PONOVNO U SUDNICI

NAKON ŠEST MJESECI STANKE U Šibeniku se danas nastavlja suđenje Tomi Horvatinčiću za smrt talijankog bračnog para Salpietro

 
 Nikolina Vuković Stipaničev / CROPIX

U ponedjeljak, 9. listopada, s početkom u 11 sati, na Općinskog sudu u Šibeniku pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe, nastavlja se suđenje Tomislavu Horvatinčiću (70). Nakon gotovo šest mjeseci, treće je ovo ročište ponovljenog suđenja zagrebačkom poduzetniku, optuženom za kazneno djelo izazivanje pomorske nesreće u akvatoriju Primoštena prije nešto više od šest godina. Tog kobnog 16. kolovoza 2011. godine kod otočića Maslinovika, Horvatinčić je upravljajući svojim gliserom pri brzini od 25 milja udario i prepolovio talijansku jedrilicu 'Santa Piacenzu', na kojoj su smrtno stradali supružnici Francesco Salpietro (63) i Marinela Patella Salpietro (61).

Za podsjetnik je da je Vijeće Županijskog suda u Zadru po službenoj dužnosti, odnosno zbog formalno-pravnih pogrešaka tijekom sudskog postupka, ukinulo prvostupanjsku presudu šibenskog Općinskog suda od 18. studenog 2015. godine, a kojom je Horvatinčić proglašen krivim za izazivanje pomorske nesreće te je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci uz rok kušnje od tri godine. Stoga je predmet ponovno vraćem istom sudu i istoj sutkinji – Maji Šupi.

Na posljednjem, drugom ročištu ponovljenog suđenja, , održanom 20. travnja ove godine, svjedočila je sudska medicinska vještakinja – neurologinja Vesna Šerić. Ona je izjavila kako ne može potvrditi da je Horvatinčić neposredne prije udara svoje jahte u talijansku jedrilicu bio u stanju kratkotrajnog gubitka svijesti, odnosno da je imao vazovargalnu sinkopu. Neurologinja Šerić dodala je kako je oblik sinkope Horvatinčiću dijagnosticiran nakon nesreće, a iz njegove medicinske dokumntacije ne može se zaključiti je li on padao u stanja gubitka svijesti i prije nesreće. Kako se ovim svjedočenjem, nije dobio dobio odgovor o Horvatinčićevoj neubrojivosti u trenutku udara u talijansku jedrilicu, kako to tvrdi njegov odvjetnički tim (Baica, Miljević, Došen), sutkinja Maja Šupe donijela je odluku da se nad Horvatinčićem provede kombinirano sudsko-medicinsko vještačenje u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče.

Kako doznajemo, to vještačenje je provedeno, i ono će biti predmet ovog novog ročišta zakazanog za ponedjeljak. Na njemu će nalaz vještačenja obrazložiti liječnici iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, a svjedočit će ponovno sudske medicinske vještakinje – radiologinja Kristina Potočki i neurologinja Vesna Šerić.

Inače, predsjednica šibenskog Općinskog suda Iris Živković u međuvremenu je odbila zahtjev tužiteljstva o izuzeću sutkinje Maje Šupe u ovom ponovljenom sudskom procesu. Takav zahtjev podnijela je u ime tužiteljstva državna odvjetnica Irena Senečić na posljednjem ročištu od 20. travnja, a njezinom zahtjevu pridružio se i zagrebački odvjetnik Ognjen Frangeš, opunomoćenik obitelji poginulih talijanskog bračnog para. U zahtjevu za izuzećem, istaknuto je kako je sutkinja Maja Šupe u dosadašnjem sudskom postupku pokazala neviđenu pristranost u korist optuženog Tome Horvatinčića. Izuzeće je obrazloženo činjenicom da je sutkinja Šupe odbila zahtjev tužiteljstva da se kao svjedok ispita sudski vještak Jurša Pešo, kao i da se pregleda skica pomorske nesreće koju je osobno Horvatinčić nacrtao tijekom istražnog postupka odmah nakon nesreće.

Kako smo doznali, na sudskoj raspravi u ponedjeljak neće se pojaviti Federico Salpietro, sin poginulih Talijana. On je poručio kako nema snage gledati i slušati tragikomičnu blamažu hrvatskog pravosuđa na suđenju ubojici njegovih roditelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:26