PRAVOMOĆNO

NAKON VIŠE OD DEVET GODINA OKONČANO SUĐENJE U AFERI DUBAI Korumpiranom porezniku tri godine zatvora za primanje mita

 
Zdravko Markač i Ranko Vukoja
 Damjan Tadić/CROPIX

Gotovo 10 godina bilo je potrebno hrvatskim sudovima za pravomoćno okončanje kaznenog postupka protiv poreznika uhićenih sredinom veljače 2009. godine “s prstima u pekmezu” u akciji kodnog imena Dubai.

Tadašnji voditelj zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravko Markač i porezni inspektor Ranko Vukoja “pali” su u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a neposredno nakon što su primili i međusobno podijelili 35.000 eura mita u označenim novčanicama.

Upali u zamku

Osim njih priveden je i financijski inspektor Željko Sičaja koji je, prema optužbi, preko Vukoje zatražio od Markača da pogoduje vlasniku jednog poduzeća, odnosno da ne prijavi porezne nepravilnosti koje su nađene tijekom poreznog nadzora, za što su onda Markač i Vukoja tražili mito. Umjesto traženih 50.000 eura na koncu su dobili 35.000 eura. Novac je preuzeo Vukoja i potom ga po pola podijelio s Markačem ne znajući da su obojica cijelo vrijeme pod nadzorom istražitelja, koji su im ubrzo stavili lisice na ruke i zaplijenili preuzeto mito, kod svakog po 17.500 eura.

Nakon provedene istrage prvo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu provedeno je u zaista kratkom roku. Već u studenom iste, 2009. godine sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Turudića donijelo je prvostupanjsku presudu kojom su sva trojica proglašeni krivima. Markač je dobio četiri godine zatvora, Vukoja godinu i pol, a Sičaja šest mjeseci. Markaču i Vukoji oduzeto je spomenuto mito, a usto su u odnosu na Markača primijenjene zakonske odredbe o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi, što je bio prvi takav slučaj u sudskoj praksi. Njemu i članovima njegove obitelji, najviše njegovoj majci, naloženo je oduzimanje čak 3,6 milijuna kuna, što je bio iznos utvrđenog nesrazmjera između vrijednosti njihove imovine i ukupnih zakonitih primanja.

Međutim, Vrhovni sud je po podnesenim žalbama 2012. ukinuo tu presudu, i to upravo zbog proširenog oduzimanja imovinske koristi jer tijekom suđenja, unatoč naporima prvostupanjskog suda, nije bila ispitana Markačeva majka, na čije je ime glasio velik dio sporne imovine. Utvrđenja Županijskog suda u odnosu na samo počinjenje kaznenog djela Vrhovni sud pritom ni najmanje nije osporavao.

U ponovljenom postupku na Županijskom sudu trojica bivših poreznika opet su u rujnu 2014. proglašeni krivima. Opet je utvrđen nesrazmjer u imovini Zdravka Markača i s njim povezanih osoba, ali su oni na ponovljenom suđenju uspjeli učiniti vjerojatnim da su dio sporne imovine stekli zakonito pa je Markaču i njegovoj majci na kraju naloženo oduzimanje nepunih 1,1 milijuna kuna. Ponajviše zbog proteka vremena izrečene su im blaže kazne, Markaču dvije godine zatvora, Vukoji godinu dana uvjetno, a Sičaji šest mjeseci uvjetno.

Povećane kazne

Na tu presudu žalili su se i USKOK i obrana, a Vrhovni sud o njima je odlučivao četiri godine kasnije, u studenom ove godine. Djelomično je prihvaćena žalba USKOK-a te je preinačena prvostupanjska presuda na način da su Markaču i Vukoji povećane kazne. Tako je Markač pravomoćno osuđen na tri godine zatvora, a Vukoja na godinu dana bezuvjetno. Ovoga puta potvrđen je i dio koji se odnosi na prošireno oduzimanje imovinske koristi pa će Markač i njegova majka morati platiti 1,07 milijuna kuna. Markaču je dobio i petogodišnju zabranu obavljanja poslova državnog službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:04