OPTUŽENA ZA ZLOČIN IZ MRŽNJE

'NEĆU DA SVAK' ZNA ZA MOJE STVARI' Počelo suđenje Ireni (25) koja je podmetnula veliki požar i prouzročila golemu štetu jer se htjela osvetiti Srbima

 
Ilustracija
 HANZA MEDIA

- Što će meni to, neću ja da svak' zna moje stvari – odrješito je na Općinskom sudu u Zadru rekla Josipa Žilić, 25-godišnjakinja iz Brguda, kojoj je u četvrtak počelo suđenje zbog podmetanja požara velikih razmjera, koji je potpalila navodno stoga što na tom području žive Srbi, piše Zadarski.hr.

Zbog rečenice koju je Žilić izrekla da „neće da svak' zna njene stvari“, sutkinja Danijela Zubčić Poljak u minuti je isključila javnost sa suđenja za podmetanje požara, „zbog zaštite osobnog života okrivljene“.

Prethodno su se, pak, svi suglasili da „javnost“, a u sudnici je bila samo novinarka „Slobodne Dalmacije“, može pratiti suđenje: zastupnik optužbe Ivica Škara, kao i branitelj Josipe Žilić, odvjetnik Mate Knezović. Psihijatrica dr. Vera Klarić navela je, naime, da je optuženica Josipa Žilić ubrojiva i raspravno sposobna.

Ipak, javnost će ostati uskraćena za odgovore na brojna pitanja koja će se raščišćavati u sudnici: Žilić je sa namjerom potpalila toliku vatru, da su, nošeni burom, plameni jezici progutali doslovno dvije i pol tisuće hektara površine, pa su kao oštećenici u sudnici prozvani „Badel“, „Hrvatske šume“, HEP, „Hrvatske ceste“ i HŽ. Ovo stoga što materijalna šteta prouzročena podmetnutim požarom iznosi više milijuna kuna.

Josipa Žilić uhićena je i pritvorena u istražni zatvor zadarskog Županijskog suda 27. kolovoza prošle godine. Prema prijavi, ona je u mjestu Brgud na benkovačkom području, motivirana činjenicom da tamo uglavnom žive mještani srpske nacionalnosti, namjerno potpalila suhu travu, nakon čega se požar proširio na šire područje. Srpsko stanovništvo navodno je smatrala odgovornim za paljenje njezine kuće u obližnjim Lisičićima tijekom Domovinskog rata.

Protiv nje je bila podnesena kaznena prijava za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi sa zločinom iz mržnje. Istražni zatvor tada joj je određen zbog mogućnosti ponavljanja djela, a u međuvremenu je vještačenjem utvrđeno da je osumnjičena neubrojiva, zbog čega je istražni zatvor izdržavala u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu.

No psihijatrica dr. Vera Klarić je u četvrtak, na prvom danu suđenja, izjavila da je Žilić sada ubrojiva i raspravno sposobna. - To sam utvrdila na temelju razgovora s okrivljenom – ustvrdila je ugledna zadarska psihijatrica.

POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN IZ MRŽNJE

Dok je Žilić boravila u pritvoru, njezina se obitelj obratila Hrvatskom helsinškom odboru, zbog sumnje da je policija primjenjivala silu kako bi od Žilić iznudila priznanje. Te sumnje su, međutim, odbačene i Optužno vijeće Općinskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv Josipe Žilić iz Lisičića koja je tereti da je 20. kolovoza 2017. oko 20 sati u zaseoku Ćalići u mjestu Brgud namjerno podmetnula požar upaljačem kako bi se osvetila Srbima koji su tijekom Domovinskog rata zapalili njenu obiteljsku kuću. Optužnica je tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi sa zločinom iz mržnje.

Nakon podmetanja požar je prerastao u vatrenu stihiju zbog čega je 21. kolovoza 2017. bila zatvorena za sav promet državna cesta D-56 Benkovac-Lišane Ostrovičke. Zbog opasnosti po živote ljudi, 22. kolovoza 2017. je evakuiran dio stanovnika mjesta Kolarna i Pristeg. Unatoč angažiranju i sudjelovanju zemaljskih i zračnih straga vatrogasnih službi RH, te pripadnika MORH-a, opožarena je površina od oko 2.500 hektara vinograda, maslinika, voćnjaka, te područja hrastove i borove šume kao i gospodarski objekti, drveni željeznički pragovi te drveni vodovi električne energije, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:55