OSAM GODINA BEZ PRAVDE

Ne mogu dokazati da je sin nevin, ali ni da je ubio majku

 
 CROPIX

- Razloge zbog kojih je ovo vijeće donijelo oslobađajuću presudu već smo detaljno elaborirali u prijašnjoj presudi koju je Vrhovni sud ukinuo zbog proceduralnih razloga.

Nije vam, Vukoviću, dokazano da ste krivi, ali niti da ste nevini pa smo zato primijenili načelo ‘In dubio pro reo’ (u slučaju sumnje treba presuditi u korist okrivljenog - op. a.) - rekao je jučer sudac Županijskog suda u Splitu Mlađan Prvan, obrazlažući svoju odluku kojom je pomorca Damira Vukovića opet nepravomoćno oslobodio krivnje za ubojstvo tada 74-godišnje majke Ane Vuković u siječnju 2010.

Žalba

- Nevin sam čovik, nisam kriv za ono za što me terete - rekao je prije presude Vuković.

Nema sumnje da će se na ovakvu odluku žaliti Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, no činjenica jest da je prethodnu oslobađajuću odluku suca Prvana iz srpnja 2017. Vrhovni sud ukinuo iz proceduralnih razloga, ne ulazeći u činjenični opis djela. Radilo se o tome da su tijekom trećeg suđenja saslušani, među ostalim svjedocima, i okrivljenikov brat Mirko Vuković te njegova supruga Manuela Vuković koji su, s obzirom na to da su bliska rodbina optuženom, imali mogućnost i da i ne svjedoče. Oni su odbili tu blagodat te su uz njihovu suglasnost pročitani njihovi iskazi dani u ranijem postupku.

Nezakonit iskaz

Među ostalim, brat je jasno kazao na sudu da smatra da je ubojica baš Damir. No, po izmjenama ZKP-a iz 2013. navodi se da privilegirani svjedok pri ispitivanju mora biti upozoren, osim na blagodat nesvjedočenja, i na to da će se njegov iskaz, ako odluči svjedočiti bez obzira na kasniju odluku, moći koristiti kao dokaz, pri čemu je to upozorenje kao i odgovor svjedoka nužno unijeti u zapisnik. Tada sudac nije, smatrao je Vrhovni sud, dao gore navedeno upozorenje niti je to ubilježio u zapisnik, pa je taj iskaz brata i njegove supruge, a na osnovi kojeg je i temeljio presudu, ocijenjen kao nezakonit.

No, ti su proceduralni razlozi na novom suđenju otklonjeni te je donesena istovjetna presuda. Ako je Vrhovni sud ovaj put potvrdi, to će značiti kraj osmogodišnje pravosudne trakavice nakon koje će ostati nepoznato tko je s dva hica u grudi ubio Anu Vuković u kupaonici njenog stana u Vinkovačkoj ulici.

Njen sin Damir već je dvaput bio osuđen na po 15 godina zatvora, no svaki put je viši sud ukidao presudu i proces vraćao pred druga vijeća. Posljednje dvije oslobađajuće presude donijelo je isto sudsko vijeće.

Bez dokaza

Nakon ubojstva Ane Vuković, koja je nađena bez donjeg dijela odjeće u kadi, provedena su dva očevida. Na njenoj odjeći nije bilo barutnih čestica, a nisu nađene ni čahure, zrna i oružje iz kojeg je pucano. Zato se pretpostavljalo da je ubojica umotao ruku s oružjem u njen kaput te ju je ubio dok je ležala na tlu, a nakon što ju je ošamutio udarcem drške pištolja u čelo. Nakon što ju je ubio, bacio ju je u kadu, a potom se riješio dokaza. Pokojna je ubojicu očigledno pustila u stan jer nije bilo tragova nasilnog ulaska.

U prvoj oslobađajućoj presudi, a pritom je ostao i jučer, sudac Prvan naveo je da se nije moglo sa sigurnošću utvrditi da je Vuković ubio majku.

- Otisak dlana optuženoga u kupaonici stana gdje je nađeno tijelo te čestice iz vatrenog oružja na njegovoj odjeći bili su dovoljni za visoki stupanj osnovane sumnje da je ubio majku, zbog čega je i podignuta optužnica. Međutim, za otisak dlana kasnije se vještaci nisu mogli izjasniti koliko je star, a postojala je prilika da je optuženi bio u stanu prije ubojstva.

Nadalje, trokomponentne čestice iz inicijalnog punjenja vatrenog oružja nisu se mogle nedvojbeno povezati s takvim česticama na odjeći ubijene Ane Vuković jer ne postoji metoda vještačenja točnog sastava čestica. Kako je optuženi nabrojio nekoliko prilika kada je bio u situacijama da je moglo doći do kontaminacije takvim česticama, sud je morao odbaciti taj dokaz. Osim toga, kako je Damiru Vukoviću nekoliko svjedoka dalo alibi, oslobađajuća presuda bila je jedina moguća - obrazložio je tada svoju odluku sudac Prvan.

“Siguran sam da je moj brat Damir ubio našu majku”

Siguran sam da je moj brat Damir ubio našu majku - izjavio je Mirko Vuković na trećem suđenju svom bratu, iznenadivši tom izjavom i samog suca Mlađana Prvana jer u prijašnjim svjedočenjima brata nije teretio. Rekao je da mu je trebalo vremena da to prihvati. Prvo nije mogao vjerovati, a onda je shvatio da to nije mogao nitko drugi napraviti. Iznio je nekoliko detalja koji su ga naveli na takav zaključak.

Majka je ubijena oko 11 sati, a Damir je došao kod njega oko podneva u odjeći koju su poslije poslali na vještačenje. Gledao je u prazno, a na pogrebu nije ni zaplakao. Brat je na sudu izjavio kako smatra da je motiv ubojstva to što je majka sprečavala Damira da se “riješi” supruge koja se razboljela. Htio ju je smjestiti u bolnicu ili na ulicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:47