PRESUDA

NAGODILI SE OKORJELI DILERI, PRIHVATILI KAZNE OD GOTOVO 7 GODINA Baka prvooptuženog među njima opisala susret s unukom u zatvoru

Ilustracija
 Paun Paunović / CROPIX

Starim policijskim znancima, kuharu Vilimu Plešeu (33) i njegovu prijatelju Tihomiru Budenu (33), iza kojih su već godine i godine zatvora provedenih zbog zloporabe droga, ponovno se “smračilo” kad su policajci ovog kolovoza u garaži, koju su unajmili, pronašli impresivnu količinu opijata.

Zapljena

Više od 137 kilograma marihuane, 729 grama kokaina, 1026 grama amfetamina, 454 tablete MDMA i 9 gram a hašiša od njih je zaplijenjeno 9. kolovoza, a osim droge, oduzeti su im i oko 25.000 kuna, aparat za vakumiranje, uređaj za blokiranje signala te četiri mobitela. S obzirom na njihov uporni recidivizam, a s ciljem da si donekle umanje novu kaznu, Pleše i Buden su se nagodili s Općinskim državnim odvjetništvom. Tako je Pleše sankcioniran sa šest godina i 11 mjeseci zatvora, dok je Buden dobio šest godina i devet mjeseci. Svaki mora platiti i novčanu kaznu od 240 dnevnih dohodaka što u njihovu slučaju iznosi po 50.256 kuna. Ujedno im je naloženo plaćanje sudskih troškova za što će svaki morati izdvojiti 120.517 kuna.

Pleše se u novi narkobiznis bacio dok mu je majka na radu u inozemstvu, u jednom od njemačkih domova za starije i nemoćne. Pritom mu je ostavila na korištenje svoju Opel Astru, niti ne sluteći da će njome prevoziti drogu. Buden je, pak, unajmio garažu u Ulici Janka Matka za 500 kuna mjesečno i ubrzo su je napunili nedopuštenim sadržajem koji su prepakiravali za daljnje dilanje. A kako su kriminalisti već neko vrijeme raspolagali informacijama da je Pleše opet u “poslu” i da dila, nije im puno trebalo da lociraju tajnu garažu.

Kobnog 9. kolovoza policajci su Plešea dočekali kraj garaže. Na upit ima li što nedopušteno kod sebe, Pleše nije dvojio: “Da, imam u garaži veću količinu droge”. I nije im lagao. Unutra se krilo pravo malo blago.

Nedugo zatim ispitan je i vlasnik garaže I. J. koji je ostao zaprepašten otkrićem.

- Na oglas mi se javio Buden. Za 500 kuna mjesečno unajmio je praznu garažu. Dao sam mu ključ i daljinski od kompleksa. Tražio je najam za tri do četiri mjeseca jer da je sezonski radnik i ide na Mali Lošinj pa želi auto ostaviti u garaži. Činilo mi se uvjerljivo. No, 20. srpnja me nazvao i platio najamninu te rekao da obrišem njegov stari broj koji sam dotad koristio. Garažu obilazio nisam, a lokot koji je stavljen, očito je stavljen naknadno kako bi mi onemogućio da uđem rezervnim ključem - rekao je vlasnik garaže. Trag je, stoga, istražitelje odmah odveo do Budena.

Oprosti, bako

I dok su se dvojica od samog početka branila šutnjom, Plešeova baka je zabrinuta. Otišla je unuku u posjet u pritvor.

- Unukova majka, dakle moja kći, radi u jednom staračkom domu u Njemačkoj. Sina je opunomoćila da koristi njezin auto. Bila sam mu u zatvoru. Znate što mi je unuk rekao? Rekao je: ‘Oprosti, bako, vjerovao sam krivim ljudima’ - rekla se baka prvooptuženog dilera koji u svojim kaznenim evidencijama ima više od 40 prijava.

Osim zbog droge, padao je i zbog razbojništava, krađa, krivotvorenja, a osuđivan je i za zločinačko udruživanje radi zloporabe opijata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:54