HOROR U PALOVCU

'NE OSJEĆAM SE KRIVOM!' Počelo suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je još 2000. ubila svoju sestru i leš sakrila u zamrzivač. Vidno je mršavija...

Čitanjem optužnice u utorak je na varaždinskom Županijskom sudu počelo suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je prije gotovo 20 godina ubila svoju sestru Jasminu Domanić čije je tijelo potom godinama skrivala u zamrzivaču
Lijevo gore: Smiljana Srnec; lijevo dolje: Krešimir Golubić, odvjetnik Smiljane Srnec; desno gore: Josipa Vugrinec, svjedokinja; desno dolje: Romeo Kanižaj, svjedok
 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Smiljana Srnec u utorak je ustvrdila da se ne osjeća krivom za ubojstvo svoje sestre Jasmine Dominić, čije je tijelo pronađeno u zamrzivaču, dok tužiteljstvo tvrdi da će tijekom suđenja, koje je počelo na varaždinskim Županijskim sudom, dokazati da Srnec odgovorna za brutalni zločin.

U optužnici stoji da je tijekom ljeta 2000. 35-godišnja Srnec u obiteljskoj kući u Palovcu sestri (rođenoj 1977.) zadala najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela višestruke prijelome kostiju u području glave od kojih je preminula te da je tijelo potom sakrila u zamrzivač.

Jasminin nestanak prijavljen je 2005. godine, a međimurska policija 16. veljače ove godine zaprimila je dojavu iz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije da je u Palovcu, u Novoj ulici, u kući pronađen leš tada nepoznate osobe. Istoga dana, u večernjim satima, uhićena je Jasminina sestra Smiljana Srnec, koja je otada u istražnom zatvoru.

Okrivljena Smiljana Srnec kazala se da razumije optužnicu, ali da se ne smatra krivom.

Zamjenica državne odvjetnice Irma Bagarić kazala je da će tužiteljstvo dokazati da je Srnec usmrtila svoju sestru na temelju dokaza i nalaza vještaka te iskaza svjedoka i policijskih službenika. Spomenula je trag DNK na crnoj najlonskoj vreći koja je žrtvi bila omotana oko glave i na gumenim rukavicama te dodala da i psihijatrijski nalaz govori da je Srnec spreman počinit ubojstvo rad zaštite svojih interesa.

Navela je i da je okrivljena lagala kada je između 2000. i 2005. godine prijavljen Jasminin nestanak, govoreći da Jasmina kući dolazi na vikend. "Jedina je znala da sestra nije živa i imala motiv da je prikaže živom", zaključila je Bagrić.

U obitelji Dominić bilo mnogo obiteljskih tajni

Odvjetnik okrivljene Krešimir Golubić kazao je da je u obitelji Dominić bilo mnogo obiteljskih tajni te da tek treba rasvijetliti kad je Jasmina posljednji put viđena živa, tko je prikrivao i lagao, tko je sve živio u kući u Palovcu, tko su bile agresivne osobe, čiji su tragovi pronađeni i je li okrivljena mogla sama staviti tijelo u zamrzivač.

U nastavku rasprave saslušano je troje svjedoka.

Romeo Kanižaj iz Belice kazao je da je s ubijenom Jasminom nekoliko mjeseci bio u prijateljskoj vezi, a da je Smiljanu vidio nekoliko puta. Jednom ga je zatražila novac za posudbu, ali joj ga nije dao. Supruzi je priznao odnos s Jasminom, s kojom se razišao jer veza nije imala smisla.

Dražen Palfi iz Palovca, koji je radio sa Smiljaninim suprugom Ivanom, kazao je da je Jasmin posljednji put vidio u rujnu 2000. godine kada su se slučajno sreli u Zagrebu. Za Smiljanu je DORH-u izjavio da može manipulirati ljudima, a kazao je i da je neodgovorna prema novcu te da je često išla u kladionicu. Potvrdio je i da je siguran da je 2001. na putu u Mađarsku s obitelji Srnec vidio da Smiljana ima Jasmininu osobnu iskaznicu.

Treća je svjedokinja bila Josipa Vugrinec iz Palovec, u daljem srodstvu s okrivljenom i žrtvom, kojoj se Smiljana znala povjeravati, a Jasminu je zadnji put vidjela 7. ili 8. mjesecu 2000. godine kod kuće. Nije znala da je bila u vezi s oženjenim muškarcem. Također je izjavila da je otac Martin Dominić favorizirao Jasminu, dok joj se Smiljana požalila na nasilje u obitelji.

Suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo Jasmine Dominić nastavlja se u četvrtak iskazima svjedoka, sudac Tomislav Brđanović otkazao je raspravu najavljenu za petak jer su se vještaci ispričali zbog nemogućnosti dolaska.

-----------------------------

U nastavku možete pročitati tijek današnjeg suđenja sa iskazima svjedoka

NOVO 11:05 - Ročište je završeno, a sljedeće je zakazano za četvrtak u 9 sati kada će svjedočiti dva svjedoka.

------------------------

10:50 - Treća je na klupu za svjedoke sjela daljnja rođakinja obitelji, Josipa Vugrinec, prenosi RTL.

- Smiljana je bila jako dobra osoba za pomoći. Na svoj način nekad čudna, osoba, domaćica. Jasmine se baš ne sjećam, dobra učenica, sportašica, odlična... Oboje su bile lijepo odgojene. Jasminu sam zadnji put vidjela 7. ili 8. mjesec 2000. godine. Vidjela sam ju tad ispred kuće, izjavila je Vugrinec.

Varazdin, 151019.
Na Zupanijskom sudu u Varazdinu pocelo je sudjene Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmina Dominic.
Na fotografiji: Josipa Vugrinec, svjedokinja.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Josipa Vugrinec

Kad je već bio prijavljen Jasminin nestanak, kaže da je znala Smiljanu pitati za nju.

- Govorila je da je dobro. Da je u Zagrebu. Da dolazi doma za vikend. Njihov otac Martin Dominić je bio dobar čovjek. Radišan. Znao je biti na terenu i izbivati iz kuće. Znao je popiti kad bi bio slobodan. Nikad nije bio agresivan. Nikad se nitko nije žalio na njega. Znao je Martin ići u kladionicu. Favorizirao je Jasminu. Više je o njoj pričao. Smiljanu uopće nije spominjao baš, posvjedočila je Vugrinec i kako je čula da je i Smiljana znala otići u kladionicu ali da ona to osobno nikad nije vidjela.

U svom svjedočenju je izjavila kako je dolazila u kuću Dominićevih. Koliko se sjeća, zna da je bila škrinja ispod stepeništa. Vidjelo se da je škrinja tamo.

FOTOGALERIJA: Smiljana Srnec u sudnici

- Kad sam Jasminu zadnji put vidjela bila je kratko ošišana. Bila je čudna, nastavila je svjedočenje.

Smiljana ima troje djece, a jednom djetetu je krsna kuna bila sestra od Josipe Vugrinec.

"Jasmina je trebala biti kuma, ali objašnjenje je bilo da je Jasmina na kruzeru, da je kasnila i nije stigla", ispričala je svjedokinja.

------------------------

10:45 - Drugi svjedok je bio Dražen Palfi. On je u svom svjedočenju izjavio kako je poznavao sve članove obitelji. Jasmine se sjeća dok je konobarila u kafiću. Njezina mama je čistila u tom kafiću. Ustvrdio je kako je Jasminu zadnji put vidio u rujnu 2000. godine. Kazao je kako ju je slučajno sreo na ulici, ali se ne sjeća o čemu su pričali. Ustvrdio je i kako za nju nisu bile vezane nikakve afere. Za Smiljanu je kazao kako je poznaje od rođenja. S njom je bio u dobrim odnosima. Ali više se družio s njezinim suprugom nego s njom, prenosi RTL.

- Smiljana je bila manipulatorica. Među ostalim je pričala da je išla na praksu u srednjoj školi, a uopće nije bila na praksi. Donijela je svjedodžbu u kojoj je imala sve petice, a nije uopće išla u školu. Radila je kao konobarica u kafiću i tu je upoznala svog supruga.

Palfi je kazao da je otac Martin znao piti. Ali da je bio dobričina, da nikad nije bio agresivan niti se ikad žalio na išta. Mučila ga je, kaže, najviše Jasmina. Znao je da je u Francuskoj. A dokumenti su bili doma.

- Jednom smo išli u Mađarsku. Smiljana je imala Jasminine dokumente. Kad sam ju pitao zašto, rekla je zato jer sliče jedna na drugu.

Smiljana Srnec je upitala svjedoka Palfija je li siguran da je ona prelazila granicu Mađarske s iskaznicom od sestre, na što je on odgovorio: "100 posto sam siguran."

Dodao je i da ih je mađarska policija pustila bez pregleda, a da im je ona samo mahnula. Kazao je da ne zna je li tad imala kod sebe i svoju osobnu iskaznicu, ali da zna sto posto da je imala Jasmininu jer ju je držala na krilu. Sve je, kaže dobro vidio, jer je sjedio na stražnjem sjedalu auta dok su naprijed u autu bili Smiljana i njezin suprug.

------------------------

10:40 - Prvi je svjedočio Romeo Kanižaj, koji je izjavio da je poznavao Jasminu Dominić. Upoznao ju je na piću. Ne sjeća se kad ju je zadnji put vidio. Bili su prijatelji nekoliko mjeseci. Smiljanu Srnec vidio je nekoliko puta u kafiću u kojem je Jasmina radila. S njom nikad nije kontaktirao. Tad je Jasmina bila na fakultetu, ali se ne sjeća na kojoj godini. Izjavio je i kako ga je Smiljana tražila novac, ali joj nije dao jer nije imao. Nakon toga nikad više nije kontaktirao s njom. Ni Jasminu nikad više nije vidio. Na upit odvjetnika, kazao je kako s Jasminom nije bio u ljubavnoj vezi.

Varazdin, 151019.
Na Zupanijskom sudu u Varazdinu pocelo je sudjene Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmina Dominic.
Na fotografiji: Romeo Kanizaj, svjedok na sudjenju.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Romeo Kanižaj

------------------------

9:30 Smiljana Srnec poručila je na sudu nakon čitanja optužnice da se ne osjeća krivom, javlja N1.

Tužiteljstvo je u uvodnom govoru kazalo kako smatra da će dokazati sve što je navedeno u optužnici iskazima vještaka i svjedoka.

------------------------

8:33 Smiljanu Srnec upravo su izveli iz zatvora u prostoriju u prizemlju suda gdje čeka početak suđenja.

Četvero pravosudnih policajaca je ispred te prostorije, dvoje je unutra s njom. Srnec je vidno mršavija u licu. Na sudu su posebne mjere osiguranja, kroz detektor metala moraju proći svi koji ulaze na sud.

Višnja Gotal

Višnja Gotal

Višnja Gotal

Višnja Gotal

Višnja Gotal

Višnja Gotal

Višnja Gotal

Dušan Miljuš / Jutarnji list

Dušan Miljuš / Jutarnji list

--------------------

Pred vijećem varaždinskog Županijskog suda kojem će predsjedati sudac Tomislav Brđanović danas u 9 sati počinje suđenje Smiljani Srnec (44) za ubojstvo 21-godišnje sestre Jasmine tijekom ljeta 2000. godine.

Riječ je o u javnosti već poznatom “slučaju škrinja” ili “zločin u Palovcu” o kojem su, nakon što je u zamrzivaču u prizemlju obiteljske kuće u Novoj 29 otkriveno tijelo, izvještavali i svjetski mediji.

Kako smo doznali od Igora Pavlica, glasnogovornika varaždinskog Županijskog suda, za praćenje suđenja najavile su se četiri televizijske ekipe kojima je dozvolu za snimanje dao Vrhovni sud, brojni portali i tiskani mediji. Zbog interesa medija i javnosti suđenje će biti u velikoj dvorani.

A tko je sudac koji će suditi Smiljani Srnec? Tomislav Brđanović slovi kao ambiciozan, samozatajan, ali i efikasan. Kad smo ga nakon pripremnog ročišta u varaždinskom Županijskom sudu pitali za razgovor o njegovoj profesionalnoj karijeri, odgovorio je: “Moram razmisliti”.

I nije dugo razmišljao.

Javio nam se preko glasnogovornika suda, čiji je ujedno i zamjenik, i poručio da ipak ne bi sada govorio za medije. Međutim, svjestan da će biti u fokusu medijskog interesa, preko suda je poslana njegova biografija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:09