HOROR U ZAGREBU

NASRTLJIVI BELGIJSKI OVČARI OZLIJEDILI ČAK TROJE DJECE U DUBRAVI Napali ih na školskom igralištu, policija privela vlasnike pasa

 Davor Zunic / EPH

Dva belgijska ovčara u utorak poslijepodne su na igralištu OŠ Marije Jurić Zagorke u Dubravi napali i lakše ozlijedili troje djece u dobi od 7, 8 i 13 godina. Njihovi vlasnici, 24-godišnjak i 25-godišnjak, braća koja žive u susjedstvu škole, privedeni su u policijsku postaju, gdje su bili zadržani preko noći. Jedan je pušten tijekom jutra i odmah je došao u školu kako bi se ispričao i zatražio da mu se omogući kontakt s roditeljima, kako bi im se mogao ispričati i ponuditi im svu pomoć koja je potrebna.

Napad se dogodio oko 12.30 sati. Ovčari, mužjak i ženka stari četiri godine, pojavili su se na školskom igralištu u vrijeme kratkog odmora, kad su sva djeca bila vani. Tamo su neko vrijeme mirno njuškali i igrali se, a učiteljice koje su bile s djecom su ih cijelo vrijeme držale na oku. Kroz prozor ih je vidio ravnatelj škole i odmah je alarmirao hvatače iz Dumovca, kako bi odveli pse iz kruga škole. U trenutku kad je spustio slušalicu, nakon što je zaposlenicima Dumovca objasnio sve detalje, dogodio se napad. Vidio je kako psi djecu obaraju na pod i grizu.

- Odmah sam istrčao van. Jedan pas je pobjegao, drugi je još bio u blizini. Sve smo digli na noge. Roditelji su došli po djecu, odveli ih na hitnu pomoć, gdje su ih pregledali. Tijekom popodneva sva su djeca bila kod kuće, jer ozljede nisu bile teške. Iako smo se bojali kako su zubi pasa možda zahvatili tetive, to se srećom nije dogodilo. Jedan dječak je došao u školu jutros - onaj kojeg je pas oborio na pod i izgrebao. Drugi učenici će još nekoliko dana biti kod kuće - kaže ravnatelj Željko Kelava. Do škole su odmah došli policija, kao i zaposlenici Dumovca. Oni su psu koji je ostao u dvorištu očitali čip, po čemu su pronašli i vlasnike. Problem je što je jedan od dva psa cijepljen protiv bjesnoće, a drugi nije, a nitko ne zna koje dijete je dobilo ugriz od kojeg psa.

- Bitno mi je da djeca nemaju traume nakon ovog nemilog događaja. Jutros smo organizirali radionice psihološke pomoći za sve učenike, a danas nitko nije bio na igralištu. Lijepo je vrijeme, ali sam htio da djeca ostanu u dvorani. Ne mogu zatvoriti sve prilaze školama, a u kvartu ima mnogo pasa koji se šeću bez vlasnika u blizini. Bojim se da se ovakvo što ne ponovi - kaže Kelava, koji dodaje kako je njegova škola poznata među ljubiteljima pasa. Naime, svake godine dolaze im predstavnici raznih udruga koje brinu o napuštenim životinjama i dovode pse, kako bi senzibilizirali djecu. Zbog toga su učenici navikli na ove ljubimce i ne boje ih se.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su nam kako su vlasnike pasa odmah priveli te su oni prenoćili u stanici. Kriminalističko istraživanje još uvijek je u tijeku, zbog čega nam nisu mogli dati više detalja. Osim toga, situacija je naočito osjetljiva jer je riječ o maloljetnicima. Jedan je pas nakon napada odmah prevezen u Gradsko sklonište u Dumovcu, gdje je smješten u karantenu, a kasnije mu se pridružio i drugi. U njoj će biti sve do završetka istrage, nakon čega će biti odlučeno o njihovoj budućnosti. U karanteni će ih zaposlenici Dumovca nadzirati da vide jesu li agresivni. Ako bude proglašeni agresivnim, a vlasnik ih zatraži nazad, tada će morati poštovati pravila vezana za opasne pse: pas će morati biti kastriran, nositi brnjicu i uvijek biti vezan.

Postoji mogućnost da ga se odrekne, a u tom slučaju Dumovec postaje vlasnik psa i dalje će odlučiti što s njim. - Po nalogu policije, psi se ne puštaju iz skloništa do odluke državnog odvjetništva ili suda zbog eventualnog počinjenja kaznenog djela od strane vlasnika - kaže Damir Skok, ravnatelj ustanove ZOO vrt, u čijem se sastavu nalazi i Dumovec, Aktivisti za prava životinja zgroženi su događajem. Osuđuju ponašanje vlasnika i kažu kako će oni sigurno novčano biti kažnjeni: zbog činjenice da jedan pas nije bio cijepljen protiv bjesnoće, kao i zato što su oba bez nadzora lutala javnom površinom.

- Radi se o krajnjoj neodgovornosti vlasnika. To je sramota! Bolje je da su vlasnici imali jednog psa i dobro se brinuli o njemu, jer se očito o dva psa ne mogu brinuti. Pas nikako nije smio sam lutati naseljem. Psi nisu krivi za ovo što se dogodilo - napad je isključivo krivnja vlasnika. Ne znam kako su s njima radili, jer razlog napada nije poznat, no nipošto ih nisu smjeli pustiti u šetnju - tvrdi Luka Oman, predsjednik udruge prijatelji životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 00:32