NA SVE SU MISLILI

NEOBIČAN REKVIZIT SPLITSKOG KRIMINALCA Ista maska je korištena u poznatoj pljački iz 2018. godine koja nikad razriješena

 
 MUP

Pronalazak silikonske maske prilikom uhićenja članova zločinačke organizacije pod vodstvom Deana Majstorovića (34) iz Splita pokazuje kako su poduzimali sve moguće mjere opreza. Osim upotrebe kriptiranih mobitela, korištenja više stanova, izmjene vozila, nošenja oružja s metkom u cijevi za zaštitu nabavili su i maske koje u velikoj mjeri otežavaju identifikaciju, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog potpunog prianjanja uz lice i materijala koji sliči koži, i svjedoci i kamere dobiju potpuno različit prikaz počinitelja od stvarnoga čime policijskim istražiteljima otežavaju posao do krajnje granice. U pojedinim situacijama se prilikom korištenja takvih maski događalo se da traže osobu 20 godina stariju od stvarne dobi počinitelja na temelju opisa dobivenih od svjedoka.

Također pljačkašima omogućuju slobodnije kretanje u prostoru koji je pod video nadzorom. Majstorovićeva ekipa nije prva koja je nabavila takve maske, ista vrsta zaštite je u Splitu već korištena prilikom jedne od pljački koja nije do danas riješena.

Pola sata iza ponoći

U prosincu 2018. godine u pred vrata automat kluba na Pujankama došla pola sata iza ponoći dvojica muškaraca i pozvonili. Kamera iznad vrata je snimila obojicu te su pušteni unutra pošto su zgledali kao obični gosti. Kada su ušli izvukli su pištolj i zaprijetili djelatnici koja nadzire ulaz i koja im je otvorila vrata.

Zatražili su da im preda novac za koji su znali da se nalazi u susjednoj prostoriji sa sefom. Ostali malobrojni gosti kluba nisu ništa primijetili jer pljačkaši nisu dizali buku, a ponašali su se opušteno jer se nisu morali skrivati ni od unutrašnjih kamera pošto su imali navučene maske.

Preko glave su imaju silikonske maske koje se priljubljuju uz kožu lica i vrata te skrivaju pravi identitet. Kako i preko kamere izgledaju kao lice osoba koja je kontrolirala ulaz nije uočila ništa sumnjivo sve dok nisu ušli. Pod prijetnjom oružja ih je odvela u prostoriju u kojoj je gotovina i predala im 18.000 kuna koje je jedan od pljačkaša utrpao u ruksak.

Kad su izašli iz sobe s novcem, na njih je naletjela jedna od mušterija izlazeći iz wc-a. Jedan od razbojnika uperio je u njega cijev pištolja i kratkim trzajem mu pokazao da se vrati odakle je izašao. Nakon toga nestaju u noći. Očito su Majstorovićevi ljudi čuli za taj pothvat te su nabavili istu vrstu maski za potrebe posla.

Crnogorci prvi

Ipak, nisu Splićani prvi koji su koristili silikonsku masku za pljačke. Prije njih se s njom maskirao pljačkaš iz Zadra koji je u ožujku 2014. godine u večernjim satima opljačkao mjenjačnicu u Zrinsko Frankopanskoj ulici. Suzavcem je poprskao prodavačicu i odnio oko 50.000 kuna, a očevici i ona su opisali kao osobu od oko 50-ak godina.

Nakon uhićenja ni policajci nisu odmah primijetili da ima masku dok ih nije sam u službenom vozilu upitao može li se skinuti jer mu otežava disanje pa će se ugušiti. Utvrđeno je tada da se radi o poznatom kriminalcu Nenadu Gluhaku, starom tada 32 godine, iz Karina Gornjeg. Kao 20- godišnjak je već osuđen za ubojstvo što je odslužio.

Nakon uhićenja za pljačku mjenjačnice utvrđeno je da je tijekom dvije godine na području Zadra, zatim na riječkom i istarskom području prijeteći vatrenim oružjem počinio 13 razbojstava u raznim novčarskim ustanovama i ukrao malo manje od 300.000 kuna.

Silikonske maske su u Hrvatsku došle nakon masovnog korištenja na području susjednih država. Najprije su se koristile u Crnoj Gori i to najviše prilikom mafijaških likvidacija, a nije dugo trebalo da se počnu koristiti na područje BiH i Srbije, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:25