ČEKA SE SUĐENJE

Nagodio se i posljednji poduzetnik iz afere bivšeg gradonačenika Petrinje Dumbovića, imamo detalje

Početak suđenja Dumbovićima je pak odgođen jer Darko Dumbović navodno ima zdravstvenih problema

Darinko Dumbović prilikom uhićenja

 Goran Mehkek/Cropix

I posljednji od trojice poduzetnika koje je USKOK optužio da su zajedno s bivšim gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem i njegovim sinom Darkom Dumbovićem namještali građevinske poslove teške 1,42 milijuna eura nagodio se s USKOK-om. Zbog toga će se, ako se i oni ne nagode, suditi samo Dumbovićima.

Poduzetnik Dejan Dobrečević (45) iz tvrtke Skela Banovina, u srijedu je u zamjenu za priznanje krivnje, na zagrebačkome Županijskom sudu osuđen na 11 mjeseci zatvora zamijenjenim radom za opće dobro.

Početak suđenja Dumbovićima je pak odgođen jer Darko Dumbović navodno ima zdravstvenih problema. Prije Dobrečevića, još u fazi potvrđivanja optužnice krivnju za namještanje građevinskih radova s Gradom Petrinjom priznali su Goran Norković (46) iz tvrtke Pet plus gradnja te Zlatko Zagorac (48) iz tvrtke Zagorac građevinski radovi. Oni su na temelju nagodbe osuđeni na zatvor zamijenjen radom za opće dobro, ali i sporedne novčane kazne. Zagorac je bio također osuđen na 11 mjeseci zatvora zamijenjenih dobrotvornim radom, ali je uz to, za razliku od Dobrečevića, dobio i sporednu novčanu kaznu od 50.000 eura. Norković je pak dobio 7 mjeseci zatvora zamijenjenih dobrotvornim radom te 7000 eura sporedne novčane kazne.

Optužnicom podignutom početkom ove godine USKOK je teretio Darinka i Darka Dumbovića te trojicu spomenutih građevinskih poduzetnika koji su se u međuvremenu nagodili, da su od 2019. do 2021. namjestili 1,42 milijuna eura vrijedne poslove tvrtki Darka Dumbovića.

Prema optužbama USKOK-a Dumbovići su poslove dogovorili preko tvrtki trojice poduzetnika kako bi se izbjegao sukob interesa da Grad, kojemu je na čelu otac vlasnika tvrtke, daje poslove sinovljevoj tvrtki. Tako su, tvrdi USKOK, tvrtke i obrti Dobrečevića, Zagorca i Norkovića formalno dobivali poslove od Grada Petrinje - poslove bi na kraju obavljala tvrtka Titan Commerce u vlasništvu Darka Dumbovića, koji bi za te poslove bio i plaćen.

Radilo se o poslovima rekonstrukcije dječjeg i sportskog igrališta u Mošćenici, gradnje dječjeg sportskog igrališta Vatrogasno, zatim poslove održavanja nerazvrstanih cesta te izvanredno održavanje cesta uz Poduzetničku zonu Mošćenica Poljana plaćeno oko 600 tisuća kuna, ali i radovima na građenju platoa na koji su postavljeni kontejneri za ljude kojima su domovi stradali u velikom potresu u prosincu 2020. godine.

Za razliku od trojice poduzetnika koji su priznali krivnju, Darinko i Darko Dumbović ustraju na svojoj nevinosti. Obojica su na ispitivanju u USKOK-u, nakon uhićenja u lipnju 2022. godine, iznijeli opsežne obrane u kojima su porekli sve što im se stavljalo na teret.

Darinko Dumbović je istražnom zatvoru proveo tri mjeseca, a nakon što je u rujnu 2022. pušten na slobodu na Facebooku je objavio da je spreman za nastavak borbe za dokazivanje svoje nevinosti. "Nije me ubilo, ali me ojačalo! Ponovo u svom domu i gradu. Hvala svim pravim i istinskim prijateljima koji su pitali za mene i pozdravljali me. Lijep je osjećaj znati da još ima i takvih. A istina uvijek nađe svoj put, u to sam duboko uvjeren",napisao je nakon puštanja iz Remetinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. srpanj 2024 14:01