POKUŠAJ UBOJSTVA

NAKON 11 MJESECI BIJEGA PREDAO SE IVAN GILJANOVIĆ U splitskom kafiću je izrešetao Marka Bekavca: 'Učinio sam ovo zato što je sad napokon mir...'

 
Ivan Giljanović
 Vladimir Dugandžić / Hanza media

"Predao sam se samo zato što je sad napokon mir...", prozborio je danas oko 11.30 sati Ivan Giljanović (37) zvani Giljo nakon što je u pratnji dvojice policajaca s lisičinama na rukama došao u splitsku Policijsku upravu predati se nakon 11 mjeseci bijega, doznaje Slobodna Dalmacija.

Pobjegao je odmah nakon 1. svibnja, kad je oko 19.40 sati u kafiću u Ulici Domovinskog rata izrešetao Marka Bekavca s nekoliko hitaca iz pištolja. Giljanoviću je određen istražni zatvor, a raspisana je i tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog.

No, ništa od toga nije urodilo plodom, Giljanović je do danas izmicao policiji.

Podsjetimo, i jedan i drugi sudionik ovog krvavog obračuna i ranije su imali sukoba sa zakonom.

Giljanović, 37-godišnji bivši boksač i profesor kineziologije, je za 14 kaznenih djela iznude i lihvarskih ugovora 2012. godine dobio 3 godine i 10 mjeseci zatvora, i to nakon što se nagodio s tužiteljstvom. U drugom slučaju Giljanović je zbog iznude muškarca koji je morao u tri navrata pljačkati splitske banke kako bi vraćao njemu i prijatelju kamatarski dug nepravomoćno dobio tri i pol godine zatvora, ali je predmet vraćen na ponovno suđenje.

S druge strane, Bekavac je kao maloljetnik odležao pet godina u zatvoru.

Do obračuna je došlo u splitskom kafiću u kojem je Bekavac bio redoviti gost. On i Giljanović sjeli su u unutarnji dio objekta, a ne u dvorište i o nečemu razgovarali. U početku mirno, onda je između njih došlo do svađe, a potom i fizičkog obračuna.

Nakon toga Bekavac ustaje i bježi do stola, a 37-godišnjak prema njemu ispaljuje više metaka te bježi iz lokala dok preplašeni građani pružaju pomoć ranjenome koji je onako krvav uspio izići ispred vrata kafića.

Netko od građana čak je uspio snimiti scenu u kojoj Bekavac krvav leži na podu, a pomaže mu više ljudi. Na snimkama se čuje kako mu jedan govori: "Vidi šta je napravija! Smiri se, brate! Di je Hitna?”.

Vladimir Dugandžić / Hanza media
Ivan Giljanović

Bekavac je tada zadobio dvije prostrijelne rane desne natkoljenice, jednu prostrijelnu ranu lijeve natkoljenice i jednu prostrijelnu ranu lijeve podlaktice.

U vrijeme pucnjave u unutrašnjosti kafića su bila dva stola s desetak gostiju, no nitko, na sreću, od gostiju kafića nije ozlijeđen. Naime, Giljanović je zapucao prema Bekavcu koji je tada stajao na izlazu iz kafića, odnosno u suprotnom smjeru od položaja gdje su sjedili gosti.

Cijelu su pucnjavu snimile nadzorne kamere u kafiću, tako da je policija odmah pregledom snimki doznala tko je počinitelj koji je mirno odšetao s pištoljem iz kojeg je pucano.

Marko Bekavac

Marko Bekavac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:24