ZLOČIN I KAZNA

NAJPOZNATIJI VOZAČ MEĐU RAZBOJNICIMA DOBIO ČETIRI GODINE I 11 MJESECI ZATVORA Priznao krivnju za filmsku pljačku u Ulici grada Gospića

 
Željko Vrbat
 Marko Todorov / CROPIX

Željko Vrbat proglašen je krivim za pljačku dostavnog vozila 18. prosinca 2017. u Ulici grada Gospića u Zagrebu.

Dobio je četiri godine i 11 mjeseci zatvora.

Vrbat je priznao kazneno djelo, ali se nije želio nagoditi, već mu je kaznu izrekao sud.

Vrbatu je sud dlučio produljiti priitvor do pravomoćnosti presude.

Podsjetimo, Vrbat je zajedno sa suoptuženim kompanjonima presreo i uz prijetnju automatskim puškama opljačkao zaštitarski kombi u Ulici grada Gospića, ukravši pritom oko 320.000 kuna.

Osim Vrbata, krivnju su na samom početku suđenja priznali i Branislav Kovačević, Romeo Tole i Denis Šagud, dok je jedino petooptuženi Jasmin Mujkić porekao bilo kakvu povezanost s tim oružanim prepadom.

Kovačević je kao i Vrbat osuđen na 4 godine i 11 mjeseci zatvora, Šagud i Tole dobili su po 4 godine i 10 mjeseci, a Mujkić 3 godine i 8 mjeseci. Svi ostaju u pritvoru do pravomoćnosti presude.

- Želio bih reći da mi je žao zbog učinjenog. Tada sam bio dužan i zbog financijskih problema bio sam primoran počiniti kazneno djelo. Izuzetno me je sram zbog situacije u koju sam se doveo. Kajem se zbog učinjenog i spreman sam prihvatiti svaku kaznu koju mi sud izrekne - izjavio je Vrbat na sudu u prosincu napominjući da zbog zdravstvenih problema, budući je ranije ranjen u glavu, tada nije mogao racionalno razmišljati.

Inače, Željko Vrbat slovi za jednog od najboljih vozača među razbojnicima.

Bio je glavni planer niza pljački, a u krugovima domaćih policajaca, pravnika i novinara koji prate taj sektor doživljavaju ga kao jednog od najopreznijih kriminalaca.

Invalidnost je stekao prije 20 godina nakon neuspjelog kockanja, kad se od muke sam propucao iz pištolja.

Sumnjalo se da je bio vozač i 4. prosinca 2007. godine u prepadu na novčanu pošiljku Getroa, kada su zaštitari ubili razbojnika Darka Marinića, a ranili Kristijana Čabraju. U nedostatku dokaza Vrbat je oslobođen krivnje. Sud ga je oslobodio i u slučaju pljačke milijun i pol kuna vrijednog zlata iz Rafinerije plemenitih kovina u Tratinskoj ulici iz 2011. godine. Također se sumnja da je njegova banda od travnja 2011. do siječnja 2013. počinila 8 prepada u banke i pošte po metropoli u kojima je ukrala oko tri milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:06