NOVA OPTUŽNICA

NAJPOZNATIJI VOZAČ MEĐU RAZBOJNICIMA UKRAO STARI GOLF ČLANU SIMFONIJSKOG ORKESTRA 'Parkirao sam ispred Lisinskog, a nakon probe više ga nije bilo'

Marko Todorov / CROPIX

Željko Vrbat

Željko Vrbat u veljači ove godine proglašen je krivim za pljačku dostavnog vozila 18. prosinca 2017. u Ulici grada Gospića u Zagrebu iz kojeg je ukradeno 320.000 kuna

Dok služi zatvorsku kaznu u Glini, Željka Vrbata (56) sustigla je nova optužnica, ovaj put za krađu auta člana Simfonijskog orkestra.

Vrbatu se stavlja na teret da je 30. studenoga 2017. došao na parkiralište ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i ukrao VW Golf V tamnocrvene boje. Riječ je o vozilu starom 15 godina, čakovečkih oznaka, u kojem su u vrijeme krađe bile muške role K2 te prometna i vozačka dozvola. Tužiteljstvo za Vrbata, koji se branio šutnjom, traži godinu dana zatvora.

- Parkirao sam ispred dvorane na parkiralištu, a nakon probe išao sam do auta. No, nije ga bilo, pa sam nazvao policiju i dao izjavu. Da bi me policija 23. prosinca 2017. obavijestila da je moj auto pronađen i da dođem po njega u PP Kruge - prisjetio se pokradeni Ivan M., koji je u konačnici auto dobio natrag u lipnju 2018.

Auto je odvezao u automehaničarsku radionicu u Planinskoj i tada je uočio da je na autu razbijeno staklo na vozačevim vratima, unutrašnjost je bila puna oštećenja, a s prednje su strane falili plastični dijelovi te maska. Ukupna šteta? Vještak ju je procijenio na 45.000 kuna.

Zanimljivo je da je nakon krađe auto završio u dvorištu automehaničarske radionice na Radničkoj cesti.

- Vrbat je u radionicu došao svojim bijelim Passatom karavanom i tražio da mu promijenim žarulju. U razgovoru me pitao otkupljujem li auto za dijelove, na što sam mu odgovorio potvrdno, ali samo ako je vozilo uredno i čisto. Pod tim sam mislio da nije ukradeno. Tad mi je Vrbat ponudio crveni Golf 5, rekavši da nije ukraden.

Pristao sam te mu rekao neka mi ga doveze, pa ćemo dogovoriti cijenu. Nakon nekoliko dana ga je dovezao. Na njemu su bile njemačke tablice. Vrbat mi je rekao da si uzmem dijelove koji mi trebaju i da ćemo kasnije o cijeni - prisjetio se automehaničar Mario J.

Tko je Željko Vrbat

Željko Vrbat slovi za jednog od najboljih vozača među razbojnicima.

Bio je glavni planer niza pljački, a u krugovima domaćih policajaca, pravnika i novinara koji prate taj sektor doživljavaju ga kao jednog od najopreznijih kriminalaca.

Invalidnost je stekao prije 20 godina nakon neuspjelog kockanja, kad se od muke sam propucao iz pištolja.

Sumnjalo se da je bio vozač i 4. prosinca 2007. godine u prepadu na novčanu pošiljku Getroa, kada su zaštitari ubili razbojnika Darka Marinića, a ranili Kristijana Čabraju. U nedostatku dokaza Vrbat je oslobođen krivnje. Sud ga je oslobodio i u slučaju pljačke milijun i pol kuna vrijednog zlata iz Rafinerije plemenitih kovina u Tratinskoj ulici iz 2011. godine. Također se sumnja da je njegova banda od travnja 2011. do siječnja 2013. počinila 8 prepada u banke i pošte po metropoli u kojima je ukrala oko tri milijuna kuna.

U veljači ove godine proglašen je krivim za pljačku dostavnog vozila 18. prosinca 2017. u Ulici grada Gospića u Zagrebu. Dobio je četiri godine i 11 mjeseci zatvora. (Marin Dešković)

 

Više na Jutarnjem...


Tagovi

Izdvajamo