SERIJSKI RAZBOJNIK

Nekad perspektivni nogometaš prvi je Hrvat osuđen kao Pink Panther, član bande koja je izvela više spektakularnih pljački

 
Na slici: Dario Šušak (prugasta majica).
 CROPIX

Dario Šušak (30), nekad perspektivni nogometaš NK Croatije iz Sesveta, potkraj lipnja na sudu u švicarskom St. Gallenu pravomoćno je osuđen na godinu i mjesec dana zatvora jer je pripremao razbojništvo u koordinaciji s jednim krakom zloglasne ekipe pljačkaša nakita poznatih pod nazivom Pink Panther.

Uz 13 mjeseci kazne, Šušak je dobio i izgon iz Švicarske u trajanju od pet godina. Kako doznajemo, Šušak je cijelo vrijeme, osim što je negirao krivnju, šutio kao zaliven. Budući da se na sankciju nije žalio i da ona iznosi upravo onoliko koliko je već proveo u istražnom zatvoru od uhićenja prošlog proljeća, presuda je odmah postala pravomoćna te je 4. srpnja u pratnji policije sletio u Zagreb.

Ali umjesto kući, Šušak je u lisicama sproveden u zagrebački Remetinec prema rješenju zagrebačkog Županijskog suda jer je pod jamstvom u drugoj državi počinio kazneno djelo. Tim potezom ostao je bez 100 tisuća kuna jer je prokockao povjerenje suda koji mu je omogućio da na suđenje za niz razbojništava dolazi sa slobode.

Izgon

Izručenje od prije desetak dana potvrdio je za Jutarnji list i Šuškov odvjetnik Milko Križanović: - Točno je da je iz Švicarske izručen moj branjenik i trenutačno se nalazi u Zatvoru Zagreb, gdje očekuje nastavak suđenja za razbojništva s drugim osobama. Ostale pojedinosti ne mogu otkriti - rekao nam je Križanović.

Šušak je uhićen sredinom travnja s Markom Sudcem i još dvojicom u jednom kafiću u St. Gallenu, u sklopu istrage nad skupinom tzv. pinkpanteraša koji su na području Švicarske i drugih zemalja izveli više spektakularnih pljački skupocjenog nakita i satova, a kod Šuška je pronađen i provalnički alat. Kriminalisti su dobili informaciju kako Šušak, koji je nekoliko dana prije uhićenja došao u Švicarsku raditi na “baušteli” i postavljati knauf, s prijateljima priprema posjet Bodenskom jezeru kako bi iz sefa luksuznog hotela Bad Horn ukrali dragulje. Šuškova banda navodno je imala saznanja da je jedan bogataš, koji je odsjeo upravo u tom odmaralištu, položio u sef vrijednosti ne bi li ih dao očistiti.

Nakon što su smješteni u zatvor u St. Gallenu, policija ih je pokušala povezati s razbojništvom u istom hotelu mjesec dana prije, kada je ozlijeđen djelatnik recepcije. Maskirani lopovski dvojac u pola bijela dana uperio je pištolj u recepcionara i tražio novac. Došlo je i do fizičkog okršaja, a razbojnici su uspjeli ukrasti samo više tisuća kuna. Pobjegli su biciklima prema Arbonu, gdje su uskočili u auto koji je kasnije nađen u šumi kraj Goldacha. Prestravljeni svjedoci pljačke lopove su opisali kao niske i snažne te da su govorili lošim njemačkim. Budući da su kradljivci nosili maske i za sobom uspješno zameli tragove, Šuška i ekipu zaobišla je optužba za taj delikt.

Prepilio rešetke

A dok su kao dio zloglasne bande čekali podizanje optužnice i suđenje u St. Gallenu, Šuškov kompanjon se nakon pola godine dao u bijeg. Sredinom listopada prošle godine pobjegao je iz ćelije u prizemlju zgrade nakon što je škarama za rezanje željeza prepilio rešetke na prozoru. Šušak je potom prebačen u stroži zatvor na periferiji.

Inače, Šušak već ima jednu osuđujuću presudu na osam mjeseci zatvora zbog namještanja utakmica u aferi Offside, a na zagrebačkom Županijskom sudu protiv njega je još u tijeku postupak u kojem je optužen sa Željko Vrbatom i Darkom Lučićem za pet razbojništava tijekom 2012. i 2013. godine, među kojima je i milijunska pljačka Splitske banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:49