18 MJESECI ZATVORA

Načelnik sebi uzeo gotovo 100 tisuća kuna za siromašne

Vlado Kos/EPH

Na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 mjeseci nepravomoćno je osuđen Ivica Batinić (40), bivši načelnik Općine Sibinj, kojemu se na Županijskom sudu u Osijeku sudilo da je obnašajući dužnost načelnika krivotvorio službene dokumente i sebi priskrbio nepripadajućih 93.100 kuna namijenjenih korisnicima socijalne pomoći na području Sibinja.

Uz to, osuđen je da je u suradnji s predsjednikom NK Slobodnica Ivanom Miškovićem (47) oštetio općinski proračun za 20.808,13 kuna. Mišković je pak za poticanje Batinića na kazneno djelo dobio šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

Nagovarao svjedokinju

Kad je riječ o novcu namijenjenom socijali, Batinić se teretio da je dva puta - od kolovoza 2008. do prosinca 2009. - sastavio fiktivne popise s imenima 98 korisnika socijalne pomoći za kupnju drva za ogrjev i za njih zatražio novac od Brodsko-posavske županije, koji joj je doznačila Vlada RH. Svakom korisniku pripadalo je 950 kuna. Batinić je lažirao popise i potpise korisnika koji uopće nisu podnosili zahtjev za pomoć, niti su dobili novac, a u pojedinim slučajevima čak je tražio od zaposlenika Općine da se potpišu umjesto “podnositelja” zahtjeva. Nakon što je novac sjeo na općinski račun, Batinić ga je uzeo sebi. Na suđenju se branio da on uopće nije sudjelovao u isplati te pomoći, nego da su to činili tadašnji pročelnik, sada pokojni Branko Vrdoljak, i zaposlenice Lidija Hećimović i Blaženka Radošević. Upravo je L. Hećimović bila osoba od koje je Batinić tražio da se potpiše umjesto nekolicine nepotpisanih, što je ona i učinila, ali tek nakon što joj je načelnik to pismeno naložio, na njezin zahtjev. U svom svjedočenju Hećimović je rekla da je Batinić nakon otvaranja istrage tražio da odgovornost prebaci na Vrdoljaka.

Struja za klub

- Otegotna okolnost optuženome je njegova bezobzirnost i upornost na protupravno prisvajanje novca od osoba kojima je taj novac najpotrebniji, korisnika socijalne pomoći - istaknuo je sudac Zvonko Vekić.

Po drugoj točki optužnici, Batinić je osuđen jer je na Miškovićev nagovor s računa Općine platio trošak potrošene struje za rad reflektora na igralištu NK Slobodnica. Reflektori su bili neovlašteno priključeni na javnu rasvjetu, a kad je HEP to otkrio, Općina je za ponovni priključak platila 20.000 kuna. Klub i Mišković platili su i dodatnu kaznu od 60.000 kuna. Podsjetimo, Batinić i Mišković optuženi su i u aferi Sibinj na Županijskom sudu u Osijeku skupa s generalom u mirovini Mladenom Kruljcem, Ivanom Rimcem, Zdravkom Sočkovićem i Željkom Garićem. Batinić je uoči izricanja presude za aferu Sibinj pobjegao u BiH, a vratio se kada ju je ukinuo Vrhovni sud RH. Ponovljeno suđenje u ovom predmetu trebalo bi početi ovo ljeto. Batinić je uoči izricanje presude za.

Izdvajamo