je upoznao prije više od 12 godina na jednoj Međunarodnoj izložbi pasa i s kojim je komunicirao preko e-maila.

- Tamo se zainteresirao za pasminu Rhodesa, a ja sam bio izlagač te sam ih uzgajao. Iz njegovog ponašanja nisam imao razloga posumnjati da zlostavlja svoje pse. Osim kad je prije nekoliko godina u Sloveniji izbio skandal kada su zlostavljani psi izgrizli svog vlasnika koji je bio poznata ličnost. Što znam o njemu? Da je samac i da nema djevojku, te da je malo plašljiv i povučen.

Visoke kazne u Njemačkoj

Krajem 2012. u Njemačkoj je vlast zabranila spolne odnose sa životinjama, a prijestupnicima prijeti do 25.000 eura kazne. U Velikoj Britaniji zakon je promijenjen 2003., kad je maksimalna kazna doživotnog zatvora smanjena na dvije godine.

Zoofilija u Francuskoj se kažnjava sa 30.000 eura i do dvije godine zatvora, u Kanadi do čak 10 godina robije, a u Poljskoj do tri godine te postoji opcija i kazne donacijom u humanitarne svrhe kao i zabrana držanja kućnog ljubimca jedno desetljeće.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo