PONOVLJENI POSTUPAK

NAJVEĆEM BALKANSKOM NARKOBOSSU 15 GODINA ZATVORA! Osudili su ga za krijumčarenje 5,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Europu

Darko Šarić
 Peđa Milosavljević / CROPIX

Vijeće Specijalnog suda u Beogradu osudilo je Darka Šarića na 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Europu, javlja portal Vijesti.me.

Prvobitnu odluku, kojom je Šarić bio kažnjen na 20 godina zatvora, prizivni sud je ukinuo, prenosi N1.

Tužilaštvo je zatražilo ponovo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su zaradili 47 milijuna eura prodajom kokaina. Kao dokaze predstavilo je brojne prisluškivane razgovore, šifrarnik za komuniciju, kao i knjigovodstvenu knjigu za novac od droge.

Status svjedoka suradnika imalo je troje okrivljenih, s devetoro okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivnje, a troje optuženih je oslobođeno optužbe.

Obrana Šarića tražila je oslobađajuću presudu, tvrdeći da nema dokaza da je organizirao neku kriminalnu skupinu za šverc droge.

Šarić je za najvažnijeg svjedoka rekao da je bogato nagrađen da ga "lažno optuži", te tvrdi da se u podizanje optužnice umiješala tadašnja vlast.

Optužnica protiv Šarića podnijeta je 2010. i njome su prvotno bila obuhvaćena 24 optužena, dok je on još bio u bijegu, a nakon nje je podnijeto još pet optužnica.

Tužilaštvo tereti Šarića kroz više spojenih optužnica za razdoblje od 2008. do 2009. Prva optužnica podignuta je za šverc više od pet i po tona kokaina koje je, tvrdi tužilaštvo, namjeravao krajem 2009. prebaciti brodom u Europu iz Argentine i Brazila.

U okviru akcije "Balkanski ratnik" urugvajska policija zaplijenila je drogu u luci kraj mjesta Montevideo.

U jednoj od tih optužnica, za Šarića se tvrdi da je organizovao kupovinu skoro dvije tone kokaina u Argentini i potom je brodom prebacio preko Atlantskog oceana do obala Španjolske i Gibraltara gdje je ribarskim čamcima prebačen na obalu radi prodaje u Europi.

Prema navodima optužnice, dolazak prekooceanskih brodova u Argentinu je organizirao Rodoljub Radulović, u medijima poznat kao Miša Banana, koji je u bijegu kao i veliki broj optuženih.

Tužilaštvo tereti Šarića i da je organizirao grupu koja je kupila u Brazilu nešto više od tone kokaina i prodala je tamo, kao i da je prodala više stotina kilograma droge u Italiji.

U odvojenom postupku u Specijalnom sudu, Šariću se sudi da je "oprao" bar 22 miliona eura od prodane droge.

Šarić se spominje u još jednom postupku u kojem je Branko Lazarević, nekadašnji šef kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, optužen da je nekome od članova Šarićeve grupe dostavljao informacije da ih policija prati i prisluškuje, javljaju Vijesti.me.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:51