PRAVOSUĐE

NEOBIČAN SLUČAJ SPLITSKOG SUCA PEŠUTIĆA Pravomoćno osuđen na 3 i pol godine zatvora, a sud godinu dana odgađa izvršenje kazne

Iako je presuda pravomoćna, DSV ga još nije razriješio sudačke dužnosti, nego je samo suspendiran, pa prima polovicu sudačke plaće
Robert Pešutić
 Tea Cimas / CROPIX

Slučaju splitskog suca Roberta Pešutića, koji je zbog korupcije pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora, ne nazire se kraj. Iako je presuda protiv njega pravomoćna još od studenoga 2017., on i dalje nije razriješen sa sudačke dužnosti, nego je samo suspendiran, što znači da i dalje prima polovicu sudačke plaće. Unatoč tome što mu je izrečena zatvorska kazna više od godine dana, Pešutić još uvijek nije iza rešetaka jer sud prihvaća njegove molbe za odgodom izdržavanje kazne.

Ono što dodatno zbunjuje jest činjenica da je Državno sudbeno vijeće (DSV) u posljednja dva mjeseca donijelo dvije oprečne odluke o Pešutićevu sudačkom statusu. Bivši saziv DSV-a, kojem je na čelu bio sudac Vrhovnog suda Željko Šarić, na svojoj je zadnjoj sjednici 28. veljače donio odluku o Pešutićevu razrješenju sa sudačke dužnosti.

Žalbeni rok

Četrdeset dana kasnije, 11. travnja ove godine, DSV ponovo donosi odluku da se Pešutiću produljuje mjera privremenog udaljavanja sa sudačke dužnosti za naredna tri mjeseca, do 11. srpnja?! Ta odluka je u kontradikciji s onom donesenom u veljači i znači da Pešutić nije razriješen, nego je i dalje pod suspenzijom, tj. i dalje prima polovicu sudačke plaće.

Što se to događa sa sucem Pešutićem, zašto je razriješen, pa zatim ipak suspendiran te kako je to sve skupa moguće, upitali smo novog predsjednika DSV-a i suca Vrhovnog suda Darka Milkovića. “Slučaj Pešutić doista jest neobičan, pitanje koje mi postavljate zbunjuje i neke suce”, kazao nam je Milković u telefonskom razgovoru vođenom u utorak. “Radi se jednostavno o tome da predsjednica Općinskog suda u Splitu sucu Pešutiću nije uručila odluku DSV-a o razrješenju sa sudačke dužnosti. Sve dok mu odluka o razrješenju nije uručena, na snazi je odluka o suspenziji”, kazao nam je Milković.

Zbog čega Pešutiću nije uručila odluku DSV-a o razrješenju sa sudačke dužnosti upitali smo Marinu Boko, predsjednicu splitskog Općinskog suda, na kojem je osuđeni Pešutić još uvijek formalno zaposlen kao sudac. Preko sudske glasnogovornice Tee Budimlić uputila nam je sljedeći odgovor:

“Točno je da je Općinski sud u Splitu zaprimio jedan primjerak odluke DSV-a o razrješenju Roberta Pešutića sa sudačke dužnosti donesene 28. veljače 2019., a koja je uložena u osobni karton Roberta Pešutića, pri čemu DSV nije zatražio od predsjednice Općinskog suda u Splitu da primjerak iste uruči Robertu Pešutiću. U telefonskom razgovoru s Uredom tajnika DSV-a dobila sam informaciju da je primjerak odluke otpremljen i uručen Robertu Pešutiću na prijavljenoj adresi prebivališta te da je u tijeku žalbeni rok”.

Glasnogovornica splitskog suda Tea Budimlić u dodatnom telefonskom razgovoru pojasnila nam je da DSV svoje odluke o izrečenim mjerama dostavlja sam te da sud protiv čijeg suca je mjera izrečena to čini samo u slučaju kad to DSV izričito zatraži, a to se ovdje nije dogodilo.

Podsjetimo, USKOK je protiv splitskog suca Pešutića pokrenuo kazneni postupak u jesen 2011., i to zbog zloupotrebe službenog položaja, primanja mita i nezakonitog posredovanja. Odmah zatim, DSV je donio odluku o njegovoj privremenoj suspenziji sa sudačke dužnosti do okončanja postupka. Suđenje se otegnulo, pa je Pešutić godinama kao suspendirani sudac primao polovicu sudačke plaće.

Ustavna tužba

Zbog bojazni od pristranosti splitskog suda, slučaj je prebačen na Županijski sud u Rijeci. Uskočka sutkinja toga suda Ika Šarić u srpnju 2014. Pešutiću je “odrezala” četiri i pol godine zatvora, desetogodišnju zabranu obavljanja sudačke dužnosti i povrat novca kojim se okoristio, a presudu je zapečatila riječima: “...kao sudac ste trebali činiti napore u suzbijanju društveno-pogibeljnih kaznenih djela, a primali ste mito i narušili ugled ne samo splitskog suda, nego i hrvatskog pravosuđa te povjerenje građana u sudstvo”.

Međutim, u studenome 2017. Vrhovni sud je Pešutiću smanjio kaznu na tri i pol godine zatvora, a DSV ga nakon pravomoćne presude nije razriješio sudačke dužnosti, iako su to po zakonu bili obavezni učiniti. Obrazlagali su to činjenicom da je Pešutić protiv pravomoćne presude podigao Ustavnu tužbu te se opravdavali da ga ne mogu razriješiti sve dok Ustavni sud ne donese odluku.

Međutim, u siječnju ove godine Ustavni je sud odbio njegovu ustavnu tužbu, pa prošlom sazivu DSV-a nije preostalo drugo nego da napokon na svojoj zadnjoj sjednici 28. veljače donese odluku o njegovu razrješenju sa sudačke dužnosti koja, kao što vidimo, do danas nije realizirana.

- Ovaj saziv DSV-a je stajališta da suca osuđenog za kazneno djelo treba odmah po izricanju pravomoćne presude razriješiti sa sudačke dužnosti. Smatramo da je stajalište bivšeg saziva o odgađanju razrješenja do ishoda ustavne tužbe bilo pogrešno - kazao nam je neslužbeno jedan od članova sadašnjeg DSV-a.

Tri odluke

I dok DSV i splitski Općinski sud daju proturječna objašnjenja vezana uz uručenje odluke o razrješenju pravomoćno osuđenom Pešutiću, teško je oteti se dojmu da se ni Županijskom sudu u Splitu, koji je nadležan za izvršenje pravomoćne kazne, ne žuri da ga upute u zatvor.

Prema dokumentaciji s kojom raspolažemo, sutkinja izvršenja na splitskom Županijskom sudu Irena Rupić u posljednjih je godinu dana uvažila tri Pešutićeve molbe za odgodom izvršenja kazne. U travnju lani odobrila mu je prvu molbu za odgodu zbog niza zdravstvenih problema koje je Pešutić naveo, od srčanih smetnji, žučnog kamenca, anksioznosti, depresije, PTSP-a...

Drugu odgodu odobrila je u rujnu prošle godine, ali ovaj put zbog potrebe da Pešutić skrbi o staroj majci s kojom živi u zajedničkom kućanstvu. Treću odluku o odgodi sutkinja je donijela u prosincu lani, jer je Pešutić u molbi naveo da treba na hitnu operaciju žuči i ciste na bubregu.

Taj sudac se napokon trebao prijaviti zatvorskim vlastima uoči Uskrsa, 20. ovog mjeseca, ali to nije učinio, nego je, kako doznajemo, zatražio i četvrtu odgodu. Splitski Županijski sud bi o njoj trebao odlučiti do kraja ovog tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:16