NAKNADA ZA STRAH

Napadačica na mladu Britanku može dobiti samo 15 dana zatvora

 Tom Dubravec/Cropix / Instagram

Optužni prijedlog protiv Vesne O. (18) zbog remećenja javnog reda i mira mlaćenjem po glavi metalnom šipkom Britanke Laure Emilie Denmar (26) išao je u redovni postupak i tek će biti dostavljen nadležnom sucu.

Policija nije išla na privođenje, tako da nije pokrenut žurni prekršajni postupak, a problem u obradi predmeta mogla bi biti to što je žrtva otputovala u Veliku Britaniju, kao i jedini svjedok događaja, njezin mladić Jeremy (39).

U optužnom prijedlogu za Vesnu O. zatražena je kazna od 15 dana zatvora. Događaj je dospio u javnost tek 20 dana nakon intervencije policije i carinske službe. Ozljede koje je zadobila studentica dramaturgije Laura Denmar, strah koji je proživjela i iživljavanje čija je žrtva bila smatraju se kršenjem javnog reda i mira.

U stanu u Dubrovačkoj 57 u Splitu, u kojem je organiziran ilegalni hostel, 31. srpnja oko 10 sati sukobile su se Britanka Laura Denmar i Vesna O. koja obavlja poslove čišćenja.

Niz nejasnoća

Prijepor je nastao jer je Laura s mladićem, prema mišljenju Vesne O., trebala izaći ranije ujutro. Laura Denmar odbija platiti dodatni dan, a na prijetnje Vesne O. da će zvati policiju, čak je i potiče na to, svjesna da je riječ o ilegalnom smještaju. Vesna O. ne zove policiju, nego Antonija Z. koji drži hostel i dolazi s još jednim muškarcem. Njih dvojica drže Jeremyja dok Vesna O. udara Lauru Denmar rukama i metalnom šipkom po glavi. Dolazi policija s mobilnim timom Carinskog ureda.

Laura Denmar zaprimljena je na HKP splitske bolnice, utvrđeno je da na stražnjem dijelu glave ima nagnječenje i ranu veličine tri centimetra koju joj šivaju te je šalju na RTG. Zabilježeno je da nije gubila svijest niti povraćala. Preporučeno joj je mirovanje, previjanje svaki drugi dan te skidanje šavova za desetak dana. U slučaju poremećaja svijesti i mučnine obvezno se mora javiti Hitnoj službi, navedeno je u nalazu koji je ispisan oko 14.30 istog dana.

U Drugoj policijskoj postaji Laura Denmar isti dan dobiva potvrdu da je žrtva kaznenog djela iz čl. 118 kaznenog zakona: nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Dan kasnije policija pokreće proces za prekršaj, a ne za kazneno djelo. Ispisan je optužni prijedlog zbog čl. 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji propisuje sankciju za onoga tko se na javnom mjestu ponaša na osobito drzak i nepristojan način, vrijeđajući građane ili narušavajući njihov mir. Od kaznene prijave se odustalo jer su ozljede Laure Denmar lakše, a nema kaznenog djela za nanošenje takvih tjelesnih ozljeda.

Dodatni element koji zbunjuje jest činjenica da mlada Britanka govori o dvojici muškaraca koji drže njezina mladića uza zid dok nju mlati Vesna O. Jedan od njih je Antonio Z., za kojeg se utvrdilo da je unajmio stan u Dubrovačkoj ulici za 300 eura na mjesec i kupio 14 kreveta koje je stavio u stan te ih iznajmljivao turistima. Međutim, u opisu događaja iz policijske perspektive i optužnog prijedloga nigdje nema ni Antonija ni drugog muškarca.

Antonio Z. spominje se tek u potvrdi koju je Druga policijska postaja poslala Britanskoj ambasadi u Zagrebu. Ondje se navodi da je u stanu u Dubrovačkoj došlo do remećenja javnog reda i mira kad je Vesna O. na naročito drzak način postupila prema Lauri Emiliji Denmar. Nadalje stoji da je obavljen nadzor poslovanja stana gdje je odsjela Laura Denmar. Utvrđena je neregistrirana djelatnost, zbog čega je Antoniju Z. izdano rješenje o zabrani rada te je prekršajno sankcioniran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:35